StoryEditor

Rusi tvrdo siahli na náš plyn

01.10.2014, 15:35
Slovensko zaznamenalo najväčšie obmedzenie dodávok od začiatku roka.

Prvú verziu sme nahradili autorským článkom Hospodárskych novín

Moskva pritvrdila. Náš hlavný dodávateľ plynu – SPP – zaznamenal vôbec najväčšie obmedzenie dodávok z Ruska v tomto roku. 

Energetický gigant Gazprom nám doručil len polovicu z množstva, ktoré sme si pôvodne objednali. Kvôli tomu sme dokonca museli plyn nakupovať na trhoch v západnej Európe. O obmedzení informoval premiér Robert Fico.

Samotní Rusi hovoria, že ide o výsledok technických problémov. Premiér vidí príčinu inde. „Plyn sa stal predmetom politického súboja,“ vyhlásil Fico. Ten sa v súčasnosti odohráva medzi Moskvou a Západom o Ukrajinu.

Faktom je, že Slovensko Kyjevu výrazne pomáha, keď na východ prepravuje plyn zo západnej Európy. Krajina je totiž od júna odstrihnutá od ruských dodávok. Rusom sa však tento európsky model pomoci nepáči. Okrem nás Ukrajincom pomáhali s prepravou aj Maďari a Poliaci, ktorí im dovážali plyn z Nemecka. Aj týmto krajinám zhodou okolností Gazprom obmedzil dodávky komodity.

Slovenský plynárenský priemysel však ubezpečil odberateľov, že on plyn dodáva svojim zákazníkom v plnej miere. Podľa hovorcu podniku Petra Bednára sa môžeme spoľahnúť aj na zásobníky, ktoré máme naplnené takmer na sto percent.

Práve vďaka zásobníkom by sme mali situáciu zvládnuť aj počas najchladnejších mesiacov – ubezpečuje zas hovorkyňa ministerstva hospodárstva Miriam Žiaková. Otázne  je, za akú cenu. Komodity je síce na trhu stále dostatok, jej cena však bude zrejme podľa odborníkov rásť.

Trhy pritom na situáciu na Ukrajine už zareagovali. Podľa analytika portálu energieprevas.sk Jozefa Badidu cena komodity na burze stúpla od júna o polovicu. Výrazné stúpanie naštartovalo práve v čase, keď Moskva stopla dodávky na Ukrajinu. Cena je napriek tomu čoraz nižšia ako v rovnakom čase pred rokom. Je to vďaka výrazným prebytkom po minulej, menej chladnej zime. „Napriek nízkej cene zdraženie o 50 percent v priebehu pár mesiacov nie je štandardné,“ poznamenal Badida.

Rusi by si ublížili

Z blížiacou sa zimou cena ešte narastie – bude pritom záležať aj na vývoji konfliktu na Ukrajine, kde sa jej vzostup zastaví. Prípadné ďalšie obmedzenia dodávok plynu do Európy by tlačili na jeho zdražovanie. Ak by však Rusi zastavili plyn do únie úplne, výrazne by si uškodili. Zhodujú sa na tom analytici aj premiér. „Išlo by o také veľké hospodárske škody na jednej aj druhej strane, že by k tomu nemalo dôjsť,“ povedal Fico.

Rusi už dnes podľa experta na energetiku Karla Hirmana porušujú podmienky zmluvy s európskymi odberateľmi. Podľa informácií HN kontrakt s SPP počíta s kompenzáciami pre nášho dodávateľa za to, že Gazprom nedodal objednané množstvo plynu. Samotný podnik o zmluve nehovorí, pretože je tajná.

Fico verí v lacnejší plyn

Premiér aj po obmedzení dodávok tvrdí, že plyn pre domácnosti by mal od nového roka zlacnieť. Ešte na jar, po ovládnutí SPP štátom, sľúbil ľuďom, že ceny pôjdu dolu. Počíta s tým aj po včerajšku. „Verím, že Úrad pre reguláciu sieťových odvetví prijme rozhodnutie, ktoré bude viesť k zníženiu cien plynu pre domácnosti,“ vyhlásil premiér.

01 - Modified: 2006-11-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Trest za obriezku
01 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 02 - Modified: 2024-04-03 15:15:02 - Feat.: - Title: Český Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže posudzuje prevzatie dôležitého slovenského výrobcu tepla 03 - Modified: 2024-03-25 13:59:43 - Feat.: - Title: Rada Európskej únie odobrila dobrovoľné opatrenia na zníženie spotreby plynu aspoň o 15 percent 04 - Modified: 2024-03-25 11:38:21 - Feat.: - Title: Rusko zasiahlo ukrajinský zásobník plynu. Dodávky však ovplyvnené neboli 05 - Modified: 2024-03-20 08:22:25 - Feat.: - Title: Európa hlási veľký prepad pri plyne. V Česku padol 30-ročný rekord, Slovensko výrazne priškrtilo paroplyny
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 19:54