StoryEditor

Rožňava stratila investora. Na 100 pracovných miest môže zabudnúť

18.07.2014, 00:00
Investície. Priemyselný park prišiel o chystanú investíciu za 19 miliónov eur. V zóne postavenej za sedemmiliónové dotácie je tak iba jedna firma.

Priemyselný park v Rožňave, na ktorý štát mestu prispel siedmimi miliónmi eur, má vážny problém. Investor, ktorý tu už pred štyrmi rokmi ohlasoval investíciu za 19 miliónov eur, je totiž v reštrukturalizácii. Investíciu podľa pôvodného plánu tak nezrealizuje.

Rožňava, ktorá je s 28 percentami ľudí bez práce druhým slovenským okresom s najväčším počtom nezamestnaných, tak môže zabudnúť na viac ako 100 nových pracovných miest. Práve tie totiž mala zabezpečiť investícia firmy Ekoplastika. „Naši potenciálni spoluinvestori, švajčiarska firma Clean Power a český ČEZ, od projektu odstúpili. Jednoducho prišli na to, že linku, ktorú nám sľubovali, nevedia zabezpečiť,“ zdôvodňuje neúspech plánu Dušan Olah, majiteľ Ekoplastiky.

Len jeden investor

Firma chcela v parku vo veľkom spracovávať plastový odpad. Vznikať z neho mala elektrina. Namiesto toho bojuje o prežitie. „Okresný súd Trnava povolil reštrukturalizáciu dlžníka Ekoplastika,“ potvrdila pre HN Viktória Kurucová, hovorkyňa Krajského súdu v Trnave.

V parku tak napriek takmer desať rokov trvajúcemu projektu zostáva jediný investor. Ten dáva prácu necelej stovke ľudí. Mesto Rožňava si pritom od parku sľubovalo minimálne štvornásobok pracovných miest. Peni...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 16:33