StoryEditor

Na treťom pilieri ľudia ušetria

09.04.2013, 00:00
Dôchodkové sporenie. Ľudia, ktorí si sporia v treťom pilieri, by mali platiť nižšie dane.

Stovky tisíc ľudí budú platiť od budúceho roka nižšie dane. A to konkrétne sporitelia v treťom dôchodkovom pilieri. Vláda im totiž vracia späť daňovú úľavu. Ako pre HN potvrdil štátny tajomník rezortu práce Jozef Burian (Smer-SD), ročne si takto budú môcť ľudia znížiť základ na platenie daní o 180 eur. „Chceme motivovať ľudí na sporenie na dôchodok v novom systéme piliera, ako aj zdvihnúť dôveru ľudí v systém,“ odôvodňuje rozhodnutie Burian.

V praxi by tak sporiteľ mohol za rok ušetriť 34 eur. Podľa šéfa Asociácie doplnkových dôchodkových spoločností Petra Sochu je to správny krok. V súčasnosti totiž sporitelia žiadne výhody nemajú.

Zvýhodnenie totiž zrušila pred dvoma rokmi bývalá vláda Ivety Radičovej. Dovtedy mohli sporitelia v treťom pilieri ušetriť na daniach dokonca 75 eur. Teda viac ako dvojnásobok toho, čo navrhuje rezort práce.

A práve na súčasnú výšku zvýhodnenia môže vláda podľa odborníkov naraziť. „Suma, ktorú sporitelia na daniach ušetria, sa mi zdá veľmi malá na to, aby zvýšila motiváciu ľudí do piliera vstupovať,“ konštatoval analytik SAV Vladimír Baláž.

Koľko presne by mala takáto úľava stáť štátny rozpočet, rezort financií včera pre HN nekomentoval. Daňové zvýhodnenie je podľa člena predstavenstva Tatra Asset Management DDS Tatra banky Martina Ďuriančika jednou z najdôležitejších motivácií pre ľudí. V zahraničí si podľa neho ľudia na dôchodok šetria práve cez nadštandardné formy sporenia, ako je tretí pilier. To potvrdzuje aj stredoškolská profesorka Marcela Lehotská, podľa ktorej bolo chybou už samotné zrušenie úľavy bývalou vládou.

Analytik INESS Radovan Ďurana hovorí, že atraktívnejší tretí pilier by mohol prilákať ďalších sporiteľov. Dodáva však, že zvýhodňovanie by bolo oveľa zmysluplnejšie, ak by vláda v treťom pilieri skôr uvoľnila možnosti pre investovanie. „Viac ako neustále legislatívne zmeny a dlhodobé viazanie úspor by bolo vhodnejšie poistencom znížiť odvody a umožniť tak sporiť si na základe vlastných potrieb, či už je to forma investície do nehnuteľností, vzdelania detí, alebo zdravia.“

S tým súhlasí aj exminister práce Jozef Mihál. Dôležitejšie je, aby zlepšili parametre poplatkov a investovania. Podľa neho by sa vláda skôr mala zamerať na také zmeny, ktoré pomôžu pilieru zarábať. Ako príklad uvádza zavedenie indexového fondu, ktorý už teraz funguje v druhom pilieri.

Pred zrušením vládou Ivety Radičovej bolo daňové zvýhodnenie takmer dvojnásobné, oproti tomu, aké plánuje minister práce Ján Richter (Smer-SD). Sporitelia si mohli znižovať základ dane 398,33 eura, ročne tak na daniach ušetrili približne 75 eur. Štátny rozpočet si vtedy polepšil o 14,3 milióna eur. Bývalý minister práce Jozef Mihál (SaS) krok neskôr oľutoval, peniaze na vrátenie daňovej úľavy však už u bývalého ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ-DS) nevyloboval.
 

 

01 - Modified: 2005-05-23 17:46:00 - Feat.: 0 - Title: Podstav likvidity bankového sektora sa prehĺbil na 8 miliárd Sk 02 - Modified: 2005-05-23 18:08:00 - Feat.: 0 - Title: Futbal: Milionár Fedoričev kúpil do Dinama Moskva obrancu Seitaridisa
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 04:58