StoryEditor

Slovalcu dajú lacnejšie energie

19.07.2013, 00:00
Najväčšia hlinikáreň na Slovensku, Slovalco v Žiari nad Hronom, dostala dobrú správu.

Firma podpísala predbežnú dohodu so Slovenskými elektrárňami o dodávkach energie. Práve výhodné faktúry za elektrinu boli podmienkou, aby fabrika prežila. V opačnom prípade by prišlo o prácu približne 3 000 ľudí, ktorým podnik dáva priamo či nepriamo prácu. „Podpis dohody o budúcej zmluve je prvým krokom na dosiahnutie riešenia,“ vyhlásil generálny riaditeľ hlinikárne Milan Veselý.

Istota na osem rokov
Nová zmluva bude platiť osem rokov a začne plynúť od januára. Obe strany taja, ako sa zmení cena oproti predchádzajúcemu kontraktu, ktorý podpísali ešte pre dvadsiatimi rokmi. „Od podpísania v súčasnosti platnej zmluvy o dodávke elektriny ceny elektriny na Slovensku stúpli,“ uviedla hovorkyňa elektrární Janka Burdová, no nekonkretizovala podmienky novej zmluvy.

Napriek dohode s elektrárňami ešte nie je budúcnosť Slovalca úplne istá. Dohoda sa totiž týka len dodávky samotnej komodity. No v konečných faktúrach platí fabrika aj správcom sústav za prenos energie a takisto aj odvod do Národného jadrového fondu.

Chcú viac
Práve vysoké sieťové poplatky robia problémy nielen hlinikárni, ale aj ďalším veľkým priemyselným podnikom. Premiér Robert Fico (Smer-SD) a predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Jozef Holjenčík (nominant Smer-SD) sa nechali počuť, že štát od januára zníži tieto poplatky. Firmy by tak mali v konečnom dôsledku platiť menej za elektrinu. Holjenčík hovoril dokonca o takmer dvojcifernom zlacnení.

Ďalšou podmienkou hlinikárne, aby nezavrela svoj závod, je zníženie odvodu do Národného jadrového fondu. Ten zbiera peniaze na vyraďovanie jadrových zariadení. Firma podľa Veselého platí na tomto odvode až 7,3 milióna eur ročne, čo je vôbec najviac zo všetkých odberateľov na Slovensku. „Na túto tému rokujeme s ministerstvami a vládou,“ povedal šéf fabriky. Riešením by mal byť limit na platbu do fondu pre veľkoodberateľov. Vďaka stropu by tak fabrika uhrádzala do fondu menej než dnes.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 05:13