StoryEditor

Nekonečný príbeh Amazonu. Brno definitívne odmietol, v hre je znova Slovensko

20.06.2014, 18:14
Autor:
tasr, stltasr, stl
Americkú spoločnosť sa snažilo prilákať mesto Brno a rokoval s ňou aj český premiér Sobotka. Na Južnej Morave však logistické centrum nepostaví.

Plánované logistické centrum americkej spoločnosti Amazon definitívne nevyrastie v juhomoravskej metropole Brno. Informáciu, ktorá sa po prvý raz objavila začiatkom apríla, potvrdil dnes pre verejnoprávnu Českú televíziu šéf Amazonu pre Európu Tim Collins.

Stalo sa tak napriek tomu, že brnianski zastupitelia v úsilí predsa len prilákať Amazon do juhomoravskej metropoly, dali projektu napokon dlho odmietanú zelenú a že s predstaviteľmi americkej firmy rokoval s cieľom presvedčiť ich aj český premiér Bohuslav Sobotka.

Rozhodnutie sa netýka investícií Amazonu v okolí Prahy, obec Dobrovíz iba v minulom týždni podpísala zmluvy s developerom.

Zriadenie skladu Amazonu v Brne malo znamenať vytvorenie 1500 pracovných príležitostí a investíciu v objeme asi 2,7 miliardy Kč. Kritici projektu však poukazovali na súvisiacu intenzívnejšiu premávku kamiónov v jeho okolí.

Ako o jednej z alternatív pre stavbu skladu v Brne sa už dlhodobo spomína aj Slovensko. Malacký primátor Jozef Ondrejka už v marci vyhlásil, že mesto je pre americkú spoločnosť výbornou alternatívou. "Investor môže okamžite začať stavať," zdôraznil v minulosti Ondrejka. 

Chronológia udalostí spojená s výstavbou nových skladov Amazon v Česku:

ROK 2013

Október

Amazon oznámil plány na vybudovanie svojich hál v blízkosti Prahy a Brna. Stali by sa súčasťou siete 25 distribučných centier v siedmich štátoch Európy.

ROK 2014

21. januára

Brnianske zastupiteľstvo prvýkrát neschválilo návrh vybudovať diaľničný prevádzač a rokovania odložilo na marcovú schôdzu. Amazon ale chcel mať jasno čo najskôr, Brno mu preto sľúbilo, že zvolá mimoriadne zasadanie zastupiteľstva v polovici februára.

14. februára

Zmluvy, ktoré by umožnili príchod Amazonu do Brna, zástupcovia mesta opäť neschválili. Prezident Miloš Zeman rozhodnutie kritizoval.

4. marca

Primátor Roman Onderka rokoval v Luxemburgu s poprednými manažérmi firmy Amazon Timothym Collinsom a Raimundom Paetzmannom. Na rokovaní bol prítomný aj riaditeľ developérskej spoločnosti CTP Invest Remon L. Vos. Všetci prítomní sa ubezpečili, že Amazon má záujem o vybudovanie distribučného centra v Brne.

18. marca

Brnianske zastupiteľstvo ani na tretíkrát neodsúhlasilo zmluvy s firmou CTP Invest. Priemyselné zóny v rôznych častiach Českej, ale aj Slovenskej republiky sa predháňajú v ponukách, aby Amazon postavil svoju halu u nich. Ostravská radnica ponúkla pozemky v priemyselnej zóne Mošnov, s novou ponukou prišiel aj Bratislavský kraj. O udržanie Amazonu v Brne usiluje aj vláda a agentúra CzechInvest.

26. marca

Spoločnosť Amazon naďalej dúfa, že svoje distribučné centrum v Brne postaví. Zástupcovia Amazonu, developéra CTP Invest a mesta sa zišli na spoločnej videokonferencii a dohodli sa, že Brno bude na najbližšom zasadnutí zastupiteľstva o stavbe distribučného centra znovu hlasovať. Amazon sa zaviazal, že sa do dňa hlasovania, teda do 15. apríla, nevyjadrí k ponuke kraja postaviť centrum v blízkosti letiska.

2. apríl

Americký internetový obchod Amazon nové logistické centrum v Brne nepostaví. Uviedla to na svojej internetovej stránke česká spravodajská televízia ČT24, ktorej to v Mníchove oznámil európsky šéf firmy Tim Collins. Zástupcovia Brna mali pritom o dva týždne znovu rokovať o predaji pozemku pre halu Amazonu.

10. mája

Developerska spoločnosť CTP Invest znovu zverejnila v informačnom systéme EIA zámer postaviť sklad pre americký internetový obchod Amazon v Brne. Chce posúdiť vplyv na životné prostredie. Juhomoravský kraj zároveň zverejnil oznámenie o zámere na svojej úradnej tabuli.

01 - Modified: 2006-07-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Semifinálové zápasy pohľadom Ľubomíra Luhového
01 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval 02 - Modified: 2024-04-01 07:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Tobogán na brnenský spôsob. Hazardér sa spustil kanálom v stoke, mohol sa utopiť aj otráviť, varujú vodárne 03 - Modified: 2024-03-12 15:30:09 - Feat.: - Title: Česko je míľovými krokmi pred nami. Brno má prvú gynekológiu pre transrodové osoby, žiadostí o zmenu pohlavia je čoraz viac 04 - Modified: 2024-02-09 11:30:00 - Feat.: - Title: Na gymnáziu v Brne vyčíňa záchodový fantóm. Rozmazáva po toaletách výkaly, výtvory prezentuje ako umenie 05 - Modified: 2024-01-30 14:58:52 - Feat.: - Title: Na deň otvorených dverí univerzity v Brne prišiel muž s nabitou zbraňou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 06:58