StoryEditor

Biznisrozprávka pod Tatrami za miliardy korún. Vyberte realitnú opachu roka

21.12.2014, 17:31
Nákupné centrum Horse v Poprade malo byť pýchou celého regiónu. Nedostavané je už od roku 2008.


V súťaži Realitná opacha roka vyberáte z týchto stavieb:

 

Ak by sa urobil rebríček najokázalejších a najpompéznejších stavieb na Slovensku, ktoré mali zmeniť región, popradský Horse by figuroval veľmi vysoko. Desiatky bytov, obrovské kancelárie, nákupné či zábavné centrum. Aby toho nebolo málo, počítal projekt s rozpočtom tri miliardy slovenských korún aj s hotelom a kongresovými halami. Počítal, len sa trochu prepočítal. Stavbu, ktorú začali stavať v roku 2006, nedostavali dodnes. Kedy sa tak stane je nateraz otázne.


Hlasovať za Realitnú opachu roka môžete tu


Ešte v novembri 2006 to všetko vyzeralo ako z najkrajšej „biznisrozprávky“. Základný kameň monumentálneho kolosa poklepali za účasti samotného prezidenta SR Ivana Gašparoviča. Ten projekt privítal a svojsky ohodnotil jeho šance. „Som veľmi rád, že som sa mohol prejsť po meste, stretnúť s občanmi a počuť ich hovoriť, že Poprad je čoraz krajší. Je to úspech nielen mesta a jeho obyvateľov, ale je to prínos pre cestovný ruch na Slovensku, keďže Poprad je v turisticky atraktívnej tatranskej oblasti,“ povedal novinárom na slávnostnom akte.

Projekt, ktorý vtedy používal názov Obchodné centrum Poprad, mal byť skutočnou dominantou mesta. „Skvostom“ mala byť 19-podlažná budova s luxusnými bytmi. Investor, spoločnosť BZ Group, sľubovala budúcim vlastníkom exkluzívny výhľad na Tatry. Nebolo na tom nič čudné, keďže vežiak by sa zaradil medzi najväčšie v regióne. Celý komplex mal mať rozlohu 100-tisíc štvorcových metrov, z toho takmer tretina mala patriť obchodnému centru. Nechýbal luxusný (ako inak) hotel, kongresové centrum či 10-tisíc štvorcových metrov kancelárskych plôch. Investori sa chválili, že okrem „architektonického skvostu“ dajú regiónu aj prácu. „Podľa predbežných výpočtov by malo byť vytvorených 1 300 pracovných miest, predovšetkým v kancelárskej časti,“ vypočítaval vtedy finančný riaditeľ spoločnosti BZ David Bořuta. Rozpočet? Maličkosť. Dve a pol až tri miliardy vtedajších slovenských korún.

Plány však narušila kríza. Rozbehnuté stavebné práce zastali v druhej polovici 2009. A mesto šípilo problém. Oprávnene. Po roku začalo sondovať, čo sa deje. „Nie som spokojný so stavom, v akom je táto stavba dnes, aj keď, samozrejme, chápem vplyv krízy na stavebný priemysel. Chcel som počuť jednoznačné stanovisko, ako ďalej s touto stavbou,“ konštatoval v roku 2010 primátor Popradu Anton Danko po stretnutí so zástupcom investora. Ten poukazoval na to, že spoločnosť doplatila na viacero rozrobených projektov. „Finančná kríza, ktorá postihla celý svet vrátane Slovenska, sa dotkla aj nás. Naša spoločnosť ako jedna z mála mala rozostavané tri významné projekty – Hotel Austria Trend v Bratislave, Obchodné centrum v Bratislave-Lamači a projekt Horse v Poprade. Počas tohto obdobia sme nemuseli a ani sme neprepustili ani jedného zamestnanca,“ vysvetľoval pre oficiálnu stránku mesta zástupca BZ Group Slavomír Fábry.


Viac o projekte Horse v Poprade nájdete tu

01 - Modified: 2007-01-29 09:07:00 - Feat.: 0 - Title: Inter valcuje ďalej, na konte má už 14 víťazstiev v rade
01 - Modified: 2024-04-03 10:14:22 - Feat.: - Title: Mesto Poprad požaduje dočasné vyňatie úseku D1 zo spoplatnených diaľnic 02 - Modified: 2024-02-06 08:27:24 - Feat.: - Title: Kritická situácia. Slovenská autobusová doprava Poprad bojuje s nedostatkom vodičov, žiada o pomoc mestá 03 - Modified: 2023-12-19 12:36:35 - Feat.: - Title: V areáli letiska Poprad pribudol nový hangár na servis a údržbu strojov aerolinky 04 - Modified: 2023-12-13 11:38:17 - Feat.: - Title: Popradskí poslanci schválili návrh budúcoročného rozpočtu 05 - Modified: 2023-12-04 12:19:05 - Feat.: - Title: Primátor Popradu Danko prijal nového biskupa Trstenského, v meste má podporu a sympatie veriacich
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 03:18