StoryEditor

Nový trend v eurofondoch je zo Slovenska. Obdivujú ho aj v zahraničí

10.11.2014, 23:00
Štátny tajomník slovenského ministerstva financií Vazil Hudák pre HN:

Na projekt investičného holdingu sa k nám chodia pozerať aj zo západnej Európy. Samotný štát doň vloží 420 miliónov eur, hovorí Vazil Hudák, jeden z hostí dnešného Tatra Summitu, ktorého hlavným mediálnym partnerom sú HN.

Dnes na Tatra Summite v Bratislave bližšie predstavíte projekt Slovenského investičného holdingu. O čo v skratke ide?

Slovenský investičný holding je inovatívna štruktúra. Na tento projekt sa k nám chodia pozerať z Česka, Poľska aj z krajín západnej Európy. Pozorne to sleduje aj Európska komisia. Ide o úplne nový trend vo využívaní európskych fondov. Doteraz sa eurofondy využívajú vo forme grantov a jednorazového financovania. A to bez návratnosti. V prípade holdingu ide o investovanie peňazí s návratnosťou. Práve to môže prilákať aj súkromný kapitál. Témou podpory investícií sa bude zaoberať aj samotný summit.

Funguje takýto holding v nejakej inej krajine?

Pre využívanie eurofondov v takejto návratnej forme nie. Slovensko je prvou lastovičkou. Treba však povedať, že v Európskej únii je veľká snaha zapojiť súkromných investorov do rozsiahlejších investícií. Aj preto ministerstvá financií, vrátane toho slovenského, hľadajú vhodné investície pre tento cieľ. Na Slovensku vieme o investíciách za 18 miliárd eur. Práve dnes sa v Bratislave prvýkrát stretnú zástupcovia EÚ so súkromným sektorom, aby diskutovali o možnostiach naplnenia týchto snáh.

Kde ste brali inšpiráciu na vytvorenie investičného holdingu?

Ešte počas práce v bankovníctve som sa s niečím podobným stretával v prípade štátov, ktoré boli významnými producentmi ropy a plynu. Vytvárajú si štátne, takzvané suverénne fondy, do ktorých presúvajú časť ziskov z ťažby. Dá sa to chápať ako úspory do budúcnosti, keďže zásoby nerastného bohatstva nie sú nekonečné. Príkladom je Nórsko, Rusko či Blízky východ.

Prečo sa ministerstvo rozhodlo urobiť niečo podobné u nás?

Táto idea vznikla ešte v druhej polovici roku 2012. Uvedomovali sme si, že potrebujeme konsolidovať verejné financie, znížiť deficit a stabilizovať dlh. A výdavky sa obyčajne skresávajú hlavne v oblasti investícií. Avšak vedeli sme, že bez investícií nie je možné dosiahnuť ekonomický rast. Začali sme hľadať cestu, ako tieto investície podporiť. Kvôli konsolidácii sa to nedalo financovať priamo z rozpočtu. Nemohli sme si na to ani požičať, keďže narážame na dlhovú brzdu.

Do nového holdingu chce vláda vyčleniť takmer pol miliardy eur z eurofondov. Na základe čoho sa toto číslo vypočítalo?

Veľkosť je priamo nadviazaná na prostriedky, ktoré Slovensko dostane v rámci programového obdobia 2014 až 2020 z eurofondov. Na základe uznesenia vlády by z týchto peňazí mali byť tri percentá vyčlenené do holdingu. Takže je to približne 420 miliónov eur.

Máte predstavu, aké projekty bude holding podporovať?

Plánujeme sa sústrediť na niekoľko oblastí. Jednak to bude rozvoj infraštruktúry, napríklad aj cez PPP projekty. Potom je tu oblasť energetiky a podpora obnoviteľných zdrojov. Nehovorím len o solárnej, ale napríklad aj o vodnej alebo geotermálnej energii. Predpokladáme, že budeme spolupracovať aj so samosprávami pri budovaní čistiarní vôd a spracovaní odpadov. Chceme podporiť tiež malé a stredné podniky v ich snahe naštartovať expanziu či export. Možnosť získať financie dostanú i startupy s ich inováciami. Cieľom však nie je konkurovať bankám v úverovaní podnikov. Holding sa zameria na tie časti hospodárstva a finančné produkty, ktoré nie sú pokryté tradičným komerčným financovaním.

