StoryEditor

Liečba pre pracovný trh: Pružnejšie zákony

18.01.2016, 23:00

Aj napriek tomu, že naša ekonomika rastie na európske pomery rýchlo a na slovenských úradoch práce nájdeme postávať stále menej ľudí, Slovensko patrí v rebríčkoch nezamestnanosti stále medzi horšiu polovicu Európskej únie. Slovenské politické strany tvrdia, že na liečenie jedného z najväčších neduhov Slovenska, poznajú riešenie. Jedným z nich, ktorí opakujú viacerí politici, je napríklad flexibilnejší Zákonník práce. To by uvítali aj zamestnávatelia, ktorí dlhodobo kritizujú napríklad to, že je zamestnanci majú nárok na odstupné aj na výpovednú dobu, pripomína viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Rastislav Machnunka. Okrem toho pripomína aj to, že firmy nemôžu reťaziť zmluvy na dobu určitú. Notoricky známym problémom slovenského pracovného trhu je aj to, že firmy nevedia nájsť vhodných uchádzačov.“ Aj napriek nadštandartným ponukám a stále vysokej nezamestnanosti,“ prízvukuje prezident Slovenskej asociácie malých a stredných podnikov a živnostníkov Vladimír Sirotka.

Problémom pracovného trhu je dlhodobá nezamestnanosť. Viac dlhodobo nezamestnaných ako my, nájdeme v rámci Európskej únie len v Grécku, Španielsku a Chorvátsku. Príčinou je aj slabé vzdelanie, upozorňuje riaditeľ Inštitútu zamestnanosti Michal Páleník.“ Až tretina dlhodobo nezamestnaných nemá ukončenú strednú školu. V najhorších okresoch je ich takmer polovica.“ Predovšetkým preto je podľa neho modelovým typom dlhoboho nezamestnaného nízko vzdelaný človek s nezaopatrenými deťmi zo segregovanej rómskej osady v okrese Revúca.

ANKETA

Akými krokmi by ste znižovali nezamestnanosť na Slovensku?

Branislav Ondruš, Smer-SD

Budeme pokračovať v našich projektoch. Veľmi úspešný je ten, ktorý sa venuje podpore zamestnávania mladých. Okrem dotácie miezd v tejto oblasti finančne podporíme aj takzvaných mentorov, ktorí sa budú mladým ľuďom vo firmách venovať. Zároveň plánujeme naďalej rekvalifikovať nezamestnaných. Tiež pokračujeme v implementácii zákona o najmenej rozvinutých regiónoch.

Ivan Švejna, Most-Híd

Sme ochotní rozprávať sa o pozitívnej diskriminácii. Avšak bez výrazných úletov, keď sú náklady omnoho vyššie ako výsledky. A práve to sa v realite veľmi často deje. Jedným z riešení sú podľa nás daňové úľavy podnikateľom, ktorí zamestnajú nových ľudí. Je irónia, že táto vláda ich rozdáva vybraným ultrabohatým podnikateľom za to, že nikoho neprepustia.

Magdaléna Kociaňová, SNS

Riešením je podľa nás podpora poľnohospodárskej politiky a sociálneho podnikania. Musíme však vymedziť jasné podmienky, aby nedochádzalo k zneužívaniu rôznych dotácií, ako je to dnes. Zároveň musíme dobudovať dopravnú infraštruktúru a daňovo zvýhodňovať investorov v hladových dolinách. Nie však zahraničných, ale tých našich domácich.

Ján Kmeť, KDH

Jednou z priorít je zmena Zákonníka práce tak, aby sa stal omnoho flexibilnejším. A mnohé veci by sa mali urobiť ihneď. I keď treba dodať, že časté reformy robia viac škody ako osohu. Preto treba nájsť veľký kompromis. Rovnako podľa nás nefunguje nastavenie úradov práce, keď jeho zamestnanci často nemajú motiváciu a ani čas venovať sa nezamestnaným.

Miroslav Beblavý, Sieť

Jednou z priorít je komplexná reforma vzdelávania. Podarilo sa nám dobehnúť krajiny OECD v počte vysokoškolsky vzdelaných ľudí. Otázna je však kvalita ich vzdelania. Je tiež kontraproduktívne, aby až 80 percent z nich študovalo kompletné magisterské alebo inžinierske programy. Presadzujeme tiež zníženie odvodového zaťaženia o pevnú sumu 500 eur ročne. Podporili by sme tak najmä najmenej zarábajúcich.

Ľudovít Kaník, Demokrati Slovenska

Živnostníci sa v očiach vlády stali nepriateľmi číslo jeden. Aj preto v prípade úspechu budeme podporovať zníženie odvodového zaťaženia o 17 percentuálnych bodov. Sociálne odvody by podľa nás mali klesnúť približne o desať percent, zdravotné asi o sedem. A to bez toho negatívneho dosahu na fondy, ktoré z týchto peňazí čerpajú.

01 - Modified: 2008-01-10 22:13:03 - Feat.: 0 - Title: Škrtel je oddnes hráčom FC Liverpool
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Štát spustil projekt na podporu zamestnávania absolventov. Firmy aj uchádzači si finančne prilepšia 02 - Modified: 2024-04-17 13:01:54 - Feat.: - Title: Ženy si vyberajú nevhodné odbory. Dobre zvolené STEM odvetvia by im priniesli vyššie platy aj HDP 03 - Modified: 2024-04-11 17:28:20 - Feat.: - Title: Šéf VW pre HN: Najlepší zamestnanec je Slovák. Iné riešenie ako dovoz pracovnej sily však aktuálne nie je 04 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami 05 - Modified: 2024-03-21 16:14:43 - Feat.: - Title: Paradox s inzerátmi. Firmy hlásia najväčší personálny problém za dva roky, no ľudia zas reagujú extrémne
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 16:48