StoryEditor

Knihy nečítajte

05.03.2013, 23:00

O sile a význame slova dnes už málokto pochybuje. Za každým slovom náš mozog hľadá obraz, farbu, emóciu, pocit, význam. Aj preto odporúčam knihy nečítať – knihy treba študovať. Premýšľať nad prečítaným, vracať sa k myšlienkam v správnom čase, diskutovať o tom s inými ľuďmi, nechať sa múdrosťou skrytou v knihách inšpirovať. Aby bolo jasné, nemám nič proti dvanástim dielom Angeliky, kráľovnej korzárov. Hovorím však o knihách, ktoré nielen bavia, ale aj učia a inšpirujú.

Každá firma by mala mať zriadenú knižnicu a viesť svojich spolupracovníkov k štúdiu. Každá rodina by mala viesť svoje deti k čítaniu. Zvýšením duchovnej a odbornej hodnoty ľudí automaticky dôjde k zvýšeniu hodnoty celej firmy a nakoniec aj celej spoločnosti.
Osvietená spoločnosť by mala oslobodiť knihy od dane, aby bola ich cena čo najnižšia. Národ, ktorý nečíta, postupne zakrpatie. Na Slovensku potrebujeme nové myslenie, a to sa dá výrazne posilniť aj kvalitou prijímaného slova. Zmenou kvality informácie totiž zmeníme myslenie, a tým konanie a výsledok.

Priemerný Európan strávi pri sledovaní televízneho programu štyri hodiny denne. A pritom najčastejšia odpoveď na otázku, prečo nečítaš knihy, je „nemám čas“.

Fenomén sociálnych médií kradne ďalší životný čas a spôsobuje ochabovanie schopnosti komunikovať. Za posledných desať rokov vzrástol počet ľudí v USA, ktorí majú nízke sebavedomie pri osobnej medziľudskej komunikácii, o 10 percent. Dnes psychológovia konštatujú, že každý druhý Američan bojuje s touto výzvou. Dôvodom je aj zvyšujúci sa čas komunikácie cez Facebook, e-mail a SMS. Tam sa úplne stráca možnosť vidieť neverbálnu komunikáciu druhej strany, ktorá nesie až 55 percent vysielanej správy.

Faktom je, že každý z nás zodpovedá za svoje rozhodnutia. Vy sa rozhodujete, či siahnete po diaľkovom ovládači, vyťukáte svoje heslo na Facebook, alebo otvoríte úžasnú knihu, ktorá vás bude inšpirovať, učiť alebo zabávať. Je veľmi smutné, že uhlopriečka našich televízorov výrazne prevyšuje uhlopriečku našich knižníc.

Marec je mesiac knihy. Čo keby sme darovali vo svojom okolí, práci či rodine dobrú knižku? Čo keby sme sami sebe darovali dobrú knihu? Veď slovo či veta v správnom čase môže zachrániť život. A ľudská bytosť potrebuje veľa kvalitnej duševnej potravy. Nečítajme knihy, študujme ich, hltajme ich, milujme ich. Darujme ich.

Autor pracuje vo finančníctve

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 17:55