StoryEditor

Jan Antonín Baťa podporoval Beneša

19.09.2013, 00:00

Diana Nash Verrall, dedička impéria, manželka Johna G. Nasha, pre HN:

Slovensko tento rok rehabilitovalo Jana Antonína Baťu, čím priznalo chybu za to, že ho v roku 1947 odsúdilo za kolaboráciu s fašistami. Ako sa pozeráte na to, že bol Baťa u nás rehabilitovaný až teraz?
Ťahalo sa to dlho kvôli tomu, že manžel dlho zháňal dokumenty, ktoré boli na rehabilitáciu potrebné. Niektoré z nich sme dostali ešte len začiatkom roka. Rehabilitovaný bol v máji.

Čo bolo tým hlavným, čím ste dokázali, že Jan Antonín Baťa nespolupracoval s fašistami?
To, že sme dokázali spoluprácu s Benešovou vládou. V Londýne sme našli dokumenty, ktoré dokázali finančnú podporu exilovej vlády Beneša. Dôležitý bol aj dôkaz, že Jan Antonín Baťa podporil Slovenské národné povstanie. To sa začalo práve v Baťovanoch, dnešnom Partizánskom.

Je pravda, že sa rodine počas druhej svetovej vojny podarilo vyjednať u Nemcov povolenie na presídlenie židovských zamestnancov do neutrálneho Švajčiarska?
O tomto máme len útržkovité informácie. Osobne však poznám niekoľko židovských rodín, ktoré zachránili. Jan Antonín napríklad pomohol utiecť do Austrálie známemu scenáristovi Strausserovi. Ďalšie rodiny pomohol premiestniť do Anglicka.

Napriek tomu sa stále polemizuje o kolaborácii rodiny s fašistami. Dokonca aj medzi predstaviteľmi mesta, ktoré ste vybudovali -- Partizánskeho. Ako to vnímate?
To bude stále. Musíme sa však držať faktov. Žijeme v demokratickom štáte a fakty hovoria jasne. Stačí si prečítať hocijakú knihu o Janovi Antonínovi.

Ak by k odškodneniu došlo, podelili by ste sa aj s potomkami ďalších akcionárov?
K finančným záležitostiam sa vedia vyjadriť skôr právnici. Všetko závisí od dohody s vládou. S inými potomkami však kontakty nemáme. Ťažko povedať.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:33