StoryEditor

Realitné opachy: Veže v Bratislave, ktoré stopla katastrofa

05.04.2014, 00:00
V šiestej časti seriálu Realitné opachy sa pozeráme na históriu a budúcnosť skrachovaného projektu 3nity.

Keď Hospodárske noviny začiatkom roka 2011 rozoberali realitnú situáciu v Bratislave, posvietili si aj na projekt 3nity. Rezidenčný „kolos“ v administratívnej časti Bratislavy vtedy pútal pozornosť nielen svojou veľkosťou, ale aj drobnohľadom na výstupy, ktoré sa objavovali v médiách. Ich dôraz bol (nielen) na vtedajšiu dobu naozaj nezvyčajný. „Môžem si vás dovoliť poprosiť o malú radu? Nech píšeme kde píšeme, nikdy nikto neuverejní celé naše meno: 3nity LifeStyle Residence. Čo myslíte prečo?“ pýtalo sa HN marketingové oddelenie investora na druhý deň po uverejnení článku.

Paradoxne, o pár mesiacov by boli najradšej, keby sa o projekte vôbec nepísalo. Dňa 1. júla 2012 totiž došlo k jednej z najpamätnejších nehôd v realitách na Slovensku. Na komplexe 3nity sa prepadla strecha garáží...

Byty medzi kancelárie
Už na začiatku to na Plynárenskej ulici, kde mal komplex vyrásť, vyzeralo na riadny „hokej“. Projekt obytných blokov predstavila okolo roku 2005 spoločnosť Tri veže. Jej názov evokuje už hotové vežiaky na Bajkalskej, spoločnosť však s týmto projektom nemala nič spoločné. Firma bola personálne prepojená na realitnú skupinu Iuris, ktorá sa podieľala napríklad aj na projekte Octopus. S výstavbou však Tri veže nikdy nezačali, projekt totiž predali izraelskej developerskej skupine Vara Group.


                                                                                                                                                                                       Snímka: autor

Tá pri pláne postaviť v „kancelárskej štvrti“ projekt s bývaním zostala. Kým pôvodný návrh počítal s asi 370 bytmi, Izraelčania ho nafúkli o ďalších 41. Nebola to jediná zmena. Projekt sa prekreslil aj premenoval. Kým pôvodne sa uvádzal ako Trinity, neskôr to už bolo 3nity (alebo ak chcete 3nity LifeStyle Residence). Izraelčania sa okrem bývania či kancelárií rozhodli posilniť aj voľnočasovú ponuku objektu. Dolné poschodia mali byť vyhradené pre wellness a relax.

Inšpiroval som sa ním v Spojených štátoch. Býval som tam u známych a raz, keď sme po celom dni strávenom v meste unavení prišli a čakali, kým domáca pani pripraví večeru, známy hovorí: Poďme si zaplávať. Ja som však nechcel znovu absolvovať jazdu preplneným mestom, no on sa len usmial: Všetko, čo potrebujeme, sú plavky. Zviezli sme sa výťahom a skončili vo wellness centre,“ odhaľoval v roku 2011 hlavnú inšpiráciu projektu pre HN majiteľ Vara Group Ben Zaboloni. O stavbe rozprával ako o prelomovej. „V uponáhľanom svete tu musí byť oáza v chaose,“ konštatoval Zaboloni.

Meškanie, meškanie a meškanie
Aj výmena majiteľa prispela k meškaniu stavby. Podľa pôvodných plánov mali stavebné práce začať už v roku 2006. Nestalo sa tak o rok, ani o dva. Prišla kríza, prieťahy pri financovaní aj zdĺhavý výber stavebnej firmy. Stavať za začalo až v roku 2009.

Ako prvá mala otvoriť svoje brány veža s 21 podlažiami. Na trh mala ponúknuť 127 bytov. „Možno získať bývanie už od 105 330 eur,“ prezradila začiatkom roka 2011 Mariana Dolinská, zastupujúca projekt 3nity. Podľa jej slov bola obsadená asi polovica bytov. Percento obsadenosti sa pri otvorení zastavilo pri čísle 75 percent, aspoň tak informoval developer. Ako sa neskôr ukázalo, číslo nebolo reálne a pohybovalo sa na úrovni 50 percent.

Keď na začiatku roka 2012 kolaudovali prvú vežu, druhá najvyššia, s 27 poschodiami, stála rozostavaná. Ani Vara v tom čase nevedela spresniť, kedy „dvojku“ dostavia. V brandži sa šepkalo o problémoch s financovaním a verejným tajomstvom bolo nevyplácanie faktúr. Domček z karát sa začínal rúcať...


