StoryEditor

Chválili sa slovenským „Guinnessom“. Dnes krachujú

09.09.2014, 00:00
V Svätom Jure končí po dvoch desaťročiach minipivovar Codecon.

Takmer dve dekády varili vo Svätom Jure pivné špeciály, ktoré si najmä anglickí turisti často cenili viac ako ich domáce legendárne značky. Teraz minipivovar Codecon po 18 rokoch zaniká. „Súd začína konkurzné konanie voči dlžníkovi Pivovar Codecon,“ uvádza okresný súd Bratislava I.

Samotná firma HN potvrdila, že s varením piva končí. Dôvody pritom neuviedla. Pohľad do jej hospodárenia však hovorí o tom, že za posledné roky nebola ani raz v zisku. Voči poisťovniam narástli jej dlhy na viac ako 100-tisíc eur.

Vstup len na objednávku

Minipivovarom sa pritom u nás stále darí. Predseda Asociácie malých nezávislých pivovarov Slovenska Ľubomír Vančo pre HN hovorí, že v posledných rokoch na Slovensku viac minipivovarov vzniká ako zaniká. „Každý rok vzniká štyri až päť nových, za posledných päť rokov ich bolo približne 30,“ tvrdí pre HN Vančo. Pritom ešte v roku 2006 na Slovensku existovalo len pár z nich, medzi nimi bol aj Codecon.

Práve v Codecone stavili na stáročnú tradíciu varenia piva vo Svätom Jure, ktorú na úpätie Malých Karpát priniesli piaristickí mnísi ešte v roku 1685. Firma začala nepasterizované svetlé a tmavé pivo Kláštorný ležiak variť v roku 1996, keď Slovensko zažívalo boom malých pivovarov. Do zrekonštruovaných historických priestorov Kláštora rehole piaristov sa pritom milovníci piva mohli dostať iba na objednávku.

Netradičný minipivovar ukazoval pivovarskú technológiu s medenými varňami a klenbovou kvasnou pivnicou výlučne účastníkom firemných akcií, rodinných osláv či turistického zájazdu. Dať si pivo v exkluzívnych priestoroch kláštora z roku 1720 obľuboval napríklad bývalý minister vnútra Vladimír Palko. Ležiak zo Svätého Jura chutil i Angličanom, ktorí tvrdili, že sa mu nevyrovná ani Guinness.

Ostatným sa darí

Dnes o pivá z reštauračných a remeselných pivovarov rastie medzi slovenskými konzumentmi záujem. Na slovenskej pivnej mape nedávno pribudol napríklad Holíčsky pivovar. „Klasické pivá sú si svojimi chuťami veľmi podobné. Špeciály ponúkajú rozdielne, originálne a poctivé chute,“ dodáva Vančo.

Minipivovary sa však snažia okrem špecifických chutí zaujať aj inak. „O úspechu minipivovarov rozhoduje najmä príbeh skrytý za ich pivom,“ hovorí Ladislav Kovács z Kaltenecker Rožňava.

Pre minipivovary je typické, že sa stále musia tlačiť do povedomia ľudí. „Nestačí len navariť dobré pivo. Drvivá väčšina konzumentov piva o existencii minipivovarov vôbec netuší,“ hovorí Tomáš Červeňan z minipivovaru Egídius v Poprade.

Obnoviť zaniknutú značku piva môže byť jednoduché, ale i veľmi náročné. „Závisí to od spôsobu, ako svoju cestu skončili. Ak varili poctivé pivo, fanúšikov si opäť rýchlo nájdu,“ dodáva Červeňan.

01 - Modified: 2006-10-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zlyhal naozaj v Mexiku neoliberalizmus?
01 - Modified: 2024-04-12 14:19:49 - Feat.: - Title: Nemci prišli za lacnou silou a obsadili slovenskú ikonu socializmu. Teraz sa sami posielajú do konkurzu 02 - Modified: 2024-03-22 17:00:00 - Feat.: - Title: Konkurzy stúpli na Slovensku na historické maximum. Najväčší úpadca v pyramídovej schéme utopil 50 miliónov 03 - Modified: 2024-03-10 12:12:25 - Feat.: - Title: Na Slovensku hrozí firmám zvýšené riziko konkurzov. Minulý rok zasiahnuté podniky zamestnávali 1600 ľudí 04 - Modified: 2024-02-23 14:15:21 - Feat.: - Title: Mali konečne opraviť hlavnú stanicu, no skončili v dlhoch 05 - Modified: 2024-01-19 13:56:06 - Feat.: - Title: Trenčianska strojárska spoločnosť podala návrh na vyhlásenie konkurzu, má hromadne prepúšťať
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 08:58