StoryEditor

Ľudia Richterove úľavy nechcú

01.04.2014, 23:59
Sporenie

Prejdite do nového systému sporenia v treťom pilieri a získate daňovú úľavu. Ročne tak na daniach ušetríte až 35 eur. Takto sa snažil rezort práce pod vedením Jána Richtera (Smer-SD) presvedčiť ľudí, aby pristúpili na nové podmienky sporenia. Zdá sa, že nižšie dane nepresvedčili. Nalákať do nového systému sporenia sa zatiaľ ministerstvu podarilo približne len 8-tisíc ľudí. Ide pritom len o niečo vyše percento z celkového počtu takmer 700-tisíc sporiteľov.

Ostatní sa rozhodli zatiaľ sporiť podľa starých pravidiel. Nebudú si síce môcť uplatniť odpočítateľnú položku, na druhej strane sa však k svojim úsporám dostanú už v 55 rokoch – nie až pri odchode do dôchodku. „Nové pravidlá nie sú pre väčšinu ľudí príťažlivé,“ tvrdí investičný riaditeľ spoločnosti The Benchmark Research & Consultancy Michal Nalevanko. Rezort práce zlé nastavenie podmienok nepripúšťa a zmeny napriek nízkemu záujmu nechystá. Hovorca Michala Stuška tvrdí, že sa do nového systému sporenia ľudia budú hlásiť postupne.

„Ministerstvo predpokladalo postupný nábeh účastníkov tretieho piliera, ktorí prejavia záujem o nezdaniteľnú časť základu dane, čo sa deje,“ povedal Stuška. Podľa odhadov ministerstva práce by sa pre nové podmienky sporenia mohlo tento rok rozhodnúť dokopy 10 percent sporiteľov. S postupným pribúdaním sporiteľov, ktorí sa rozhodnú pre nový systém, počítajú aj odborníci. Ako však upozorňuje analytik Next Finance Jiŕí Cihlář, záujem výrazný nebude.

 

Ľudia získali menej

Hlavným lákadlom mala byť podľa rezortu odpočítateľná položka. Tá sa však až taká atraktívna odborníkom nezdá. Sporiteľ si totiž môže daňový základ znížiť o 180 eur. Avšak výška novej daňovej úľavy je viac ako o polovicu nižšia oproti tej, ktorú pred troma rokmi zrušila vláda Ivety Radičovej. Do konca roka 2010 si mohli totiž sporitelia uplatniť úľavu 398 eur. „Keďže novela pre sporiteľov na nových podmienkach upravila aj dostupnosť nasporených peňazí, tak sporitelia s prestupom na nové podmienky zatiaľ váhajú,“ hovorí predseda predstavenstva doplnkovej dôchodkovej spoločnosti Tatra banky Miroslav Mlynár. Na fakt, že na nezáujem o zvýhodnenie môže vláda naraziť, upozorňovali pritom odborníci ešte pred prijatím zmien.

Najväčším lákadlom tretieho piliera odborníci považujú príspevky od zamestnávateľa.

 

Nové podmienky odstrašujú

Ako však na druhej strane hovorí výkonný manažér spoločnosti Partners Group Dag Bajtala, veľkú rolu zohral aj fakt, že mnoho ľudí o zmenách nevie, alebo sa v nich nevyzná.

Nezáujem o prestup do nového systému sporenia nie je jediným dosahom, ktorý zmeny spôsobili. Tisíce ľudí začali súkromné úspory vyberať predčasne. Preto pri výbere prišli až o 20 percent nasporenej sumy.

01 - Modified: 2006-03-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čo dáva Lukašenkovi krídla
01 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 02 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 03 - Modified: 2024-04-04 09:32:19 - Feat.: - Title: Poberatelia dôchodkov mimo Európskej únie musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití 04 - Modified: 2024-03-26 19:08:49 - Feat.: - Title: Je to jednoducho lož. Ondruš odmieta tvrdenia SaS, podľa ktorých sľuboval dvojnásobné dôchodky 05 - Modified: 2024-03-22 14:14:46 - Feat.: - Title: Ak má rásť minimálna mzda, musí rásť aj minimálny dôchodok, znie z SNS
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 13:53