StoryEditor

Babiša mrzí, že Česi prehrali boj o Jaguar: Slovenskej ekonomike to pomôže (video)

11.01.2016, 14:02

Českého ministra financií Andreja Babiša mrzí, že prehrali boj o automobilku Jaguar. Babiš to vyhlásil na tlačovej konferencii po stretnutí so slovenským ministrom financií Petrom Kažimírom. „Gratulujem Slovensku. Je to skvelá príležitosť, ktorá pomôže slovenskej ekonomike,“ povedal Babiš.

Slovensko a Česko sa chcú spoločne obrátiť na Európsku komisiu, aby im umožnila zaviesť systém samozdanenia pri platení dane z pridanej hodnoty (DPH) v prípade obchodovania s mäsom a ďalšími komoditami. Informovali o tom dnes po spoločnom stretnutí Kažimír a Babiš.

Boj proti daňovým únikom

Prenosom daňovej povinnosti z dodávateľa na odberateľa chcú zamedziť rozsiahlym daňovým podvodom. "Budeme sa usilovať spoločne o rozširovanie zoznamu komodít, kde by sme mohli systémovým spôsobom zamedziť únikom na DPH. Máme vytypované mäso, hovoríme o daňových únikoch v objeme niekoľko desiatok miliónov eur, kde sú jasne identifikované česko-slovenské prvky," priblížil Kažimír.

Zoznam by chceli rozšíriť aj o ďalšie komodity, napríklad telekomunikačné služby, obchodovanie s repkovým olejom či služby marketingu a reklamy.

Babiš upozornil, že každý rok sa v Európskej únii nezaplatí 170 miliárd eur na DPH. "Prišli sme s návrhom kompetencie vlád v reverse charge a chceme, aby nám Brusel dal tú kompetenciu. Aby sme sa nemuseli pýtať na všetko v Bruseli, pretože my vieme dobre, ako bojovať proti daňovým podvodom. Zatiaľ nie sme úspešní, ale určite to chceme ďalej presadzovať. Pevne verím, že nakoniec ministrov financií a úradníkov presvedčíme, že by nám mali dať tie kompetencie," zdôraznil.

Spoločný motor

Kažimír je presvedčený, že Slovensko a Česko môžu byť v najbližších rokoch motorom vzájomnej spolupráce daňových a colných správ v tomto priestore. "My naozaj v jednotlivých krajinách najlepšie vieme, kde nás päta tlačí a keďže nám ide o peniaze nás všetkých, chceme mať možnosť, s Bruselom alebo bez Bruselu, čo najrýchlejšie a najflexibilnejšie reagovať. Nejde tu o potlačovanie práv ďalších krajín," ubezpečil.

Slovenský minister financií vyčíslil, že v oblasti obchodovania s mäsom identifikuje štát daňové úniky v niekoľkých prípadoch v objeme takmer 60 miliónov eur. "Tak, ako to bolo v minulosti v prípade obchodovania s obilím, v prípade zavedenia reverse charge zo dňa na deň tento typ daňových podvodov zmizol zo svetla sveta. Týchto napríklad 60 miliónov eur by nemohlo byť ohrozených a potenciál je určite ešte väčší," domnieva sa.


 

01 - Modified: 2008-01-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kráľovský dvor má svoju 13. komnatu starostlivo zamknutú
01 - Modified: 2022-03-27 16:33:19 - Feat.: - Title: Ochráňme si náš blahobyt 02 - Modified: 2022-03-24 14:56:58 - Feat.: - Title: Analýza FT: Nečakajte, že sa vojna na Ukrajine rýchlo skončí 03 - Modified: 2022-03-24 14:40:42 - Feat.: - Title: Sú čínske akcie naozaj také lacné? 04 - Modified: 2022-03-24 10:16:45 - Feat.: - Title: Ruský pretekár dostal padáka a bolo jasné, že ceny hnojív vyletia. Naša najväčšia agrofirma hlási státisícové manko 05 - Modified: 2022-03-22 19:15:46 - Feat.: - Title: Bude Fed postupovať agresívnejšie?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 12:55