StoryEditor

Firmy chcú úľavy za výchovu

02.09.2013, 00:00

V čase vysokej nezamestnanosti medzi mladými ľuďmi dokáže súkromná firma garantovať to, čo štát pre študentov nedokáže. Pracovné miesto. Okrem toho majú žiaci aj vreckové a ak sú dobrí, môžu získať i štipendium na vysokú školu.

Ani jeden na „pracáku“
Železiarne Podbrezová si takto vo svojej Súkromnej odbornej škole hutníckej vychovávajú nových zamestnancov. Za desať rokov svojho pôsobenia má takmer 800 absolventov a ani jeden z nich neskončil na úrade práce. „Chodia k nám na návštevy aj iné školy a firmy a hodnotia nás ako dobrý príklad toho, ako vychovávať žiakov pre konkrétneho zamestnávateľa, a nie pre úrady práce,“ vraví Anna Pavlusová, riaditeľka školy.

Treba zlepšiť motiváciu
Železiarne sú jedným z najväčších súkromných zamestnávateľov na Slovensku a podľa Lucie Kleštincovej, analytičky Inštitútu hospodárskej politiky, sú ideálnym príkladom prepájania vzdelávania s praxou. „O priblíženie sa k tomuto modelu by sa mali snažiť aj ďalšie firmy obdobnej veľkosti a významu. Spravidla totiž majú jasnú predstavu o kompetenciách svojich zamestnancov, kapitál a aj spoločenskú povinnosť prispieť k skvalitneniu prípravy žiakov,“ myslí si Kleštincová.

Zároveň dodáva, že štát by mal vytvoriť podmienky, ktoré budú motivovať firmy na spoluprácu so školami, a tie za kvalitne pripravených absolventov odmeňovať. Rezort školstva momentálne plánuje spustiť programy, na ktorých odskúša nové pravidlá prepojenia. Z eurofondov na ne pôjde vyše 88 miliónov.

Vladimír Soták, šéf Železiarní Podbrezová, má jasnú predstavu, čo by mal štát urobiť. „Peniaze, ktoré dajú firmy na prípravu študentov, by mali ako odpočítateľnú položku zo svojich nákladov. Ak nie v plnej výške, tak aspoň čiastočne. Toto by bolo férové a kontrolovateľné,“ navrhuje Soták.

Jeho spoločnosť má okrem strednej odbornej školy aj súkromné gymnázium. Na obe školy dáva ročne približne 700-tisíc eur. So strednými školami spolupracujú na výchove študentov napríklad aj firmy ako INA Kysuce, Volkswagen Slovakia, U.S. Steel či Samsung. Železiarne Podbrezová sú však jedinou firmou na Slovensku, ktorá nejakú školu vlastní a priamo v nej si vychováva svojich budúcich zamestnancov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 07:48