StoryEditor

Banky dostanú miliónové úľavy. Pocítia to aj ľudia

08.08.2014, 00:00
Nižší osobitný odvod by mohol zrýchliť zlacňovanie hypoték.

Viac ako tri roky boli banky odvetvie, ktoré štát zaťažoval najviac. Cez špeciálny odvod mu museli každý rok platiť desiatky miliónov eur. Teraz však majú na dosah zmenu. Od budúceho roka im má záťaž prvýkrát klesnúť – budú platiť len polovičný bankový odvod než doteraz. V praxi tak odvedú do rozpočtu z vkladov ľudí a firiem 0,2 percenta namiesto súčasných 0,4 percenta. V prepočte – o 90 miliónov eur menej ako vlani.

Dôvod takého zníženia je jednoduchý. Doteraz banky dokopy štátu cez odvod poslali pol miliardy eur. To je podľa zákona hraničná hodnota, po ktorej prichádza úľava. Teda jeho zníženie na polovicu. Rezort financií odkázal, že s takýmto vývojom počítali.

Zmenu by pritom mohli pocítiť aj ľudia. Niektoré finančné domy pripúšťajú, že by časom mohli zlacnieť pôžičky. „Klesne odvodové zaťaženie hypotekárnych záložných lisov, ktorými banka financuje hypotéku,“ potvrdila pre HN zástupkyňa generálneho riaditeľa VÚB banky Elena Kohútiková.

Priestor na takýto vývoj naprieč sektorom vidí aj analytik internetového portálu Finančná hitparáda Maroš Ovčarik. Podľa neho práve odvod moholv minulosti tlmiť ešte výraznejšie zlacňovanie hypoték. „Odvod bol nastavený príliš vysoko, čo banky v konečnom dôsledku premietli aj na ľudí,“ tvrdí Ovčarik. Slovensko totiž patrilo v porovnaní s inými krajinami v zaťažení bankového sektora medzi top krajiny Európy.


Čítajte viac:

Bankám sa zlepší priestor na väčšiu cenovú vojnu

ANKETA


Podľa Ovčarika si však po zavedení odvodu všimli častejšie zmeny cenníkov bánk. Predseda vlády Robert Fico pritom hrozil bankám pokutami v prípade, ak odvod premietnu do poplatkov za bankové služby. Národná banka Slovenska, ktorá komerčné banky kontroluje, však od jeho zavedenia žiadnu pokutu neudelila. „Pri výkone dohľadu nebolo zaznamenané zvyšovanie poplatkov, ktoré by malo súvis s osobitným bankovým odvodom,“ vysvetľuje jej hovorkyňa Martina Solčányiová.

Slovenské banky nastavenie osobitného bankového odvodu dlhodobo kritizujú. Tvrdia, že jeho výška bola nastavená neprimerane vzhľadom na veľkosť nášho bankového sektora. „V čase zavedenia odvodu bola jeho výška k bilančnej sume sektora 8-až 10-krát vyššia ako v iných krajinách, ktoré odvod zaviedli,“ tvrdí hovorkyňa Slovenskej bankovej asociácie Zuzana Murcko. Podľa asociácie tak rekordérmi ostaneme aj v budúcom roku.

Ďalšie zníženie osobitného odvodu je reálne v roku rok 2017. Dovtedy totiž majú banky pokoriť métu 750 miliónov eur. Až štátu zaplatia jednu miliardu eur, osobitný odvod sa pre ne stane minulosťou. K tomu by mohlo dôjsť v roku 2021. Ministerstvo financií potvrdilo, že nateraz tieto pravidlá neplánuje meniť.

Znižovanie osobitného odvodu nemusí byť pre banky dôvodom na optimizmus z viacerých dôvodov. Už v tomto roku musia totiž opäť platiť povinný odvod do Fondu na ochranu vkladov. Z dôvodu stlmenia možných negatívnych dosahov vyplývajúcich zo zavedenia osobitného odvodu im ho totiž vláda odpustila. „A k nemu sa navyše od roku 2016 pridá aj odvod do spoločného rezolučného mechanizmu bánk v eurozóne, ktorý zníženie bankového odvodu do značnej miery nahradí,“ dodáva Kohútiková. Pokles odvodového bremena v budúcom roku preto banky považujú za vítanú, ale iba dočasnú úľavu.

01 - Modified: 2006-09-08 16:11:00 - Feat.: 0 - Title: Fico podáva žalobu na denník Plus 1 deň a týždenníku Plus 7 dní
01 - Modified: 2024-04-17 12:03:13 - Feat.: - Title: Slovensko reaguje na nové európske štandardy. Steelka vytvorila špeciálny tím, na vlne sú aj banky 02 - Modified: 2024-04-15 14:13:01 - Feat.: - Title: Ak by Izrael pritvrdil, utrpeli by tým naše peňaženky. Pocítili by sme to na cene benzínu aj na hypotékach 03 - Modified: 2024-04-11 06:19:39 - Feat.: - Title: Poskytovanie hypoték je už rok stabilné. Spotrebiteľské úvery rýchlo rastú, hlási národná banka 04 - Modified: 2024-04-12 14:19:25 - Feat.: - Title: Zmena kurzu? Čakať tento rok lacnejší úver na byt je nereálne, Slovákom zostala ešte druhá možnosť 05 - Modified: 2024-04-09 07:27:45 - Feat.: - Title: Aj napriek škaredému odvodu budú zisky našich bánk nadpriemerné, avizuje centrálna banka
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 10:42