StoryEditor

Vojna budúcnosti

18.09.2013, 00:00

Mnohí komentátori sa domnievajú, že zažívame revolúciu vo vojenskej stratégii. Vychádzajú z teórie, že nové technické prostriedky, ako bezpilotné lietadlá, zlepšené možnosti komunikácie, lepší prehľad o bojovej situácii a vyššie zapojenie spravodajských služieb menia spôsob, akým sa vedú vojny. Tieto zmeny by tiež mali znamenať, že národy nasledujúce tento trend sú schopné ľahko poraziť účastníkov konfliktu, ktorí tak neučinili.

Skúsenosti od rozpadu Sovietskeho zväzu však v niektorých ohľadoch opäť zdôraznili funkciu tradičného spôsobu boja. Napríklad nedávny americko-ruský spor ohľadne Sýrie dokazuje, že konflikt medzi štátmi je dnes pravdepodobnejší, než to bolo v minulosti. Vtedy totiž podpora jednej strany Sovietskym zväzom alebo Spojenými štátmi znamenala, že konflikt bude polarizovaný a vzrastie riziko vyvolania jadrovej vojny.

Americká vojenská sila sa síce môže zdať ohromujúca, no asymetrické metódy, ako povstalecký spôsob boja a kybernetické vojny, túto výhodu negujú. Potenciálni súperi sa učia bojovať iným spôsobom presne v duchu slávnej tézy Carla von Clausewitza, že vojna je pokračovaním politiky inými prostriedkami. Skúsenosti z Afganistanu v osemdesiatych rokoch a Iraku od roku 2003 ukazujú, že aj veľmoci môžu krvácať v dlhodobých konfliktoch, ktoré nemajú šancu vyhrať. Presne to je aj hlavným pilierom stratégie Al-Kajdy.

V budúcnosti môžeme očakávať ďalší nárast používania bezpilotných zbraňových systémov a kybernetických útokov. Vojna samotná však v konečnom dôsledku ostane rovnaká ako vždy -- reálni vojaci budú musieť o víťazstvo aj naďalej zápasiť v blate a špine. Boj muža proti mužovi si vyžaduje čoraz väčšie investície do vojakov a špionáže, čím sa konflikt stáva pre rozvinuté krajiny stále nákladnejšou alternatívou, kde sa obyvateľstvo navyše čoraz viac stavia na odpor proti použitiu sily. Vplyv obetí na verejnosť bude medzičasom čoraz výraznejší, bude si vyžadovať nové politické prístupy a neustále podnecovať využívanie drahých nových technológií .
Justin Crump
bezpečnostný analytik a šéf spoločnosti Sibylline

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 07:52