StoryEditor

Fico spustil druhý balík opatrení. Pozrite si 15 bodov, ktoré sľúbil Slovákom (veľký prehľad)

04.08.2015, 11:34
Autor:
lmlmSITASITA
Premiér Robert Fico dnes predstavil druhý sociálny balíček opatrení. Chystá ešte jeden a hodnota všetkých troch bude približne miliarda eur.

Premiér Robert Fico dnes spustil druhý balíček sociálnych opatrení. V prvom rade sa zameria na zníženie DPH na 10 percent na vybraté potraviny ako mlieko, pečivo, či niektoré výrobky z rýb. Vyhlásil to na dnešnej tlačovej konferencii. Ďalšou prioritou má byť zvýšenie materskej dávky na 70 percent z príjmu.

Bez akéhokoľvek zaváhania môžem preukázať, že sľuby, aké sme dali v prvom balíku, sme na sto percent splnili,“ vyhlásil Robert Fico.

Ten doplnil, že v druhom balíku sa prioritne zameria aj na rozširovanie kapacít materských škôl. Fico oznámil, že piataci na základnej škole dostanú jednorázový príspevok 100 eur na Školu v prírode, siedmaci zase 150 eur na lyžiarsky kurz.


Prečítajte si aj: Vlaky zadarmo nie sú všetko. Fico odhalil nový sociálny balíček


Premiér spomenul aj zvýšený rating

Fico sa na tlačovej konferencii vrátil aj k prvému balíku. „Nestretol som sa s tým, že by sme niektoré opatrenie zanedbali alebo nesplnili na sto percent. Som veľmi rád, že sa nám podarilo znížiť zdravotné odvody, stojí nás to 160 miliónov eur, dotklo sa to 600-tisíc ľudí s príjmom do 565 eur. Obrovský úspech má aj bezplatné cestovanie dôchodcov a študentov, do dnešného dňa sa zaregistrovalo vyše 800-tisíc ľudí. Stúpa aj počet platiacich cestujúcich. Toto opatrenie považujeme za mimoriadne závažné. Bude nám ľúto, ak ho pravica v prípade úspechu vo voľbách zruší, lebo hovoria, že práve toto opatrenie zrušia,“ dodal Fico.   

Premiér spomenul aj fakt, že nám agentúra Standard & Poor's  zvýšila rating. „Z hodnotenia agentúry vyplýva, že kroky, ktoré naša vláda robí sú doveryhodné. Tvrdili, sme že ich budeme realizovať bez toho, aby sme ohrozili dlh a deficit. A tie klesajú,“ hovorí Fico. Premiér pripomenul, že v decembri tohto roka vláda predstaví tretí sociálny balíček opatrení.

Zvýšenie minimálnej mzdy

Vláda chce tiež pokračovať v zvyšovaní minimálnej mzdy, ktorá od začiatku tohto roka dosahuje 380 eur. Premiér upozornil na to, že v roku 2012 bola v čase nástupu Smeru-SD do vlády minimálna mzda na Slovensku 327 eur. "Bude to podľa môjho názoru minimálna mzda, kde bude v trojčíslí štvorka na čele. Som o tom absolútne presvedčený," zdôraznil predseda vlády. Smer-SD tiež plánuje znížiť doplatky za lieky pre dôchodcov a zaviesť limit na doplatky za lieky pre deti do 6 rokov. Sociálne slabšie rodiny by mali získať nárok na pobyt v štátnych zariadeniach rezortov obrany a vnútra.

"Veľa si sľubujeme, pokiaľ ide o podporu slovenskej ekonomiky, od opatrenia, ktoré hovorí o príspevku na zateplenie domov a energetické investície v bytovkách," povedal Fico.

Pri úplnom zateplení rodinného domu by mali ľudia získať príspevok v sume 30 percent nákladov na zateplenie, pričom maximálna suma na zateplenie má byť 6-tisíc eur.

Ďalším opatrením je príspevok pre domácnosti na ekologické zdroje energie. Má ísť o úhradu časti ceny pri kúpe fotovoltických panelov, veterných turbín, slnečných kolektorov, kotlov na biomasu a tepelných čerpadiel.

Jedným z opatrení z druhého balíčka je fakturácia bez dane z pridanej hodnoty medzi dodávateľmi v stavebníctve. Podľa premiéra by DPH štátu odviedla až posledná firma v reťazci. Celý druhý balíček by mal podľa Fica stáť okolo 300 mil. eur, z toho nižšia DPH na vybraný okruh základných potravín má znížiť príjmy štátu o 80 až 100 mil. eur.

Predseda vlády upozornil na to, že vláda financuje sociálne opatrenia vďaka lepšiemu výberu daní, a nie na úkor deficitu verejných financií. Pre lepší výber daní štát podľa Fica získal okolo 1,6 mld. eur.

