StoryEditor

Autobusy zadarmo či byty pre učiteľov. Čo chystá Smer a koľko to bude stáť

05.12.2015, 11:34
Prinášame vám podrobný prehľad opatrení z tretieho sociálneho balíčka, ktorý dnes na sneme Smeru predstavil premiér Robert Fico.

Je správne, aby sa štát podelil s občanmi o dobré hospodárske výsledky. Na dnešnom slávnostnom sneme strany Smer-SD v Nitre to konštatoval jej predseda Robert Fico, ktorý predstavil tretí sociálny balík. Stáť bude až jednu miliardu eur, pričom pôvodne sa predpokladala jeho hodnota vo výške 400 miliónov eur.

"Tretí sociálny balík sa stane súčasťou programového vyhlásenia vlády na roky 2016 až 2020 za predpokladu, že Smer-SD bude súčasťou novej vlády. V roku 2016 pripravíme a schválime všetku potrebnú legislatívu a od roku 2017 začnú jednotlivé opatrenia nabiehať do praxe. Balík bude nadstavbou k základnému programovému vyhláseniu vlády," vyhlásil Fico.

1. Vytvorenie 100-tisíc pracovných miest do roku 2020

Prvým opatrením zo sociálneho balíka bude vytvorenie 100-tisíc nových pracovných miest do roku 2020. Fico hovoril o podpore miest v pôdohospodárstve, aj v stavebníctve. Pokračovať chce aj v rozširovaní kapacít materských škôl, či znižovať nezamestnanosť mladých, žien či ľudí so zdravotným postihnutím, avizoval premiér. 

2. Zníženie zdravotných odvodov pre nízkopríjmových jedincov

Vládny Smer plánuje znížiť zdravotné odvody pre nízkopríjmových zamestnancov. Má nadväzovať na prvý krok, teda odpočítateľnú zdravotnú položku. „Ak budeme vo vláde, zreformujeme odvody nízkopríjmovým zamestnancom,“ povedal Fico. Navýši teda odpočítateľnú položku. 780-tisícom zamestnancom sa tak znížia zdravotné odvody. Bude to stáť 90 miliónov eur.

3. Byty pre mladých s regulovaným nájomným

Smer chce v rámci tretieho opatrenia balíčka rozdať mladým byty. Do konca volebného obdobia chce Fico zvýšiť počet nájomných bytov samospráv na 5000. Majú byť financované v kombinácii od dotácii od vlády a od štátneho fondu rozvoja bývania. Na toto opatrenie vyčlení vláda 90 miliónov eur, ktoré sa majú objaviť v rozpočtoch samospráv. Pôjde podľa neho o byty s regulovaným nájomným a budú predovšetkým v obciach, kde ľudia najčastejšie hľadajú prácu, povedal Fico. 

4. Postavenie 2000 bytov pre začínajúcich učiteľov

„Vraciame sa k slovenskej tradícií,“ hovorí Fico o učiteľských bytoch s nájmom zadarmo. Štát ma postaviť 2-tisíc takýchto bytov pre začínajúcich učiteľov. Budú platiť len režijné náklady, fond opráv a energie. Ak sa im plat zvýši, budú postupne doplácať. Takto chce Smer regulovať ich nájom desať rokov. Poskytne na to jednorazovú dotáciu takmer 100-miliónov eur.

5. Rekonštrukcia a zvyšovanie kapacít internátov

Hlasy študentských voličov chce vláda po vlakoch zadarmo lákať aj príspevkami na bývanie a rekonštrukciou internátov. To je súčasťou piateho vládneho opatrenia, ktoré predstavil premiér Fico. Pribudne 10-tisíc miest na internátoch a bude to podľa Fica stáť 50 miliónov eur. Študenti tak majú podľa Fica dostávať mesačne niekoľko desiatok eur na internát, príspevok im má pokryť celkové náklady na ubytovanie počas štúdií, avizoval Fico.

6. Zdvojnásobenie vianočných príspevkov

Premiér chce zdvojnásobiť dôchodcom vianočný príspevok. Takým, ktorí majú nízke dôchodky. Vianočné príspevky chce Smer pravidelne zvyšovať. Postupne ich tak transformovať na plnohodnotný trinásty dôchodok. „Je to dlhá cesta, ale začíname,“ povedal Fico.

7. Mesačné zvýšenie príspevku pre opatrovateľov o 60 eur

Fico chce zvýšiť aj mesačný príspevok pre opatrovateľov, mesačne až o 60 eur. Ročne si podľa premiéra prilepší opatrovateľ v priemere o tisícku. Náklady na opatrenie premiér nespomenul. 

8. Obnova regionálnych ciest

100 miliónov eur chce premiér vyčleniť na obnovu regionálnych ciest. „Nič to nemení na našej snahe stavať diaľnice,“ upozorňuje premiér. Vláda chce takto zrekonštruovať tisíc kilometrov ciest. 

9. Autobusy zadarmo – bezplatné cestovanie autobusmi pre študentov a dôchodcov rovnako, ako v prípade vlakov

V prípade, ak sa Smer dostane do vlády, zavedie okrem vlakov zadarmo aj autobusy. Odhadovaný náklad je podľa Fica 30 miliónov eur. Opatrenie zavedie strana až vtedy, keď bude doprava na Slovensku stabilizovaná, spomenul bez bližšej konkretizácie. „Zdvihneme tak mandle našim oponentom,“ okomentoval premiér.   

10. Protiteroristické opatrenia

„Toto považujem za mimoriadne dôležité, ak nie je krajina bezpečná, tak nemôžeme hovoriť o dobrej krajine,“ povedal premiér pri poslednom políčku. Aktuálna téma bezpečnosti krajiny a občanov sa dostala do balíčka. Smer chce vyčleniť takmer 100 miliónov eur na zvýšenie počtu policajtov na 2 a pol tisíca. Chce ich lepšie vyzbrojiť a trénovať. Zlepšiť sa má aj armáda, hlavne špeciálne pluky. Zvýši im  počet vojakov a dostanú novú výstroj. „Bezpečnosť nie je lacná, takže sto milónov dáme na to aby sme mohli v kľude oddychovať a spať,“ dodal Fico.

 


 

01 - Modified: 2007-11-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: KDH odmieta nahradiť Mečiara
01 - Modified: 2024-04-10 09:50:25 - Feat.: - Title: Dolinková avizuje intenzívne rokovania o ďalšom dofinancovaní zdravotníctva 02 - Modified: 2024-04-08 14:35:16 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Chystá sa politické zemetrasenie? SNS chce otvoriť koaličnú zmluvu, žiada posty Hlasu 03 - Modified: 2024-04-07 00:06:27 - Feat.: - Title: Hlas čaká veľký snem pred inauguráciou. Strana sa nestratí niekde v Smere, tvrdí Šutaj Eštok 04 - Modified: 2024-04-06 23:16:12 - Feat.: - Title: Fico gratuloval Pellegrinimu: Voľby dopadli skvele. Ľudia ukázali, že rozoznávajú, čo tejto krajne hrozí 05 - Modified: 2024-04-03 12:46:40 - Feat.: - Title: Analytik Mislovič pre HN: Nižšia účasť by pomohla Ivanovi Korčokovi. Peter Pellegrini má širšiu bázu voličov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 15:00