StoryEditor

Slováci z Liptova vymysleli unikátny automat. Chcú ho v USA

06.04.2014, 23:59
Automat na predaj suvenírov nepotrebuje elektrinu. Aj preto o neho prejavili záujem národné parky z Ameriky.

„Zostrojili sme automat na predaj suvenírov, ktorý na prevádzku nepotrebuje elektrinu. Teraz majú o objednávky záujem najväčší svetoví prevádzkovatelia automatov z USA, Kanady a ďalších krajín,“ hovorí Ružomberčan Martin Vierik o projekte, ktorý vznikol práve na Slovensku.

Liptáci Martin Vierik a Richard Makovický totiž zostrojili automat na suveníry, ktorý si na rozdiel od konkurencie úplne vystačí bez elektrickej energie. Do prevádzky ho uvedie samotný kupujúci krútením veľkého kolesa. Pohodlne tak funguje aj na miestach, kde je s dodávkami elektriny problém – napríklad ďaleko od civilizácie v amerických národných parkoch či na chorvátskych plážach.

Cena sa bude pohybovať okolo 1500 eur a jeho sériová výroba sa začne v najbližšom čase. Keď sa naplno rozbehne, vytvorí zhruba desať nových pracovných miest.

Projekt Liptákov Martina Vierika a Richarda Makovického dokazuje, že slovenský startup nemusí byť zákonite z oblasti digitálnych technológií, aby mal šancu preraziť aj v zahraničí. Ešte pred spustením sériovej výroby totiž originálny produkt z dielne mladých Slovákov zaujal najväčších prevádzkovateľov suvenírových automatov – CTM Group a ThePenny Men zo Spojených štátov, kanadský Press-a-Penny a európsku Lucobu. „O prvých päť automatov majú záujem na chorvátskej Istrii. Oslovil nás aj vietnamský podnikateľ, niečo smeruje do Česka,“ tvrdí Richard Makovický.

Nápad vznikol v USA

Prvotný nápad sa zrodil v USA, kde Martin pracoval ako elektrikár. „Zaujala ma tam popularita automatov na suveníry. Takmer všetky však poháňala elektrina. Boli aj mechanické, tie však lisovali jednocentové mince do zvoleného motívu,“ spomína.

Práve to Martin identifikoval ako problém. „V množstve krajín je takéto znehodnocovanie mincí zakázané. Najmä motívy nemožno takýmto spôsobom flexibilne obmieňať,“ vysvetľuje.

Jeho reakciou bolo zostrojenie mechanizmu, ktorý bez elektriny dokáže vydávať rozličné predmety ako magnetky, odznaky alebo medaily. „Stroj poháňa kupujúci veľkým kolesom. Samotná kúpa je zábavná, preto ide aj o atrakciu pre deti,“ spresňuje Vierik.

Cez automaty možno vydávať aj príležitostné suveníry, napríklad pri konaní rozličných podujatí. „Automat je prenosný a možno ho umiestňovať počas konania koncertov, festivalov a podobne. Najmä toto oslovilo Američanov,“ pripomína Richard Makovický. To, že sa zaobíde bez elektriny, prichádza zase vhod na turistických miestach, ako sú horské chaty, jaskyne, zoologické záhrady, kúpaliská a pláže.

 

Vývoj produktu vyšiel Martina na približne 70-tisíc eur. „Kvôli projektu som predal aj byt v Bystrici. Rodina ma vtedy odhovárala, projektu som však veril,“ vysvetľuje.

Predbežný prototyp zhotovil v lete minulého roka, neskôr nasledovalo dolaďovanie a úkony na patentových úradoch. Vtedy s tretinovým podielom do vytvorenej spoločnosti VisitandCollect vstúpil Richard. „Jednak pomohol kapitálovo, ako podnikateľ v potravinárstve sa veľmi rozumie ekonomickej agende,“ hovorí o vzniku firmy Martin.

Šanca pre startupy

Pri výrobe sa ráta s vytvorením niekoľkých pracovných miest. Organizátor podujatia Startup Weekend v Žiline Daniel Harcek upozorňuje, že práve projekty mimo informačných technológií majú veľkú šancu uspieť. „Jednak tých prvých je veľmi veľa. Tie ostatné akoby dávali väčší dôraz na riešenie hmatateľnejších problémov ľudí,“ tvrdí Harcek.

Riaditeľka Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Lucia Dubielová hovorí, že kľúčom bude v prípade automatu schopnosť výrazne zaujať. „To rozhodne, ako sa ujme,“ dodala.

Otázka je, ako automat zvládne súperenie s bežným predajom suvenírov, ktorý má výhody v podobe ľudského kontaktu s predavačmi.

01 - Modified: 2006-03-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Katar plánuje veľkú hlinikáreň
01 - Modified: 2024-04-10 05:24:30 - Feat.: - Title: Zimnú a letnú športovú sezónu na Liptove spoja štafetové preteky 02 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návykový obal. Dejiny bublinkovej fólie začali nepodareným vynálezom 03 - Modified: 2024-03-16 08:17:50 - Feat.: - Title: Obeťou incidentu s medveďom na Liptove má byť 31-ročná Bieloruska 04 - Modified: 2024-03-16 12:29:02 - Feat.: - Title: Dvojicu na Liptove naháňal medveď, ženu našli mŕtvu. Predbežnou príčinou smrti je pád z výšky 05 - Modified: 2023-12-06 13:00:00 - Feat.: - Title: Vedci vytvorili biologických robotov z ľudských buniek. Automaticky liečia rany a autonómne sa pohybujú
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 15:16