StoryEditor

Krompachy expandujú. V USA aj Kanade

27.01.2014, 22:59
Priemysel

Doma strácajú, vonku žnú úspechy. Spoločnosť SEZ Krompachy, ktorá sa špecializuje na výrobu prístrojov vysokého a nízkeho napätia, expanduje na zahraničné trhy. „V minulom roku narástol predaj do zahraničia o 19 percent,“ prezrádza predseda predstavenstva a generálny riaditeľ SEZ Krompachy Imrich Smaržík. Ten poukazuje na to, že keby mohli vo väčšej miere využívať štátne zákazky, vedeli by vytvoriť 80 až 120 miest. Reálnejšie sa však ukazuje posilňovanie pozícií za hranicami.

Doma ťažko

Pozícia krompašského závodu sa za ostatné roky výrazne zmenila. „Vyše 90 percent bytového fondu a stavieb v bývalom Československu bolo osadených prístrojmi vyrobenými v Krompachoch,“ spomína Imrich Smaržík. Dnes je situáciu úplne iná. Pozíciu na domácom trhu strácajú. „Ako je to typické pre nás, Slovákov, dávajú projektanti, investori a obchodníci väčší priestor konkurencii ako domácemu výrobcovi,“ sťažuje sa generálny riaditeľ. Ten poukazuje na to, že situácia je najhoršia pri štátnych zákazkách. Tu sa cítia východniari znevýhodňovaní. „Finančne lepšie situované nadnárodné monopoly dostávajú svoje produkty už priamo do výkresovej dokumentácie v štádiu prípravy stavby a stavebný dodávateľ má skoro povinnosť tieto projekty rešpektovať, aj keď je to porušenie zákona,“ opisuje hlavný problém Imrich Smaržík. Aj napriek tomu má krompašský podnik doma tretinový podiel v nízkonapäťových prístrojoch.

40 krajín sveta

Aj preto chce firma posilňovať export. Už teraz končia výrobky z Krompách v 40 krajinách sveta. „Nemecko, Rusko, Anglicko, USA, Kanada, Maďarsko, Rumunsko,“ vymenúva najdôležitejšie trhy generálny riaditeľ. Každoročne k nim pribúdajú nové trhy. Tomu pomáha aj vlastný vývoj. Aj ten spoločnosti pomáha konkurovať lacnejšej ázijskej konkurencii. Tu majú výhodu aj v tom, že vedia pružnejšie reagovať na osobitné požiadavky zákazníkov. „Operatívnosť v dodávkach špecialít je našou prednosťou oproti čisto obchodným firmám, ale aj veľkým nadnárodným zoskupeniam výrobných firiem,“ konštatuje Imrich Smaržík.

Analytici poukazujú na to, že jedine cez kvalitu sa dá konkurovať ázijským firmám. „Naše firmy môžu Ázii konkurovať jedine kvalitou výrobkov. Neustále rastúce náklady na prácu, komplikovaná administratíva či zhoršujúci sa nielen Zákonník práce, ale i sociálne zákony, nahrávajú do karát konkurencii z Ázie,“ hovorí Juraj Borgula, viceprezident Zväzu strojárskeho priemyslu SR.

Obstarávanie počíta s viacerými verziami

Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) poukazuje na to, že výberové konania sú založené na neutralite. „Ak by sa vo verejnom obstarávaní požadovalo dodať konkrétne technologické riešenie alebo priamo určitý výrobok, takýto postup by bol v rozpore s pravidlami verejného obstarávania,“ upozorňuje hovorca ÚVO Ján Mažgút. Pripúšťa však, že prax prináša aj isté komplikácie. „V praxi je niekedy veľmi ťažké opísať konkrétne plnenie technologicky neutrálne, keďže verejný obstarávateľ nemusí mať k dispozícii potrebné poznatky,“ upozorňuje. V takýchto prípadoch však obstarávanie pripúšťa aj ekvivalentné riešenie technologického problému. „Vo verejnom obstarávaní nemôže obstarávateľ vyžadovať konkrétne výrobky alebo tieto musia byť doplnené o možnosť predložiť ekvivalentné riešenia,“ uzatvára Mažgút.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 12:22