Prvý, druhý a pripravovaný tretí sociálny balíček by si mal pritom podľa premiéra vyžiadať spolu približne 1 mld. eur. "Tretí balík bude oznámený v decembri, veľmi dôležitý, s obrovským vplyvom na podporu hospodárstva a vytváranie pracovných miest," povedal Fico.

Druhý sociálny balíček za 250 miliónov eur

1. DPH na základné potraviny sa zníži

Od prvého januára 2016 klesne daň z pridanej hodnoty na základné potraviny, ako je mlieko, mäso, maslo, chlieb, pečivo. Zníži sa zo súčasných 20 na 10 percent.

2. Zvýšenie minimálnej mzdy

Od prvého januára 2016 sa míľovými krokmi chce vláda priblížiť k hranici 400 eur.„Bol by som rád, keby to bolo 400 eur, ale to sa musíme ešte dohodnúť,“ povedal Fico.

3. Pomoc pre „slabé“ regióny

Špeciálny program pomoci pre okresy s vysokou mierou nezamestnanosti. Napríklad budovanie infraštruktúry, projekty na zamestnávanie a podobne. Pôjde o niekoľko okresov: Rimavská Sobota, Revúca, Kežmarok, Veľký Krtíš, Trebišov, Sobrance, Poltár.„Ak tam príde investor, bude mať iné podmienky. Ak zamestná dlhodobo nezamestnaného, nebude mať odvodovú úľavu rok, ale napríklad až tri roky,“ tvrdí Fico.

4. Vyššia materská dávka

Zvýšenie materskej dávky zo 65 na 70 percent príjmu. Alebo až na 75 percent, ak na to vláda bude mať v budúcom roku dostatok financií.

5. Vyšší príspevok na starostlivosť o dieťa

Zvýšenie príspevku na starostlivosť o dieťa do troch rokov. Aby z neho bolo možné preplatiť jasle alebo škôlku. Z 230 na 280 eur mesačne.

6. Väčší počet detí v škôlkach

Rozšírenie kapacít materských škôl. Pokračovanie projektu z prvého balíčka.

7. Výstavba základných škôl

Výstavba základných škôl modulového typu. „Nejde o žiadne kontajnery, ale stavajú sa veľmi rýchlo. Táto výstavba sa začala už v roku 2013. Pripravených na tento rok je 14 lokalít na tieto škôlky. Najmä tam, kde sa ľudia sťahujú do miest, ale nie sú prispôsobené, ako napríklad mesto Senec,“ povedal Fico.

8. Príspevky na lyžiarske kurzy pre žiakov

Príspevok na školy v prírode a lyžiarske kurzy. Poskytne príspevok na časti poplatku na tieto kurzy. Štát tak ročne podporí 120-tisíc žiakov. Na pobyt piatakov, ale aj na pobyt siedmakov to bude 150 eur a rovnako to bude aj pri podpore ôsmakov či 1. alebo 2 ročníku stredných škôl. Má to podporiť cestovný ruch v sume 600-tisíc eur.

9. Pobyty pre sociálne slabšie rodiny

Pobyty pre sociálne slabšie rodiny zadarmo. Má ísť o 20-tisíc ľudí.

10. Zníženie doplatku na lieky

Zníženie doplatku na lieky pre deti a dôchodcov. U dôchodcov z 42 na 25 eur štvrťročne. Deti do 6 rokov budú mať strop 8 eur štvrťročne.

11. Obnova priestorov v nemocniciach

Obnova spoločných priestorov štátnych nemocníc.

12. Štát odpustí 30 percent nákladov na zatepľovanie

Príspevok na zatepľovanie domov a energetické prístroje v bytovkách. Štát bude odpúšťať 30 percent nákladov na zateplenie. Najviac však do výšky 6-tisíc eur. Fond rozvoja bývania podporí zateplenie v bytových domoch. Na jeden bude úľava 15 percent z istiny úveru rekonštrukcie nových domov. Mesačne by sa tak mohla znížiť znížila splátka o sto eur.

13. Poukážky pre ľudí

Príspevok na ekologické zdroje energie pre domácnosti. Príspevok na časti ceny týchto technológií. Malé zariadenia, fotovoltické panely, veterné turbínky, slnečné kolektory, tepelné čerpadlá. Ľudia budú dostávať poukážky, ktoré pokryjú časť nákladov.

14. Lacné bankové účty

Lacný bankový účet pre každého. Slovenské banky by to podľa Fica malo stáť 70 miliónov eur. Každý občan bude mať nárok na jeden bankový účet s výhodnými podmienkami a za výhodnú cenu. Cena účtu bude maximálne 3 eurá mesačne.

15. Fakturácia bez DPH medzi dodávateľmi v stavebníctve

Posledným opatrením je fakturácia bez DPH medzi dodávateľmi v stavebníctve. DPH odvedie štátu až posledná firma v reťazci. Zamedzí sa tak nadmerným odpočtom firiem v celom procese.

 

01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 03 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 04 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 05 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 20:19