StoryEditor

Štát chce rozdať milióny eur mladým rodinám. Na vlastné bývanie

18.02.2014, 23:00
Novinka z dielne ministerstva dopravy ponúka mladým veľké výhody oproti hypotéke pre mladých.

Marek Nemec z Popradu vlani kupoval byt. Tento tridsiatnik nám povedal, že bol sklamaný z toho, že na Slovensku neexistujú takmer žiadne štátne nástroje, ktoré by pomohli mladým ľuďom ľahšie sa dostať k bývaniu. „Ceny bytov sú v Poprade aj v iných väčších mestách veľmi vysoké. Nečudo, že veľa tridsiatnikov býva preto s rodičmi,“ povedal Nemec. On napokon využil len jedinú možnosť, ktorá sa mu núkala – hypotéku pre mladých so štátnou podporou. Získal síce zvýhodnený úrok vo výške dve percentá, ale len počas piatich rokov. Novinka z dielne ministerstva dopravy zaručí mladým manželom do 35 rokov rovnaký úrok počas celého obdobia splácania. Čiže 20 rokov. Na tento účel štát vyčlenil v tomto roku päť miliónov eur.

Rozhoduje príjem

Okrem mladomanželov majú nárok na získanie peňazí na kúpu bytu zo Štátneho fondu rozvoja bývania aj manželia nad 35 rokov. Tí však musia mať dieťa do troch rokov. Na nehnuteľnosť môžu dostať 75 percent z jej hodnoty – najviac však 55-tisíc eur. Ako uviedol hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa, cieľom je podporiť bývanie mladých rodín. Okrem toho úspešným žiadateľom pri tejto novinke odpadajú aj rôzne poplatky, a to napríklad za vedenie úverového účtu, poplatok za vybavenie úveru, pri predčasnom splatení pôžičky alebo pri zmene splátky. Žiadatelia však musia počítať s prísnejšími podmienkami v prípade výšky príjmu. Nesmie prekročiť štvornásobok životného minima na domácnosť, čo je v súčasnosti 1154 eur.

Dlhá čakacia lehota

Prognostik zo Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž hovorí, že novinka by sa mala ujať hlavne vo väčších mestách, kde sú ceny bytov premrštené a ľudia nemajú na ich kúpu peniaze. „Rast platov je veľmi nízky, preto je každá pomoc dobrá,“ povedal Baláž. Poukazuje však na to, že peniaze môžu dostať len manželia. „Veľa ľudí však žije vo voľnom zväzku. Politici by to mali rešpektovať,“ povedal Baláž. Negatívum pri tomto novom úvere pre mladých manželov vidí aj viceprezident Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska Martin Čapo. Je ním dlhá čakacia lehota pri schvaľovaní úveru. Kým banky vybavia žiadateľa o hypotéku priemerne za sedem dní, fond má na posúdenie až tri mesiace. „Ktorý predávajúci je ochotný tak dlho čakať,“ konštatuje Čapo. Navyše, podľa neho môžu mať nízkopríjmové skupiny – ktoré úver dostanú – problémy s jeho splácaním.

Obmedzený balík

Zdroje štátu sú však v porovnaní s komerčnými hypotékami veľmi obmedzené. Novinka by nemala zamiešať karty na trhu s realitami, konkrétne s cenami bytov. Práve pre veľmi nízku sumu, ktorú má fond k dispozícii. Na porovnanie, vlani banky v rámci úverov na bývanie požičali klientom štyri a štvrť miliardy eur.

 

Kto má nárok žiadať o výhodný úver

Obaja manželia nesmú mať viac ako 35 rokov. Úver môžu získať aj starší manželia, ak majú dieťa do troch rokov.

Príjem domácnosti nesmie byť vyšší ako štvornásobok životného minima domácnosti.

Po odrátaní 1,3 násobku životného minima na domácnosť musí žiadateľom ostať suma vyššia ako je samotná splátka.

Kupovaný byt nesmie mať plochu viac ako 80 štvorcových metrov.

Nehnuteľnosť nemôže byť staršia ako tri roky.

Môžu získať sumu vo výške 75 percent z hodnoty bytu, najviac 55-tisíc eur.

Pri narodení dieťaťa je odpustenie sumy vo výške 2-tisíc eur zo zostatku úveru.

Štát garantuje fixný, teda nemenný dvojpercentný úrok počas celého obdobia splácania.

Odpadajú všetky poplatky spojené s úverom – úverový účet, poskytnutie úveru, zmena výšky splátky, predčasné splatenie úveru.

01 - Modified: 2006-01-27 07:47:12 - Feat.: 0 - Title: Názor: Choré nemocenské poistenie
01 - Modified: 2024-04-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Podnikanie formou franšízingu rastie na popularite. Čoraz častejšie aj v oblasti financii 02 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Aktuálne prostredie akciových trhov je pomerne pozitívne 04 - Modified: 2024-04-11 11:19:54 - Feat.: - Title: Myslia ľudia na Slovensku pri životnom poistení aj na riziko hospitalizácie? 05 - Modified: 2024-04-12 14:19:25 - Feat.: - Title: Zmena kurzu? Čakať tento rok lacnejší úver na byt je nereálne, Slovákom zostala ešte druhá možnosť
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 14:10