StoryEditor

Kia v Žiline skracuje vianočnú dovolenku

02.12.2013, 23:00
Slováci, ktorí pracujú pre túto automobilku, budú oddychovať o dva dni menej ako vlani. Je dostatok zákaziek.

Tisícky Slovákov, ktorí pracujú v žilinskom závode automobilky Kia, budú túto zimu pracovať dlhšie ako minulý rok. Juhokórejská automobilka totiž skrátila svojim zamestnancom zimnú celozávodnú dovolenku. Vo fabrike sa linky zastavia (vrátane vianočných sviatkov) od 23. decembra. „Výroba bude opätovne spustená 2. januára 2014(štvrtok – pozn. HN),“ vyhlásil hovorca fabriky Jozef Bačé.

Vyrobia viac, ako čakali

Len na spresnenie – minuloročná celozávodná dovolenka prebiehala v spoločnosti Kia Motors Slovakia od 27. decembra do 4. januára 2013, pričom produkcia sa naštartovala až 7. januára 2013. Summa summarum – tento rok budú Žilinčania vyrábať autá o dva dni viac.

Navyše, pri automobilkách nebýva zvykom, aby výrobu pri celozávodných dovolenkách opätovne naštartovali počas týždňa. Stáva sa to iba vo výnimočných prípadoch, keď majú veľa objednávok.

Na otázku HN, či je v takejto situácii aj juhokórejská fabrika, Bačé reagoval, že aktuálne zaznamenávajú štandardný objem objednávok:„Výroba prebieha plynulo podľa stanového výrobného plánu. Očakávame, že vďaka využitiu plnej výrobnej kapacity v tomto roku po prvýkrát na Slovensku opustí brány nášho závodu viac ako 300-tisíc automobilov.“

VW tri týždne

Firmy celozávodné odstávky využívajú na inštaláciu nových technológií, ako aj údržbu a prípravu výrobných liniek. Pre slovenské automobilky je zvykovom zastaviť linky počas leta a zimy na dva týždne. Iná situácia je vo Volkswagene Slovakia. Bratislavský závod totiž nevyrába až tri týždne. Tak to bude aj túto zimu – pre 9400 pracovníkov firma naplánovala voľno od 20. decembra 2013 do 10. januára 2014. Podľa hovorcu fabriky Vladimíra Machalíka za trojtýždňovou odstávkou stoja technologické úpravy, ako aj nonstop výroba. Tá sa postarala o to, že niektoré úpravy nie je možné realizovať počas bežnej prevádzky, a preto sa celozávodky (letné i zimné) predĺžili.

Peter Švec, hovorca PSA Peugeot Citroën pre HN povedal, že počas zimy dovolenku nebudú predlžovať a ani nedôjde k mimoriadnej odstávke produkcie. K tým musela firma v tomto roku viackrát pristúpiť z dôvodu nedostatku objednávok. „Voľno v Trnave potrvá dva týždne. Zamestnancom sme však ešte nekomunikovali presný kalendár, preto by sme to neradi zverejňovali najskôr cez médiá,“ dodal Švec.

Voľno do siedmeho januára budú mať aj pracovníci spoločnosti Spilatexu z Levíc, ktorá vyrába textilné priadze z vlákien. „V našej firme každoročne mávame pred Vianocami inventúru rozpracovanej výroby, majetku, obalového a pomocného materiálu a do 3. januára celozávodnú odstávku výroby. Nie je to inak ani tento rok,“ vraví pre HN Ivana Suchá s tým, že to spôsobí výpadok produkcie. „S tým však počítame v ročnom plánovaní.“

Produkcia padne, spotreba stúpne

Boris Fojtík, ekonomický analytik v Tatra banke vraví, že dovolenky znižujú celkovú produkciu ekonomiky Slovenska.

„Zlepšujúca sa situácia v eurozóne, ktorá sa odráža aj na výkone nášho priemyslu, by však mala podporiť rast produkcie aj v decembri 2013. Pri porovnaní s minuloročným decembrom, keď výroba dokonca klesla, sme v tomto roku optimisti a očakávame pozitívny výsledok priemyselnej produkcie.“

Stanislav Pánis, analytik v J&T Banke tvrdí, že hoci priemyselná produkcia medzimesačne oproti priemernému mesiacu v roku klesá, na druhej strane výrazne rastie spotreba. Záver roka býva vždy najsilnejší práve z jej hľadiska.

 

01 - Modified: 2005-10-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Jaura - bio
01 - Modified: 2024-04-19 12:57:47 - Feat.: - Title: Slovenské fabriky zúfalo hľadajú zamestnancov. Ako Soták, elektrárne, Kia či Chemosvit lovia študentov? 02 - Modified: 2024-04-08 09:15:00 - Feat.: - Title: Odvrátená stránka štýlového prvku áut. Môže byť pre motoristov nebezpečný, varuje ADAC 03 - Modified: 2024-04-04 14:22:29 - Feat.: - Title: Fico sa bojí čierneho scenára. Sľúbený plán nedoručil, namiesto toho dáva investorom desiatky miliónov eur 04 - Modified: 2024-03-17 23:00:00 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Stávka Kie na Žilinu sa prejaví už v budúcom roku. Vo výrobe sa majú naraz objaviť dva e-modely 05 - Modified: 2024-02-27 11:49:03 - Feat.: - Title: Ľudia v automotive chýbajú extrémne. Je to obrovské riziko pre Volvo, tvrdí šéf automobilového zväzu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 20:07