Pomoc malým a stredným podnikom už avizujú aj komerčné banky vďaka úverovým linkám z európskych inštitúcií. Ako má týmto firmám pomôcť nový holding?

V prípade malých a stredných podnikov chceme hlavne kapitálovo vstupovať do firiem, o čo banky príliš nemajú záujem. Pritom je chronický problém našich firiem, že sú podkapitalizované. A tým sú limitované aj ich schopnosti brať si úvery, investovať a expandovať. Pôjde pritom predovšetkým o firmy z priemyslu.

Spomínali ste aj podporu startupov. Koľko peňazí by im mohlo prísť?

Novovznikajúce startupy a ich inovácie len veľmi ťažko nachádzajú investorov na ich projekty. Na to v rámci holdingu vznikne špecializovaný fond rizikového kapitálu. Celkovo by sa na tento cieľ mohlo vyčleniť 70 až 80 miliónov eur.

Aké typy startupov plánujete podporovať?

Bude to vychádzať z obsahového zamerania operačných programov. V tomto prípade hlavne programu Výskum a inovácie, ktorý nedávno schválila Európska komisia.

Hovoríte, že holding má suplovať súkromných investorov v oblastiach hospodárstva, ktoré nemajú záujem financovať. Na druhej strane však doň chcete prilákať aj súkromný kapitál. Prečo si myslíte, že ten bude mať zrazu záujem investovať do rizikových projektov?

Pod holdingom budú viaceré špecializované fondy rozdelené podľa operačných programov. A každý fond bude mať svojho správcu, ktorý bude mať za úlohu prilákať aj súkromných investorov. Výhodou pre nich bude fakt, že holding bude pripravený v mnohých oblastiach do veľkej miery prevziať na seba riziko bezprostredných strát v prípade zlyhávania investícií. V pozadí bude navyše štátny záujem. A jedným z hlavných kritérií pri investovaní holdingu bude to, aby bol projekt rentabilný. Súkromní investori by pritom mali možnosť buď vstúpiť do samotného fondu v rámci holdingu, alebo aj do jednotlivých investičných projektov v rámci fondov.

Samotný štát dá do holdingu 420 miliónov eur. Koľko by mohli dať súkromní investori?

Podľa prvých odhadov, ktoré máme od Goldman Sachs, by celková kapacita holdingu mohla byť až dve miliardy eur. Takže súkromní investori by mohli prispieť približne 1,6 miliardy eur.

Už ste sa s nejakými súkromnými investormi rozprávali o ich prípadnom záujme?

Áno, ale zatiaľ to nebudem konkretizovať. Rozprávali sme sa aj s Európskou investičnou bankou a Európskou bankou pre obnovu a rozvoj. Tie zvažujú, že sa zapoja ako spoluinvestori, osobne predpokladám, že sumou 100 až 150 miliónov eur. To by sa pripočítalo k už spomínaným 420 miliónom eur.

Čo je Slovenský investičný holding

Inštitúcia, ktorú ministerstvo financií vytvorilo pre podporu investícií na Slovensku.

Ešte vlani vláda rozhodla, že do holdingu bude presmerovaných viac ako 420 miliónov eur z eurofondov na roky 2014 až 2020.

Snahou je osloviť aj súkromných investorov, ktorí by prispeli do investičných aktivít holdingu.

Práve Slovenský investičný holding bude jednou z hlavných tém dnešného úvodného dňa Tatra Summitu organizovaného Centrom pre európske záležitosti, ktoré je členom Stredoeurópskej strategickej rady.

01 - Modified: 2006-12-17 21:17:35 - Feat.: 0 - Title: Jednému vyšiel pokles, druhému nárast
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:07:01 - Feat.: - Title: Vláda vyčlení stovky miliónov eur na rozvoj verejnej dopravy na Slovensku 05 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:04