StoryEditor

Prečo by som mal byť vaším prezidentom

26.03.2014, 23:02
Dvaja kandidáti vám exkluzívne v HN odpovedajú na otázku, prečo by ste v druhom kole prezidentských volieb mali dať hlas práve im.

Robert Fico

Zásadný rozdiel medzi dvoma kandidátmi, z ktorých jeden sa stane prezidentom Slovenskej republiky, je ten, že ja som politicky nahý. Mám za sebou dvadsaťdva rokov politickej kariéry, ľudia vedia všetko o mojej práci či minulosti. Moja politická dráha je spätá s modernými dejinami Slovenska. Do politiky som vstúpil s udalosťami, vedúcimi k vzniku samostatného Slovenska, ktoré som podporil. Počas viac ako dvadsiatich rokov som dokonale spoznal Slovensko, ako premiér som bol účastný na pre krajinu kľúčových rozhodnutiach, ale aj ľudsky ťažkých okamihoch pri tragédiách. Nikdy som nezmenil moje politické presvedčenie, ktoré vedie moju politickú prácu. Z pozície poslanca, predsedu strany či predsedu vlády som sa vždy snažil pomáhať Slovensku a jeho ľuďom.

Kto robí veľa, robí aj chyby a ja nemám problém ich priznať. Ako prezident by som chcel zobrať všetko to, čo som sa za roky náročných rokovaní a rozhodnutí naučil, a pozitívne to využiť pre udržanie širokého sociálneho dialógu v krajine. Rovnako chcem využiť osobné kontakty so zahraničnými lídrami pre obhájenie záujmov Slovenska v Európe.

Oproti mne stojí politický experiment, spočívajúci v hlave štátu bez akýchkoľvek štátnických skúseností, kandidát strán bývalého vládneho zlepenca, o ktorom vieme málo, a to, čo vieme, vzbudzuje oprávnené znepokojenie. Programom môjho protikandidáta je konflikt, ktorý môže našej krajine dnes vážne uškodiť.

Ako premiér som robil a robím rozhodnutia, ktoré prirodzene aj rozdeľujú. Avšak tak moji sympatizanti, ako aj odporcovia sa asi zhodnú na tom, že som vždy tvrdo pracoval a nikdy neurobil Slovensku hanbu. Tak, ako sa snažím našej krajine pomáhať viac ako dvadsať rokov, chcem pokračovať ďalej, ak získam dôveru ľudí na post prezidenta.

Andrej Kiska

Sľubujem a garantujem, že budem prezidentom všetkých občanov. Budem sa zastávať ľudí vždy, keď zlyháva štát. Ako prezident sa chcem pokúsiť obnoviť dôveru ľudí v štát, a chcem vrátiť autoritu a dôveru prezidentskému úradu.

Budem pripomínať politikom, prečo ich ľudia volili. Aby plnili sľuby, ktoré dávajú občanom vo voľbách. Budem počúvať a stretávať sa nielen s politikmi, ale budem počúvať občanov: čím žijú, ako žijú a čo treba pre nich urobiť.

Budem pomáhať politikom v parlamente, vo vláde, aj politickým stranám, aby politika bola menej o hádkach, a viac o tom, o čom by mala byť a na čo má slúžiť: teda pomáhať Slovensku, aby sme sa hýbali, aby sme neprešľapovali na mieste, aby neupadali mnohé oblasti, za ktoré nesie štát zodpovednosť. Budem dbať o to, v rámci právomocí prezidenta, aby mali v našom súdnictve slušní sudcovia prevahu. Aby zo súdnictva nebola len predvolebná téma. Garantujem a sľubujem, že použijem všetky formálne a neformálne možnosti prezidenta, aby sa budúcim predsedom Najvyššieho súdu už nestal pán Harabin, ani nikto, kto predstavuje jeho kontinuitu.

Pri personálnych právomociach, ktoré má prezident, budem naliehať na to, aby nominovaní boli odborníkmi a ľuďmi s takou morálkou, u ktorých bude záruka rozvoja inštitúcií, v ktorých budú pôsobiť. Využijem všetky právomoci a autoritu prezidenta, aby som efektívne tlačil na dovyšetrenie všetkých káuz, ktoré traumatizujú spoločnosť.

Budem povzbudzovať diskusiu o konkurencieschopnosti Slovenska, aby sme sa len nepozerali, kde nám uteká vlak. Budem si ctiť povinnosti prezidenta voči všetkým občanom Slovenskej republiky, voči parlamentnej demokracii, právnemu štátu a medzinárodným záväzkom Slovenska.

A ja garantujem, že z najvyššej ústavnej pozície urobím všetko pre to, aby sa do politiky vrátil aspoň kúsok slušnosti. Aby bola politika súťažou ideí, a nie súťažou nadávok a obvinení. Budem podporovať všetky dobré nápady a riešenia bez ohľadu na to, z ktorého politického tábora pochádzajú, a garantujem, že sa ozvem vždy, keď politický zápas prekročí medze elementárnej slušnosti.

Vyzývam všetkých ľudí, ktorým na Slovensku záleží, aby v sobotu prišli voliť a vyjadrili tak svoj občiansky postoj. Dobrý prezident potrebuje silný mandát.

01 - Modified: 2006-03-15 15:59:00 - Feat.: 0 - Title: AUA prepravila za dva mesiace tohto roka 1,341 mil. ľudí 02 - Modified: 2006-03-15 16:01:53 - Feat.: 0 - Title: Zajac: Ochranných prostriedkov je dosť
01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Bugár opísal, ako sa Fico zmenil: Opýtal som sa vyšetrovateľov, ktorí ho obvinili, či sa zbláznili 02 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 03 - Modified: 2024-04-19 10:36:13 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 04 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 05 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 04:48