StoryEditor

Dohoda je dobrou správou pre atómku

31.07.2013, 21:44

Michal Hudec, analytik Energy analytics

Dohoda je pozitívna správa. A to nielen pre projekt elektrárne, ale aj pre zamestnancov, tvrdí pre HN Michal Hudec.

Vláda sa dohodla s Enelom, že dovolí podpis dodatkov zmlúv na stavebné práce v hodnote 260 miliónov eur v záujme udržania projektu v Mochovciach. Ako hodnotíte túto dohodu?

Je to jednoznačne pozitívna správa. Nielen pre projekt elektrárne ako taký, ktorý sa môže opäť priblížiť k spusteniu, ale aj pre zamestnancov na stavbe jadrovej elektrárne. V neposlednom rade je to dobrý signál, že sa akcionárom Slovenských elektrární podarilo nájsť aspoň čiastočnú dohodu.

Napriek dohode stále nie je jasné, či štát pustí aj zvýšenie rozpočtu v plnej výške, teda 800 miliónov eur. Dá sa podľa vás očakávať, že po prvej dohode budú nasledovať ďalšie?

Nechcel by som špekulovať. Dôležité je, že čiastkovou dohodou môže projekt na jednej strane plynule pokračovať, zatiaľ čo akcionári môžu hľadať ďalšie riešenia tak, aby sa elektráreň vo finále spustila do prevádzky.

Je zdržanie pri výstavbe elektrárne adekvátne?

V projekte je manažérom dostavby Enel a Slovenská republika menšinový akcionár, ktorého súhlas sa vyžaduje pri zvyšovaní rozpočtu. Zatiaľ sa akcionári dohodli len čiastočne, čo by mohlo naznačovať, že slovenský akcionár môže mať otázky, na ktoré zatiaľ nedostal odôvodnené odpovede. Toto je však  téma, ktorá patrí v prvom rade na pôdu valného zhromaždenia firmy.

Je takéto zdržanie štandardné pri výstavbe jadrových elektrární z globálneho hľadiska?

Každý jadrový zdroj je jedinečný. Vo svete sú projekty, ktoré sa stavajú podľa harmonogramu a potom sú také, ktoré meškajú. Mochovce meškajú a je na slovenskom akcionárovi, aby dôvody meškania uznal alebo neuznal. 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 13:41