StoryEditor

Sporitelia dostanú šancu zarobiť viac

13.08.2013, 00:00
Súkromné penzie Sporitelia budú môcť o súkromný dôchodok požiadať aj neskôr ako po dosiahnutí dôchodkového.

Desiatky až stovky eur mesačne. O toľko by si mohli polepšiť budúci dôchodcovia. Stačí, aby sa rozhodli, že penziu z druhého piliera nebudú dostávať hneď v čase dôchodkového veku, teda v 62 rokoch. Takúto možnosť pre nich podľa informácií HN nachystalo ministerstvo práce v novele, ktorou sa má určiť spôsob vyplácania penzií z druhého piliera. „Je v kompetencii danej osoby, či sa rozhodne požiadať o starobný dôchodok ihneď po dovŕšení dôchodkového veku alebo kedykoľvek neskôr,“ potvrdzuje hovorca rezortu Michal Stuška.

S vekom rastie dôchodok
V praxi by to vyzeralo nasledujúco. Napríklad 62-ročný sporiteľ, ktorý si v druhom pilieri nasporí 10-tisíc eur, sa rozhodne, že chce svoju súkromnú penziu dostávať hneď. Mesačne mu tak príde na účet viac ako 50 eur. Ak by sa rozhodol počkať čo i len tri roky, mohol by byť potom jeho dôchodok vyšší asi o 10 eur.

Keby odložil svoj súkromný dôchodok ešte o ďalšie dva roky, dostával by mesačne viac ako 17 eur. Dovtedy by dostával peniaze len zo Sociálnej poisťovne.

„Dôchodok budete poberať kratšie, a teda bude môcť byť výrazne vyšší,“ objasňuje odborník na druhý pilier z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici Ján Šebo.
Dôvod je jednoduchý. Poisťovne musia pri výpočte penzie nasporenú sumu rozložiť na čas, počas ktorého bude dôchodca žiť. Ak má nasporených 10-tisíc a predpokladá sa, že sa dožije 80 rokov, sumu rozpočítajú na 18 rokov. Ak však sporiteľovi začnú penziu vyplácať neskôr, rozkladajú rovnakú sumu na kratší čas. Penzista tak mesačne dostane viac.

To však nie je jediná výhoda. Ako totiž upozorňujú odborníci, peniaze ostanú dlhšie v dôchodkovej správcovskej spoločnosti a môžu aj naďalej zarábať. „Vaše úspory sa naďalej zhodnocujú pri relatívne nízkych poplatkoch, a to vám dáva možnosť mať výraznejšie vyšší dôchodok v budúcnosti,“ tvrdí Šebo.

Možnosť sporiť si dlhšie už momentálne v zákone je a rezort práce ju chce ponechať aj v novele. Odborníci to vítajú. Ako hovorí analytik Iness Radovan Ďurana, peniaze sú totiž súkromným majetkom ľudí, a preto by mali mať právo rozhodnúť sa o ich použití.

Pomôže to aj ekonomike
Podľa manažéra pre životné poistenie a ekonomiku Slovenskej asociácie poisťovní Miroslava Čameka to môže pomôcť aj ekonomickému rastu krajiny, keď človek aj po 62 rokoch naďalej pracuje. „Štát dostane viac na daniach, spoločnosti spravujú peniaze dlhšie, poisťovne vyplácajú dôchodok kratšie s nižšími nákladmi.“ Otázkou však podľa analytika Nadácie F. A Hayeka Tomáša Púchleho je, v akých fondoch budú môcť sporitelia sporiť. Garantované fondy sú síce istejšie, ale ponúkajú zhodnotenie len okolo 2,5 percenta. Na porovnanie – rizikové indexové fondy majú momentálne výnosy od 10 do 18 percent. Sú však nadviazané na index a v prípade prepadu tak môže sporiteľ stratiť svoje úspory.

Ako ďalej upozorňuje Ďurana, rizikom je aj inflácia, ktorá by mohla znížiť hodnotu úspor sporiteľa. „Budúci dôchodcovia sú vystavení politickému riziku.“

01 - Modified: 2004-11-23 10:54:07 - Feat.: 0 - Title: Tomáš Salomon: Byť tam, kde ostatné banky chýbajú
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 15:03