                                                                                                                                                                                        Snímka: autor

Prepad garáže
A zrútil sa 1. júla 2012. Doslova. Garážový dom, ktorý bol priamo spojený s prvou a druhou vežou komplexu, nevydržal nápor zeminy na jeho streche. Našťastie dom bol tesne pred kolaudáciou a nehoda si nevyžiadala žiadnu obeť. Okrem samotného developera. Jeho dcérska spoločnosť, ktorá stavbu realizovala, Nadlan utiekol pred veriteľmi na súdy. Pokus o reštrukturalizáciu mu však veritelia neuverili. Financujúca banka – Volksbank (dnes už na trhu pôsobí pod menom Sberbank, pozn. red.) poslala projekt do konkurzu.

Aj keď sa zdalo, že garáž bola príčinou krachu projektu, nebolo to tak. Bola len vyústením problémov, ktoré sa pri projekte zhromažďovali. Už len rozostavaný skelet druhého vežiaka veľa naznačoval. Realitný trh zažíval turbulentné roky. Pri projektovaní komplexu sa ceny bývania pohybovali v úplne iných číslach. Prepad cenníkov aj o tretinu sa podpísal aj na stavbe 3nity.

Predpredaj ani predaj nedosahoval želané čísla. Aj preto sa so stavbou „dvojky“ neponáhľalo. Veriteľov pribúdalo a pád strechy len všetko urýchlil. Nebolo prekvapením, že projekt získala stavebná firma Metrostav. Práve ona projekt stavala a zaraďovala sa medzi tých, ktorým developer dlhoval najviac.

Na ceste rozmrazenie
Od pádu garáže ubehnú v lete už dva roky. Za ten čas statika obvinili, no na projekte sa nič nepohlo. Nový majiteľ Metrostavu na otázky HN neodpovedal. To, že sa však s projektom niečo deje, naznačuje oznam na dverách prvého vežiaka. „Dňom 15. 3. 2014 sa obnovujú stavebné práce na stavbe 3nity...“ informuje investor.

Či pôjde o rekonštrukciu spadnutých garáží alebo dostavbu druhej veže, je nateraz otázne. Investor už koncom minulého roka avizoval, že chce dokončiť všetko. „Naša spoločnosť plánuje dokončiť projekt 3nity ako celok. To znamená obchodnú časť, administratívu aj byty. Či vôbec, respektíve akého rozsahu budú prípadné zmeny v projektovej dokumentácii, je momentálne predčasné hovoriť,“ povedala denníku Plus jeden deň hovorkyňa investora Ivana Porubcová.

Projektu nefungujú oficiálne stránky. V čase, keď sa dostal Nadlan do konkurzu, bolo voľných ešte asi 66 bytov. Realitní makléri poukazujú na to, že projekt bude musieť bojovať s predsudkami. „Ak chce nový investor získať dôveru klientov v daný projekt, bude nevyhnutné najmä dokončiť stavebné práce. Predpokladám, že klienti budú odkladať rezerváciu bytov do poslednej chvíle výstavby,“ vysvetľuje konateľ realitnej skupiny Negotian Group Peter Balogh.

Na druhej strane projekt môže zaujať. „Kým nový investor upraví cenník bytových jednotiek v prospech klientov, udalosti z minulosti okolo projektu môžu byť zaujímavou príležitosťou pre nerozhodných,“ polemizuje Balogh.


Ak máte vo svojom okolí REALITNÚ OPACHU, pošlite nám svoj tip na adresu Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript..

Predošlé časti seriálu Realitné opachy nájtede tu.


01 - Modified: 2006-03-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Profesionalizácia znížila kriminalitu v armáde
01 - Modified: 2017-12-11 19:39:53 - Feat.: - Title: Z najmodernejšej stavby ruina. Vstup do Schenghenu spečatil osud colnice 02 - Modified: 2017-11-27 17:11:02 - Feat.: - Title: Nástup komunizmu pochoval na Slovensku historický skvost 03 - Modified: 2017-11-21 14:30:22 - Feat.: - Title: Najstarší cukrovar Európy stál na Slovensku. Dnes sú z neho iba ruiny 04 - Modified: 2017-11-14 16:12:03 - Feat.: - Title: Budove v Bratislave hrozilo, že sa zrúti. V priebehu dvoch týždňov sa musela vyprázdniť 05 - Modified: 2017-11-14 15:13:39 - Feat.: - Title: Budove v Bratislave hrozilo, že sa zrúti. V priebehu dvoch týždňov sa musela vyprázdniť
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 11:03