StoryEditor

Východniari chcú chovať lososy

31.05.2013, 00:00

Na pomery slovenského agrosektora sa na východe krajiny začalo hovoriť v skutku o mamutej investícii. Spoločnosť Aquakultura Rešica SK tento týždeň predložila úradom projekt na vybudovanie rybacej farmy za 45 miliónov eur. Prácu by pri nádržiach malo nájsť okolo 70 ľudí.

348 bazénov
Predseda Predstavenstva Aquakultury František Bodnár pre HN povedal, že bližšie informácie o projekte firma poskytne médiám zhruba o mesiac. "Teraz sme stále v prípravnej fáze, keď dolaďujeme niektoré veci. Rovnako sa sčasti môžu ešte obmeniť partneri projektu,"  zdôvodnil. Potvrdil, že projekt je reálny a že za ním, ako naznačujú mená v obchodnom registri, stoja aj ruskí investori.

Niektoré ďalšie detaily však možno vyčítať z povinných kolónok projektu, ktorý firma vypracovala kvôli posúdeniu vplyvov na životné prostredie. Z nich vyplýva, že v Rešici by malo vyrásť 348 chovných bazénov s objemom vody 25-tisíc kubíkov. Chov sa má viesť modernými kanadskými spôsobmi. Firma by v závode chcela denne vyprodukovať okolo 11 ton lososieho mäsa, čo je približne 6 500 rýb. Charakteru projektu zodpovedá aj osemhektárová rozloha areálu, kde budú umiestnené chovné haly. Postup chovu bude založený na moderných kanadských postupoch. Rybacia farma chce odberateľom predávať živé ryby.

Sedem z desiatich chce lososa
Šéf kuchár Hotela Kempinski na Štrbskom Plese Gabriel Kocák hovorí, že z hľadiska perspektívy dopytu je losos dobrý výber. "Záujem o ryby každoročne stúpa. Ak príde do reštaurácie sto ľudí, ktorí chcú rybu, 70 si vyberie práve lososa," spresňuje. Okrem kvality tohto mäsa je podľa Kocáka dôvodom aj to, že ľudia rybu poznajú. "Ak im ponúkate rybu s neznámym názvom, o ktorej nevedia, ako vyzerá, veľká časť váha," dodal.

Priemerné ceny lososov sa pohybujú od 12 po 45 eur. Špičkové, najmä divé lososy sa predávajú aj po 200 eur. Miroslava Orinčáka z rybárskeho portálu Fishnet.sk v tejto súvislosti zaujal fakt, že v Rešici chcú okrem kukuričných granúl používať aj živý planktón. "To chov sčasti približuje prírodným podmienkam, čo môže zvýšiť aj kvalitu mäsa. Používa sa najmä pri mladších rybkách," dodal. Slavomír Valach z rybárskeho portálu Sumec.sk hovorí, že losos sa v podstate na Slovensku doteraz nechoval. Voľne sa vyskytoval v rieke Poprad naposledy pred polstoročím, keď mu cestu k nám zahatali priehrady v Poľsku. Losos je totiž morská ryba, ktorá migruje do vnútrozemia kvôli založeniu potomstva. Umiestnenie projektu v Rešici môže súvisieť s tradíciou chovu v neďalekých permských rybníkoch. Šéf predstavenstva Bodnár pôsobí aj v spoločnosti Edemi, ktorá sa tam zaoberá chovom. Tomáš Tišťan

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 03:08