StoryEditor

Brusel chce firmám ušetriť milióny eur

03.06.2013, 00:00
Európske firmy si už čoskoro budú môcť čiastočne vydýchnuť od byrokracie.

Na stole je totiž nový návrh Bruselu, aby spoločnosti kótované na burzách nemuseli svoje hospodárske výsledky reportovať každý štvrťrok, ale len dvakrát do roka.

Znížené náklady
Cieľom je, aby najmä malým a stredným podnikom klesli náklady na vykazovanie ich hospodárenia. „Aktuálne sa podarilo dosiahnuť dôležitú politickú dohodu medzi radou a Európskym parlamentom. Teraz by už nič nemalo stáť v ceste konečnému prijatiu nových pravidiel. Text ide do Európskeho parlamentu,“ tvrdí Andrej Králik, hovorca Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. Hlasovanie v europarlamente by sa malo uskutočniť na budúci týždeň v stredu.

Zahraničné spoločnosti zverejňujú hospodárske výsledky štyrikrát do roka. Brusel im však chce náklady s tým spojené okresať. Zjednodušenie účtovníctva by mohlo firmám ušetriť až 1,7 miliardy eur ročne. Podľa Králika mali doteraz najväčšie náklady spojené práve so zabezpečením súladu so zákonom.

Nové nariadenie si však viac posvieti aj na platby vládam od nadnárodných spoločností, ktoré podnikajú v ťažbe nerastných surovín aj lesníctva, a kde je často obava z korupcie. „Údaje budú ťažobné firmy nahlasovať na projektovej báze. Tým sa posilní aj globálny boj proti korupcii. Nahlasovať sa budú musieť platby nad stotisíc eur,“ dopĺňa Králik.

Slovensko návrhy eurokomisie pod vedením Josého Barrosa schvaľuje. „Podporujeme každé opatrenie, ktoré znižuje administratívnu záťaž firiem získavajúcich zdroje na kapitálovom trhu,“ potvrdil poradca ministra financií Radko Kuruc.

Menej časté vykazovanie hospodárskych výsledkov niektoré firmy vítajú. „Naša hlavná sezóna je od novembra do konca apríla. Vzhľadom na to by polročné vykazovanie dávalo pre nás väčší zmysel,“ hovorí šéf Tatry Mountain Resorts Bohuš Hlavatý.

Túto možnosť podľa viacerých odborníkov pravdepodobne využijú najmä malé firmy. Väčšie zahraničné spoločnosti zatiaľ preferujú zverejňovanie štvrťročných výsledkov, aby upokojili akcionárov. „Volkswagen je kótovaný na nemeckom indexe DAX, ako aj na trhu Prime Standard nemeckej burzy cenných papierov, preto výsledky zverejňujeme štvrťročne. Toto nariadenie sa nás preto netýka,“ vysvetľuje hovorca nemeckej automobilky Marco Dalan.

Ukryté riziká
Odborníci však v nových pravidlách vidia aj viaceré riziká. Utrpieť by mohla najmä transparentnosť zverejňovaných výsledkov. „Dnes, keď sa vplyvom rôznych negatívnych skutočností môže významne zmeniť situácia a výkonnosť spoločnosti počas účtovného obdobia, je nevyhnutné monitorovať takýto vývoj skôr častejšie,“ tvrdí senior manažérka na oddelení auditu spoločnosti Deloitte Renáta Ihringová. Podľa jej slov dôkazom tohto tvrdenia je aj fakt, že v poslednom období sme boli svedkami významnej zmeny vo výkonnosti mnohých globálnych firiem či skupín.

Nie je tak vylúčená ani negatívna reakcia investorov na trhoch.

Tí by sa mohli obávať, či sa finančný stav danej spoločnosti počas roka nezhoršil, keď výsledky hospodárenia nebude zverejňovať pravidelne. „Reportovanie výsledkov takmer vždy prináša so sebou zvýšené kolísanie a prehnané reakcie na trhoch. Existuje okolo nich veľká neistota. Dokážem si predstaviť, že menšia frekvencia výsledkov neistotu a špekulácie ešte znásobia,“ dodáva odborník Patria Finance Tomáš Kálal. 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 14:06