StoryEditor

Predstavili sme najvyrovnanejší rozpočet v histórii Slovenska, vyhlásil Kažimír

02.12.2014, 10:29
Autor:
TASRTASR

V parlamente práve odštartovala diskusia o zákone roka. Návrh štátneho rozpočtu na budúci rok predstavil na úvod piateho rokovacieho dňa 44. schôdze Národnej rady minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

"Som presvedčený, že predkladaný rozpočet je najvyrovnanejší v histórii Slovenska a zverejnené hodnotenia Európskej komisie ako aj Rady pre rozpočtovú zodpovednosť mi dávajú za pravdu," skonštatoval Kažimír s tým, že vláda si stanovila opäť ambicióznejšie ciele než vyžadujú európske pravidlá a národná legislatíva. "Navrhovaný rozpočet udržateľným spôsobom znižuje verejný deficit a dlh, a tým zlepšuje dlhodobú udržateľnosť verejných financií. Predstavuje významný krok k štrukturálne vyrovnanému rozpočtu bez ohľadu na zloženie vlády po voľbách na jar v roku 2016," uviedol Kažimír.

Očakáva sa, že k rozpočtu sa rozprúdi dlhá diskusia. On sám návrh rozpočtu poslancom predstavoval viac ako pol hodinu. V minulom roku diskutovali poslanci v pléne viac ako tri dni.

Deficit verejných financií by mal podľa návrhu rozpočtu v budúcom roku dosiahnuť úroveň 2,29 % hrubého domáceho produktu (HDP), namiesto pôvodne plánovaných 1,98 % HDP. Rezort financií si však pri deficite nechal aj rezervu vo výške 0,2 % HDP na riziká makroekonomického vývoja. Dôvodom je pokračujúci geopolitický konflikt na Ukrajine.

Kažimír zároveň priblížil, že pre vládu sú kľúčovými opatreniami zavedenie odvodovej odpočítateľnej položky na zdravotné odvody, zvýšenia miezd učiteľov, či zavedenie súbehu v hmotnej núdzi a mzdy. "Vlajkovou loďou sociálnych opatrení je odvodová úľava na zdravotné odvody, na ktorú sme vyčlenili 150 miliónov eur v záujme oživenia trhu práce a ďalším kľúčovým opatrením je zvyšovanie učiteľských platov, na ktoré sme vyčlenili 50 miliónov eur. Väčšina ďalších opatrení sa zameriava na trh práce," priblížil šéf rezortu práce.

Minister financií tiež uviedol, že náklady na obsluhu štátneho dlhu sú aktuálne na rekordných minimách, čo je dôkazom toho, že Slovensko je dôveryhodný partner pre zahraničných investorov. "Výnosy na desaťročných cenných papieroch klesli z 2,54 % na začiatku januára tohto roka na súčasných 1,38 %. To znamená, že Slovensko si v prípade desaťročného úveru požičiava za 1,38-% úrok," poznamenal Kažimír.


Čo povedali o rozpočte

Spomedzi opozičných poslancov ako prvý začal rečniť Ivan Švejna (Most-Híd). Ten je presvedčený, že každá vláda by mala udržiavať verejné financie v dobrej kondícii nie kvôli sebe, ale kvôli budúcim generáciám. "Každý účet treba zaplatiť a netreba sa spoliehať na to, že bude zaplatený z nejakých solidarizujúcich schém," podotkol Švejna.

Zároveň uviedol, že pozmeňujúcimi návrhmi poslancov, ktoré prijali jednotlivé parlamentné výbory, sa navýšil rozpočet o 492 miliónov eur. "Schodok na hotovostnom princípe sa zvýšil nominálne o 20 %. To sa mi zdá príliš, a to považujem za zlý precedens," uviedol Švejna. Na druhej strane ale pochválil rezort financií za to, že pri deficite si stanovil rezervu vo výške 0,2 % HDP. "Táto rezerva má byť skutočne na nepredvídateľné okolnosti a nie na to, aby sa rozchytala," upozornil Švejna.

Opozičný zákonodarca trvá aj na tom, že vláda plánuje v budúcom roku vybrať od ľudí na daniach viac. "Ministerstvo financií a vláda počíta s tým, že vyberie viac daní od ľudí. Môžeme začať tým, že vláda nedodržala zákon, ktorý hovorí, že daň z pridanej hodnoty mala klesnúť. Vláda zmenila tento zákon," pripomenul Švejna.

Aj podpredseda KDH Pavol Zajac kritizoval vládu za to, že namiesto odstraňovania plytvania verejných výdavkov zvyšuje dane. "Toto všetko zhoršuje podnikateľské prostredie na Slovensku," zdôraznil. Všetky medzinárodné rebríčky o stave podnikateľského prostredia o tom podľa neho svedčia. "Zhoršuje sa možnosť pre zamestnávateľov vytvárať dlhodobo udržateľné pracovné miesta," pokračoval v kritike Zajac. Vláda podľa neho znižuje nezamestnanosť len administratívne, byrokraticky a draho si kupuje pracovné miesta z eurofondov.

Predložený návrh rozpočtu na budúci rok je realistický a postavený na zdravých základoch aj podľa šéfa finančného výboru Daniela Duchoňa (Smer-SD). "Sleduje dlhodobú udržateľnosť verejných financií," zdôraznil Duchoň. Zároveň doplnil, že za posledné dva roky sa podarilo verejné financie výrazným spôsobom stabilizovať. "Výsledkom toho je aj vystúpenie z procedúry nadmerného deficitu," skonštatoval Duchoň.

01 - Modified: 2007-01-12 12:35:00 - Feat.: 0 - Title: SARIO: Britské firmy majú záujem naďalej investovať na Slovensku
01 - Modified: 2024-04-04 14:10:07 - Feat.: - Title: Rozpočtová rada počíta s infláciou pod tri percentá, očakáva vyšší rast ekonomiky 02 - Modified: 2024-03-17 14:16:37 - Feat.: - Title: Kováčik pre HN: Iba športový úspech dnes už sponzorom nestačí. Investičný dlh sme ešte nedobehli 03 - Modified: 2024-03-12 12:09:29 - Feat.: - Title: Kmotrík ml. pre HN: Vnímam, čo je najväčší problém Slovana. Musíme na tom zapracovať 04 - Modified: 2024-02-24 16:18:00 - Feat.: - Title: Drvivá väčšina spoločností nemá pripravené rozpočty na tento rok, môžu ušetriť na nákladoch 05 - Modified: 2024-02-10 07:57:00 - Feat.: - Title: Europarlament a členské krajiny Únie sa dohodli na reformách rozpočtových pravidiel
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 22:42