StoryEditor

Európa chce odškodnenie za smrť

27.10.2013, 23:00
Okrem majetkovej škody budú musieť poisťovne po novom odškodňovať aj za usmrtenie pri autohavárii.

Pred piatimi rokmi pri dopravnej nehode v susednom Česku zomrel Slovák. Jeho manželka vtedy žiadala za túto udalosť odškodné z poistky na auto. Poisťovňa ju však odmietla. Preto sa spor dostal až na Európsky súdny dvor. A ten teraz, po rokoch rozhodol – poistky sa budú vzťahovať aj na odškodnenie v prípade smrti. V praxi by tak mali všetky poisťovne po novom kryť nielen škody napríklad na rozbitom aute, ale aj tieto, takzvané nemajetkové ujmy. Len na Slovensku sa novinka môže dotknúť stoviek ľudí. Ako totiž ukázali štatistiky Prezídia Policajného zboru, vlani pri autohaváriách u nás zomrelo 296 ľudí.

Čaká sa na štát

Podľa právnikov preto ide o dôležitý verdikt. „Pre všetkých pozostalých je mimoriadne dôležitý. To znamená, že v prípade smrteľnej dopravnej nehody má pozostalý nárok na vyplatenie odškodnenia, ktoré je kryté zákonným poistením motorového vozidla,“ vraví partner advokátskej kancelárie Maple & Fish Martin Javorček.

Ten pritom poukazuje na ďalšiu vec. Ako totiž hovorí, u nás aktuálne prebiehajú desiatky súdnych konaní, kde sa pozostalí, často aj neplnoleté deti, dožadujú nahradenia ich nemajetkovej ujmy voči poisťovniam. Právnici preto štátu odkazujú – je potrebné zmeniť znenie viacerých zákonov, a to napríklad aj zákona, ktorý stanovuje pravidlá pre povinné zmluvné poistenie áut. V nich by sa stanovili pravidlá, za akých by sa výška poistenia vypočítala.

Kým však novinka príde do praxe, musí ju Slovensko zapracovať do svojich zákonov. S návrhom by konkrétne musel prísť rezort financií. Ten HN prisľúbil, že odpovede dodá dnes.

Samotné poisťovne pritom čakajú práve na jeho kroky. Podľa hovorkyne Komunálnej poisťovne Daniely Šulcovej totiž verdikt Európskeho súdneho zatiaľ nie je premietnutý do žiadnej právnej úpravy na Slovensku.

 

Tlak na ceny

Na jednej strane by tak mali ľudia od poisťovní väčšiu ochranu, na druhej strane sa však týmto spôsobom môže vyvolať tlak na ceny poistenia. „Pokiaľ by poistenie krylo i dodatočné riziká, muselo by sa skôr či neskôr prejaviť v náraste poistného,“ konštatoval analytik Next Finance Jiří Cihlář.

Ako dopĺňa partner advokátskej kancelárie TaylorWessing Andrej Leontiev, poisťovne totiž budú musieť do svojich kalkulácií zhrnúť aj dôsledky toho, že nárok na odškodnenie budú mať po novom i pozostalí po autonehode. Z toho teda logicky vychádza vyššia cena.

Do akej miery sa však zvýši, zatiaľ poisťovne nechcú konkretizovať. „O koľko by sa prípadne zvyšovali ceny, je v tomto momente predčasné hovoriť, pretože neboli vykonané žiadne relevantné prepočty zohľadňujúce okolnosti uplatnenia nemajetkovej ujmy. Samozrejme, že každá poisťovňa bude vychádzať zo svojich štatistík a im bude prispôsobovať svoju cenotvorbu,“ dodala hovorkyňa ČSOB Zuzana Eliášová.

Napríklad v susednom Česku stanovili výšku jednorazového odškodnenia na úroveň 240-tisíc českých korún, teda cez 9300 eur.

01 - Modified: 2005-08-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Oprah Winfreyová -- z obrazovky riadi myslenie Američanov
01 - Modified: 2024-04-24 10:30:00 - Feat.: - Title: Simpsonovci po 34 rokoch zabili jednu z populárnych postáv. Ktoré ďalšie seriálové úmrtia nás najviac šokovali? 02 - Modified: 2024-04-22 08:38:15 - Feat.: - Title: Vo veku 66 rokov zomrel Fedor Flašík, robil pre Mečiara a stál pri zrode Smeru 03 - Modified: 2024-04-22 08:37:41 - Feat.: - Title: Vo veku 77 rokov zomrela Hana Brejchová, preslávil ju Formanov film Lásky jednej plavovlásky 04 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Zomreli najstaršie spojené dvojčatá. Lori a George boli spätí hlavami, nezávislé životy dokázali žiť viac ako 60 rokov 05 - Modified: 2024-04-11 08:39:08 - Feat.: - Title: Po nešťastí vo Veľkom Mederi mala zomrieť manželka poradcu ministra vnútra, polícia prípad vyšetruje
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 23:15