StoryEditor

Bratislava už má najväčšiu nákupnú zónu. Širokého Pharos začal otvárať

04.06.2015, 15:27
Slováci sa dočkali novej nákupnej zóny. V Bratislave dnes otvorili Bauhaus.

Od predstavenia projektu Pharos prešlo sedem rokov a v príbehu s názvom Pharos konečne prichádza k rozuzleniu. Nákupná zóna pri bratislavskom letisku, ktorú developovala firma prepojená so známym podnikateľom Jurajom Širokým, je už pre zákazníkov sprístupnená.

Dnes otvoril svoje brány hobby market Bauhaus. Pred týždňom spustil prevádzku Decathlon. „V septembri otvorí nábytkársky koncern Sconto. Klienti si práce zabezpečujú vo vlastnej réžii. Sú v štádiu výstavby, niektorí finišujú,“ hovorí pre HN Matej Ceconík, výkonný riaditeľ spoločnosti Development 4, ktorá za projektom stojí.

Projekt Pharos už otvoril prvé obchody. Pozrite si fotogalériu:

Hľadajú ďalších

Rok 2008. Developer Hrivis predstavil megalomanské plány. Komplex obchodov a kancelárií Pharos neďaleko bratislavského letiska mal pôvodne pohltiť miliardu eur.

Rok 2015. Pharos má už nejaký čas v rukách firma prepojená s Jurajom Širokým, ktorá poklepala základný kameň pred rokom. Už vtedy ohlásila prvých troch záujemcov o stavbu tzv. big boxov v nákupnej zóne, čiže samostatne stojacich jednotiek, v ktorých sídli jeden obchodník.

Lokalita navyše počíta s ďalšími 15 predajcami. Tí však ešte nie sú známi. „Rokujeme s viacerými,“ pokračuje Matej Ceconík. Pharos verí, že jeho výhodou je poloha i dopravná dostupnosť.

Hlavne pre domácnosti

Podľa odborníka bude úspech nákupnej zóny závisieť od štartu. Jej úlohou bude dostať sa prostredníctvom marketingu do povedomia ľudí. „Hneď vedľa stojí dobre zabehnutý Avion a Pharos mu bude môcť konkurovať len tým, že prinesie niečo nové,“ vysvetľuje analytik agentúry prieskumu trhu Terno Ľubomír Drahovský.

Ten ako príklad uvádza súčasné trendy na prilákanie zákazníkov, akým je sprievodný program pre deti či menšie fitnescentrá. Lokalita sa pritom môže stať zaujímavou destináciou pre tých, ktorí si zariaďujú domácnosť.


Nákupná zóna Pharos. Snímka: HN/Pavol Funtál

V tesnej blízkosti projektu sa nachádza predajňa nábytku Ikea, ako aj hobby market Hornbach. „Spustením jednotlivých prevádzok Pharosu sa vytvorí silná zóna v oblasti nábytku a hobby marketu, čo môže prilákať nových návštevníkov,“ pripomína vedúci oddelenia prenájmu maloobchodných priestorov CBRE Peter Pohanka.

Otvorenie novej obchodnej zóny však nebude pre retailový trh v Bratislave znamenať veľké zmeny. „Nie je to projekt, ktorý by značne ovplyvnil existujúci trh. Trochu sa zvýši už teraz široká ponuka,“ konštatuje vedúci oddelenia maloobchodu spoločnosti Cushman & Wakefield Matúš Furman.

Každý má svoj štvorcový meter

S novou nákupnou zónou teda pribudnú Bratislave ďalšie štvorcové metre nákupnej plochy. Už teraz ich má na počet obyvateľov spomedzi hlavných miest Vyšehradskej štvorky najviac, a to okolo 1200 štvorcových metrov na tisíc obyvateľov.

Vedie aj v rebríčku slovenských miest. Len nedávno pritom v Bratislave pribudlo obchodné centrum Bory Mall s 54-tisíc štvorcovými metrami prenajímateľnej plochy. „Dnes nevidíme v rámci Bratislavy potenciál na ďalšie klasické nákupné centrum s výmerou nad 30-tisíc štvorcových metrov. Ten je v malých obslužných retailových schémach v jednotlivých mestských častiach a rezidenčných zónach,“ uvádza Andrej Mardiak z retailového oddelenia spoločnosti Colliers International. Dodáva, že práve takto by sa ľuďom priblížili služby a občianska vybavenosť i s tým spojený komfort.

 

01 - Modified: 2007-06-18 06:35:00 - Feat.: 0 - Title: Voliči v 5 západoeurópskych krajinách chcú referendum o EÚ
01 - Modified: 2020-07-16 13:29:55 - Feat.: - Title: Širokého definitívny koniec v Slovane. Majiteľom hokejového klubu sa stal spoluzakladateľ Esetu 02 - Modified: 2020-06-15 09:20:24 - Feat.: - Title: Éra Širokých v Slovane je pomaly na konci 03 - Modified: 2020-06-12 15:15:49 - Feat.: - Title: Široký predáva Slovan. Nový majiteľ má byť známy do konca mesiaca 04 - Modified: 2019-05-15 16:22:53 - Feat.: - Title: Účasť Slovana v KHL je opäť ohrozená, investor nechce pokryť dlhy 05 - Modified: 2018-05-28 15:09:30 - Feat.: - Title: Generálny manažér Slovana skončil. Nezhodol sa so Širokým
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:39