StoryEditor

Juh chce dobehnúť sever rikšami. V Slovenskom raji

22.07.2013, 00:00

Rikše v Slovenskom raji? Dopravný prostriedok, ktorý si našinec spojí skôr s Bombajom od soboty jazdí už na mieste, akým sú Dedinky na južnej strane národného parku.

Netradičné
"Ak chceme turistov, musíme vymýšľať i netradičné veci, ktorými zaujmeme a spestríme im pobyt," hovorí Peter Révay, ktorý je po testovacích jazdách pripravený na ostrú prevádzku. Inšpiráciu našli Dedinky v Londýne. "Trasa kombinuje jazdu rikšami s plavbou na člnoch na rôzne miesta po Palcmanskej maši, napríklad i do malebnej zátoky Stratenská píla," hovorí. Študent Lukáš Pamula brigádujúci v miestnej reštaurácii hovorí, že takáto atrakcia pomôže. Jedným dychom však dodáva, že ich treba viac. "Dedinky sú úplným srdcom Slovenského raja. Máme tu všetko, čarokrásne skaly, trasy k najkrajším priesmykom, horskú železničku, čistú vodu na kúpanie. A i tak, túto sezónu zatiaľ turistov prichádza pomenej," hovorí. Myslí si, že je to práve kvôli ponuke služieb, na ktoré majú dnes ľudia vyššie nároky.

Len kurčatá na rôzny spôsob
Podobný pocit má Oľga Trubanská z Novej Bane. "Príroda vyráža dych. No to niečo navyše, z toho už však máme zmiešané pocity. Keď si spomeniem na naše cesty do Slovinska alebo Rakúska, veru, je sa z čoho ešte inšpirovať," hovorí. Chýba jej pestrosť stravy či lepšie značené chodníky. "Tiež som so smútkom zistila, že už roky nepremáva lanovka na Geravy," dodala. Košičanka Helena Dobrovičová si spomína na masový turizmus, kedysi tu pracovala. "Taký už nikdy nebude. Avšak pre ľudí z mesta nie je lepšie miesto, kde prísť. Je tu neuveriteľné ticho a krásne scenérie, veď sa pozrite," ukazuje.

Na gemerskú stranu potečú stotisíce eur
Dedinky symbolizujú dlhoročné rozdelenie Slovenského raja na sever a juh. Hoci sa gemerský juh severu v prírodných atrakciách prinajmenšom vyrovnáva, investície a turisti sa doteraz usádzali takmer len na Spiši. Nové rikše v Dedinkách však prinášajú i druhú symboliku. Juh chce stoj čo stoj rozdiely vyrovnať. Dvadsaťtisíc eur na rikše s novými člnmi Dedinky získali z grantovej schémy Terra Incognita košickej župy. Riaditeľ oblastnej organizácie cestovného ruchu Slovenský Raj Ondrej Lunter však ako najväčšiu investíciu spomína projekt v hodnote 1,1 milióna eur. Peniaze získali z takzvaných švajčiarskych fondov. "Rozdiely medzi severom a juhom Slovenského raja sú dnes viditeľné, juh je takmer bez infraštruktúry. Jedným z našich prioritných cieľov je ich vyrovnať," hovorí. Tomáš Tišťan

Balík zo Švajčiarska rozdelia
Najväčšia 400-tisícová časť z 1,1-miliónovej investície pôjde na vybudovanie informačnej turistickej kancelárie pri Dobšinskej ľadovej jaskyni. "Ide o miesto, kam chodí najviac turistov, je na zozname UNESCO, avšak infraštruktúra chýba. Tu sme videli potreby najakútnejšie," hovorí riaditeľ oblastnej organizácie cestovného ruchu Slovenský Raj Ondrej Lunter. Okolo 60-tisíc eur použijú na rekonštrukciu chodníkov, posiedok a rebríkov naprieč celým národným parkom. Približne za 95-tisíc eur vytvoria webovú stránku a centrálny rezervačný systém. "Ide o nevyhnutné veci, bez ktorých sa cestovný ruch robiť nedá," dodal. Slovenský raj napríklad až túto sezónu po 20 rokoch vďaka švajčiarskym peniazom vydal letnú brožúrku so zoznamom atrakcií a služieb. "Projekt zahŕňa aj tvorbu stratégie, na ktorej spolupracujeme s Asociáciou národných parkov Švajčiarska. Osobné konzultácie a návštevy odborníkov z turisticky takej vyspelej krajiny nám pomôžu," dodal. Starostka Stratenej Erika Oravcová, ďalšej dedinky z južnej strany hovorí, že i po švajčiarskom projekte budú na vyrovnanie so severom potrebné ešte ďalšie investície. "Určite sa pri tomto  projekte nezastavíme," hovorí. Na príklade nového múzea vo svojej obci však ukazuje, že nie na všetko treba veľké peniaze. "Turisti sa nás neustále pýtali na históriu obce. Tak sa zrodila myšlienka múzea. Spočiatku sme nemali exponáty, avšak ako rozšírila  myšlienka tohto nápadu, takmer všetci ľudia z dediny sa postupne s niečím pridali a do múzea prispeli," dodala. (toti)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 15:41