StoryEditor

Plyn pre Kyjev má stáť 21 miliónov

24.03.2014, 23:03
Energetika. Vďaka investícii bude môcť náš prepravca zásobovať Kyjev.

Za pomoc Ukrajine pravdepodobne zaplatíme milióny eur. Slovenská pološtátna prepravná spoločnosť Eustream by totiž mala investovať až 21 miliónov eur do vybudovania plynovodného prepojenia k nášmu východnému susedovi. Vo včerajšom novom diskusnom formáte HN Aréna Daga Daniša to povedal premiér a kandidát na prezidenta Robert Fico.

Peniaze by podľa neho mali slúžiť na vybudovanie takzvanej meracej stanice. Vďaka nej bude Slovensko môcť na jednej strane dodávať plyn zo Západu na Východ a na druhej strane sa tým zníži závislosť Kyjeva od Moskvy. „Sme pripravení takto pomôcť Ukrajine,“ vyhlásil premiér.

Jedna meracia stanica pritom už na ukrajinsko-slovenskej hranici je. Kontroluje ju však ruský plynárenský gigant Gazprom. Bez jeho súhlasu nemôžeme dodávať plyn na Východ a Rusi tieto dodávky blokujú.

Ak sa však Kyjev spolu s Eustreamom dohodnú na takzvanom spätnom toku plynu, na Ukrajinu budeme môcť už počas najbližšej zimy dodať 3 miliardy kubických metrov plynu. Časom by tento objem mal narásť až na 10 miliárd, čo predstavuje viac než tretinu z toho, čo Ukrajina ročne dováža z Ruska.

Ako však zároveň Fico upozornil, otázne je, či sa táto investícia Eustreamu vôbec oplatí. Ukrajinci totiž doteraz nepredložili garancie, že cez nové prepojenie naozaj budú odoberať plyn a nám zaplatia za jeho prepravu.

Jasnejšie v celej veci by mohlo byť už dnes. Zástupcovia nášho a ukrajinského prepravcu spolu s bruselskými úradníkmi dnes štartujú rokovania o tom, z čoho bude projekt reverzného, teda spätného toku, platený. Do hry tak prichádza aj možnosť, že na vybudovanie pôjdu aj peniaze z eurofondov.

Eustream by podľa analytika Inštitútu pre energetickú bezpečnosť Petra Marčana rozhodne nemal ísť do projektu bez ukrajinských záruk.

A rovnaký názor má aj Fico. „Ak budú splnené podmienky na ukrajinskej strane, ak budú záruky, že budú platiť Ukrajinci za plyn, za tranzit a za ďalšie veci, môžeme sa o tom (reverzný tok, pozn. redakcie) rozprávať,“ povedal premiér.

Do celej hry by však mohol vstúpiť aj samotný Brusel, ktorý najviac tlačí na dodávky plynu zo Slovenska na Ukrajinu, aby tak oslabil vplyv Moskvy na Kyjev. Práve únia by mala podľa Marčana financovať projekt z eurofondov v prípade, že sa Kyjev nezaviaže odoberať plyn zo Západu.

Zaujímavosťou je, že Ukrajincom sme už v minulosti ponúkali možnosť dodávok, no ani raz našu ponuku záväzne neprijali. Náš prepravca rokoval o tejto možnosti s ukrajinským ministrom pre energetiku Eduardom Stavickým. Práve tento muž bol počas éry prezidenta Viktora Janukovyča zodpovedný tak za rokovania o dodávkach plynu s Ruskom, ako aj za vyjednávanie so slovenskou stranou.

Podľa agentúry DPA polícia minulý týždeň vykonala v jeho dome raziu. Počas prehliadky našli 42 kilogramov zlata a takmer päť miliónov amerických dolárov v hotovosti. Bývalý minister sa pritom v súčasnosti zdržiava mimo Ukrajiny.

01 - Modified: 2006-03-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slovenské ligy
01 - Modified: 2024-04-23 07:48:24 - Feat.: - Title: Ukrajinec sa chcel vyhnúť povolaniu do vojny. Cez rieku preplával na nafukovačke do Bieloruska 02 - Modified: 2024-04-21 11:29:13 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že dobylo ukrajinskú dedinu Bohdanivka 03 - Modified: 2024-04-21 10:10:00 - Feat.: - Title: Rusko môže zosilniť útoky na Ukrajine, kým dorazí nová americká pomoc 04 - Modified: 2024-04-21 05:50:00 - Feat.: - Title: Protivzdušná obrana zostrelila 50 ukrajinských dronov, tvrdí Moskva 05 - Modified: 2024-04-21 05:02:58 - Feat.: - Title: Južná Kórea podpísala dohodu s Ukrajinou o miliardovej ekonomickej pomoci
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 10:56