StoryEditor

Doprastavu bez investora hrozí konkurz

04.06.2013, 00:00

Prečo sa chcete stať investorom Doprastavu?
Doprastav považujem za jednu z najlepších obchodných značiek slovenského stavebníctva s veľmi bohatou a úspešnou históriou. Má zvučné meno, kvalitné referencie, ľudský potenciál, rozbehané zákazky a desaťročia budovaný know-how. Doprastav vnímam ako veľkú príležitosť na zhodnotenie vložených prostriedkov, samozrejme, po jeho ozdravení a stabilizovaní.

Kto sú noví akcionári Doprastavu? Aké máte s nimi vzťahy?
O Doprastav sa zaujímam už nejaký čas a o investícii dokážem konštruktívne komunikovať s kýmkoľvek. Vlastnícka štruktúra nie je podstatná, podstatné je, či investor a vedenie dokážu zladiť svoje predstavy o fungovaní spoločnosti.

Môže sa Doprastav dostať z problémov aj bez toho, aby došlo k reštrukturalizácii?
Ja vidím viac možností. Spoločnosť má napríklad vysoký objem pohľadávok a neuznaných nárokov z obchodných vzťahov. Ich dôraznejšie uplatňovanie by znamenalo zredukovanie nevyhnutnosti externého financovania. Treba aj vnútroorganizačnú zmenu, prispôsobenie sa stavu na trhu, predaj prebytočného majetku, vypustenie vedľajších činností a sústredenie sa na core business. Dôležitý bude aj postoj bánk k financovaniu. Pokiaľ sa spoločnosti nepodarí získať investora, môže skončiť v konkurze.

Aká je vaša predstava o riešení problémov Doprastavu v Poľsku?
V prípade Poľska ide o veľmi zložitú a neprehľadnú situáciu, kde štátna spoločnosť, ako líder združenia, je na pokraji bankrotu, pričom dostáva svojich partnerov a dodávateľov do neriešiteľnej situácie. Iba voči Doprastavu má splatný záväzok vo výške niekoľko desiatok miliónov zlotých. Doprastav má k dispozícii viacero právnych a ekonomických analýz, na základe ktorých by mal v krátkom čase zaujať definitívny postoj.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:54