StoryEditor

Čech sa pýta na elektrárne

05.09.2014, 00:00
Český finančný žralok môže rozšíriť svoje energetické kráľovstvo na Slovensku.

Už získal naše plynárne, Stredoslovenskú energetiku a teraz má namierené na ďalší gigant. Daniel Křetínský a jeho Energetický a průmyslový holding má podľa českých Hospodářskych novín záujem o podiel v Slovenských elektrárňach. Denník cituje zdroj blízky vedeniu EPH, podľa ktorého skupina už rokuje s talianskym Enelom, vlastníkom 66-percentného podielu.

Samotný holding informáciu nekomentoval. Mlčí aj Enel. „Vítame záujem všetkých kandidátov, ale nebudeme sa vyjadrovať k ďalším detailom predaja,“ odkázala spoločnosť.

Oficiálnu informáciu o snahe Křetínskeho vstúpiť do elektrární nemá ani naše ministerstvo hospodárstva. Podľa informácií HN by sa EPH mohol zaujímať o časť akcií a nie o celý balík. Jedným z horúcich kandidátov je aj český koncern ČEZ – svoj záujem potvrdil aj oficiálne.

Podľa analytika J&T Banky Michala Šnobra je celkom možné, že do našej firmy vstúpia obidve české skupiny. Štruktúra spoločnosti by sa tak zmenila. Dnes je v podniku okrem Enelu iba štát.

Ak by Křetinský vstúpil do Slovenských elektrární s veľkou pravdepodobnosťou by sa o transakciu zaujímal štátny Protimonopolný úrad. Jeho holding totiž na Slovensku vlastní časť v SPP Infrastructure a u dodávateľa energií SSE. Ziskom podielu v najväčšom výrobnom energetickom podniku u nás by tak získal ešte výraznejšie postavenie na našom trhu. Úrad by preto mohol obchod zmariť, aby zabránil EPH zneužiť svoju pozíciu. Podľa Šnobra by bola priechodnejšia možnosť, ak by EPH získalo len menší podiel v Slovenských elektrárňach.

EPH už dnes ovláda 40 firiem na Slovensku, v Česku, Nemecku a Poľsku. Podľa odborníka by nebolo prekvapením, ak by svoje portfólio rozšíril práve u nás. „Vstup do Slovenských elektrární by bol logický krok, keďže holding už pôsobí v tomto regióne,“ poznamenal analytik spoločnosti Redbaenk Luděk Plíšek.

Na druhej strane Taliani by chceli predať podiel v Slovenských elektrárňach do konca roka. Ich cieľom je znížiť svoj dlh. Skupine totiž hrozí, že im ratingové agentúry znížia známku. Nižší rating by im predražil pôžičky a finančná situácia Enelu by sa mohla ešte zhoršiť.

Cieľom Enelu je skresať dlh zo súčasných 40 miliárd na 36 miliárd eur. Okrem slovenského podniku plánujú predať aj svoju firmu v Rumunsku. Predaj tamojšieho podniku by im však nepomohol tak, ako keby sa zbavili akvizície u nás. Elektrárne sú totiž výrazne zadlžené a spolu s akciami by sa Enel zbavil aj množstva úverov. Len v tomto roku si firma vzala pôžičku od ruskej banky Sberbank vo výške 870 miliónov eur. Dôvodom je najmä komplikovaná dostavba jadrových elektrární v Mochovciach. Pôvodne mal projekt stáť len 2,8 miliardy eur, dnes je schválený rozpočet 3,8 miliardy. A konečný účet bude ešte vyšší. Podľa niektorých odhadov sa priblíži až k piatim miliardám. Tento fakt má výrazný vplyv aj na cenu, za akú by mohli Taliani predať svoj podiel v elektrárňach. Podľa analytikov je málo pravdepodobné, že získajú viac ako 839 miliónov eur, za koľko kúpili akcie od štátu v roku 2006.„Som skalopevne presvedčený, že Enel odíde zo Slovenska so stratou,“ tvrdí Šnobr.

Čaká sa na účet za Mochovce

Najdôležitejšou položkou na účte za Slovenské elektrárne je v súčasnosti cena za dostavbu Jadrových elektrární v Mochovciach. Tá stále nie je známa aj napriek tomu, že podľa pôvodného plánu mala elektráreň vyrábať energiu už vlani. Projekt sa však výrazne spomalil. Enel tvrdí, že dôvodom sú prísnejšie bezpečnostné opatrenia pre výstavbu jadrových elektrární po katastrofe v japonskej Fukušime. Firma preto predložila nový rozpočet vo výške 3,8 miliardy a termíny dokončenia v rokoch 2014 a 2015. Už dnes je jasné, že ani dovtedy nebude elektráreň spustená a bude treba viac peňazí. Spoločnosť si preto dala vypracovať analýzu, z ktorej by mal byť jasný konečný rozpočet a termíny. Dokument je už hotový, ale Enel aj štát ho zatiaľ nezverejnili. Výsledky analýzy by sa verejnosť mohla dozvedieť počas tohto mesiaca.

01 - Modified: 2006-10-06 17:35:19 - Feat.: 0 - Title: Daniel Dangl: Mám ešte 16 miliónov minút
01 - Modified: 2024-04-12 19:14:12 - Feat.: - Title: "Dodáme iba 20 percent". Rusko vyradilo z prevádzky takmer všetky ukrajinské tepelné elektrárne 02 - Modified: 2024-04-11 20:10:13 - Feat.: - Title: Dnešné útoky na ukrajinskú energetiku boli odvetou za tie na ruskej pôde, povedal Putin 03 - Modified: 2024-04-05 08:39:01 - Feat.: - Title: Neefektívne a nehospodárne. Štát musí zmeniť legislatívu k postupom v energetike počas krízy, upozorňuje NKÚ 04 - Modified: 2024-04-05 06:09:52 - Feat.: - Title: Ukrajina potrebuje stovky malých elektrární, povedal šéf ukrajinskej energetickej spoločnosti 05 - Modified: 2024-03-31 05:21:39 - Feat.: - Title: Pri ruských útokoch bolo poškodených päť zo šiestich elektrární firmy, ktorá zásobuje značnú časť Ukrajiny
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 09:06