StoryEditor

Český producent chce vziať našim minerálkam meno

13.06.2014, 00:00
Spor výrobcov. Karlovarský producent vody Magnesia bojuje proti tomu, aby Slováci používali názvy obsahujúce magnézium.

Slovenské minerálky pocítili tvrdý útok od našich západných susedov. Českej spoločnosti Karlovarské minerální vody sa totiž nepáči, že Slováci pomenovali svoje produkty názvami pripomínajúcimi ich vodu Magnesia. Za každú cenu chcú preto dosiahnuť, aby tento názov zmenili.

Česi majú vážny problém najmä s výrobkom Ľubovnianka magnéziová, ktorú produkuje spoločnosť Limošpes zo Starej Ľubovne. „Tvrdia, že používame podobné označenia. My však ako hlavný názov máme Ľubovnianka. Magnéziová je len doplnok a zdôrazňuje skutočnosť, že horčík vystupuje v našej vode ako dominantná minerálna látka,“ hovorí Ján Špes, šéf spoločnosti Limošpes.

Spor o názov

Na spresnenie – horčík, ktorý je dôležitou minerálnou látkou, sa po latinsky nazýva magnesium. Práve od tohto pomenovania sú odvodené názvy minerálok s jeho zvýšeným obsahom.

Z etikety Ľubovnianky musel na základe českých protestov napokon zmiznúť symbol červeného srdiečka, v ktorom bola chemická značka horčíka Mg. Istou úpravou prešiel aj sprievodný text na etikete.

Do podobných problémov sa dostala aj ďalšia slovenská minerálka – Gemerka Magnézium. Prevádzka v Tornali, ktorá ju produkuje, patrí do portfólia spoločnosti Slovenské pramene a žriedla. Na základe podnetu karlovarského producenta si na ňu posvietila Regionálna veterinárna a potravinová správa z Rimavskej Soboty. Gemerčania dokonca tvrdia, že inšpekcie mávajú pravidelne. Rovnaké skúsenosti majú s kontrolami na základe podnetu Čechov i v Starej Ľubovni.

Karlovarčania argumentujú tým, že ešte koncom minulého roka požiadali slovenský Úrad priemyselného vlastníctva o zápis desiatich ochranných známok súvisiacich s názvom magnézium a jeho obmenami. Do ostrého konkurenčného boja sa s Ľubovniankou dostali po tom, ako sa podľa našich informácií objavila jej voda na regáloch slovenských obchodov.

Česi tiež tvrdia, že ochranná známka Magnesia je chránená v celej Európskej únii a ďalších krajinách sveta. „Naša registrácia siaha až do roku 1991. Pravidelne sa stretávame s neetickou snahou iných výrobcov napodobňovať túto značku,“ vysvetľuje Martin Hanzl, vedúci právneho oddelenia karlovarskej spoločnosti.

Spomína pritom prípad, keď sa v roku 2012 začal v Rusku a Poľsku objavovať výrobok s označením Magnezja z Sudetów. „Výrobca na náš podnet výrobu vody ukončil,“ dodáva Hanzl. Podobne minulý rok musela podľa jeho slov prehodnotiť svoj zámer aj česká spoločnosť Ondrášovka. Tá chcela na trh uviesť výrobok pod označením Magnéziová.

Hrozí súd

Do sporu nedávno zasiahla aj Asociácia výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd na Slovensku. Tá sa postavila na stranu výrobcov slovenských minerálok. „Sprostredkovali sme rozhovory so štátnou správou. Kontrola nakoniec potvrdila, že používané označenia a názvy sú v súlade s platnými predpismi,“ hovorí výkonná riaditeľka asociácie Lucia Tomišová. Názvy magnézium či magnéziová sú podľa nej príliš všeobecné na to, aby si ho mohol privlastniť len jeden výrobca. „To by sa potom vzťahovalo aj na všetky potraviny, výživové doplnky či lieky, na ktorých sa takýto názov nachádza. Používanie takýchto označení je absolútne v poriadku,“ tvrdí Tomišová.

Celá záležitosť však nie je ani zďaleka na konci. Proti zamietavým rozhodnutiam slovenských úradov sa české minerálky odvolali. Dokonca hrozí, že celá vec skončí na súde.

01 - Modified: 2006-06-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: K zásadnému obratu k lepšiemu už došlo
01 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 02 - Modified: 2024-03-24 10:59:30 - Feat.: - Title: Šéf exportérov: Prezident má otvárať dvere našim firmám v zahraničí. Doteraz sa to nedialo, sú demotivovaní 03 - Modified: 2024-03-12 12:39:53 - Feat.: - Title: Maďari chcú urovnať desaťročia staré spory so Slovenskom. Orbánova vláda vymenovala splnomocnenca 04 - Modified: 2024-03-08 09:28:23 - Feat.: - Title: Dokonalý biznis plán? Dvojica študentov prespáva v nehnuteľnostiach, aby majiteľom ukázali, že v nich nestraší 05 - Modified: 2024-02-27 13:30:00 - Feat.: - Title: Zomrel bankár Jacob Rothschild. Kto to bol a prečo je táto rodina už stáročia terčom najhlúpejších konšpirácií?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 19:18