StoryEditor

Posledný aktér z kauzy nebankoviek je na slobode

06.03.2014, 23:04

Za spreneveru si odsedel viac ako tri roky z pôvodne päťročného trestu. A koncom februára ho Okresný súd prepustil podmienečne na slobodu. Dávid Brtva sa tak stal po Jozefovi Majskom a Patrikovi Pachingerovi posledným aktérom z kauzy nebankoviek, ktorý sa dostal na slobodu.

Špecializovaný trestný súd ho ešte v novembri 2010 odsúdil za spreneveru 5,6 milióna korún. „Dávid B. bol dňa 21. februára uznesením podmienečne prepustený z výkonu trestu odňatia slobody. Odsúdenému bola určená skúšobná doba v trvaní štyri roky,“ povedala hovorkyňa trnavského krajského súdu Viktória Kurucová.

 

 

Vyplácanie tesne pred ukončením

Odsúdenie za spreneveru bolo súčasťou kauzy tunelovania nebankových subjektov – BMG Invest a Horizont Slovakia. No pezinský súd prípad oddelil tak, aby o ňom mohol samostatne rozhodnúť. Brtva vinu zo sprenevery odmietal a tvrdil, že za ňou je osoba, ktorú splnomocnil na to, aby mohla disponovať s bankovým účtom. Aktuálne je na Najvyššom súde dovolanie, ktorým sa domáhal nápravy. Súd o ňom dodnes nerozhodol. „Všetky zákonné podmienky na to, aby ho prepustili, boli splnené. Počas výkonu trestu si plnil zákonné povinnosti, boli mu udelené disciplinárne odmeny a dá sa očakávať, že v budúcnosti povedie riadny život,“ konštatoval advokát Dávida Brtvu Miloš Maďar.

Štefan Šípoš, ktorý predsedá Združeniu poškodených občanov, má na vec jasný názor. Podľa neho je najväčším vinníkom celej kauzy štát, ktorý nezastavil včas fungovanie nebankoviek. Aj preto minulý týždeň podali sťažnosť na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu. Dôvodom je, že desiatky tisíc klientov v spoločnostiach neuspelo so svojimi žalobami na našich súdoch, kde sa domáhali odškodnenia. „Štátu nevadilo, že z nebankových subjektov natiekli do jeho pokladnice milióny korún,“ vraví Štefan Šípoš.

Aktuálne v nebankových subjektoch prebieha konkurz a vyplácanie zlomku vkladov v skrachovaných firmách. Ako povedal Šípoš, proces je tesne pred skončením. No ich klienti vidia len minimum zo svojich úspor. Dokonca takmer 70-tisíc z nich dostalo nulu. Neposlali včas požiadavku na vrátenie peňazí.

 

Neodsúdený dodnes

Nebankové subjekty, kde sa okrem Brtvu zapojili aj Jozef Majský s Patrikom Pachingerom. V tom čase bola ministerkou financií Brigita Schmögnerová. Tá na ich riskantné podnikanie upozorňovala už dva roky predtým, pričom štát robil aj informačnú kampaň. „Bohužiaľ, ľudia nechceli pochopiť, čo sme v nej informovali, že išlo o pyramídovú hru, ktorá sa skončí. Upravovali sme aj legislatívu, aby sme obmedzili fungovanie spoločností, keďže sme ich činnosť zakázať nemohli,“ konštatovala Schmögnerová. Doplnila tiež, že podala žiadosť aj vtedajšiemu generálnemu prokurátorovi, aby sa činnosťou nebankoviek zaoberal.

Majského, Pachingera ani Brtvu dodnes súd za tunelovanie nebankoviek neodsúdil. Včera Špecializovaný trestný súd pojednávanie opäť odročil na máj.

 

01 - Modified: 2006-02-17 13:24:50 - Feat.: 0 - Title: Akce policie "z kanceláří do ulic" se již rozbíhá
01 - Modified: 2024-01-25 23:00:00 - Feat.: - Title: Slovensko v krízovej špirále. Čo je nutné na obnovenie prosperity? 02 - Modified: 2023-08-02 16:00:00 - Feat.: - Title: Ktorí politici lovia voličov na výdobytky socializmu 03 - Modified: 2023-06-13 21:54:56 - Feat.: - Title: Americký profesor: Vláda je ako Godzilla, jej vplyv musíme obmedziť 04 - Modified: 2023-06-06 08:54:23 - Feat.: - Title: Za vraždu svojich detí si odsedela 20 rokov. Teraz ju po preskúmaní prípadu prepustili na slobodu 05 - Modified: 2023-05-03 20:48:05 - Feat.: - Title: Slovensko si v celosvetovom rebríčku slobody tlače polepšilo o desať priečok. Čaputová vyzýva na jej ochranu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 17:42