StoryEditor

Kyjev blokuje plyn na východ

15.04.2014, 23:59
Energetika. Ani včera Kyjev nebol ochotný podpísať dohodu o dodávkach komodity zo Západu.

Ukrajina neprijala slovenskú ponuku na pomoc s plynom. Naše ministerstvo hospodárstva spolu s pološtátnou prepravnou spoločnosťou Eustream včera vo Veľkých Kapušanoch predložilo Ukrajincom návrh spätného toku na východ cez vojanský plynovod. „Navrhli sme také riešenie, ktoré by nepoškodilo ani jednu stranu,“ povedal hovorca rezortu hospodárstva Stanislav Jurikovič.

Ale Kyjev prišiel s vlastným riešením a teraz si vyžiadal ďalšie dva týždne na konečné rozhodnutie. Ukrajinský minister energetiky Yurij Prodan tvrdí, že slovenská ponuka dostatočne nepokryje spotrebu plynu u nášho východného suseda. Žiada preto inú formu spätného toku, aby Ukrajinci mohli doviesť zo Západu dostatok plynu, a zbavili sa tak závislosti od ruských dodávok.

Zmluva s Gazpromom

Navrhujú využiť plynovod vo Veľkých Kapušanoch, ktorého kapacita je dostatočne veľká. Problém je v tom, že potrubie slúži na prepravu plynu zo západu na východ. A slovenská strana sa obáva, že otočenie smeru toku by mohlo porušiť zmluvu nášho Eustreamu a ruského Gazpromu.

Práve plynárenský gigant pod kontrolou Moskvy ovláda aj plynovod na ukrajinskej strane hranice. „Je logické, že Eustream nechce zvyšovať riziko narušenia prepravného kontraktu,“ zhodnotil analytik portálu energieprevas. sk Jozef Badida.

Slovenský návrh preto počíta s rekonštrukciou vojanského plynovodu, vďaka ktorému by sme mohli Kyjevu dodávať plyn bez ohrozenia zmluvy s Rusmi. Podľa hovorcu Eustreamu Vahrama Chuguryana by po spustení plynovodu v októbri mohli Ukrajinci dovážať cez naše územie 3,2 miliardy kubických metrov plynu ročne. „V marci 2015 by sa mohla kapacita zvýšiť na 8 až 10 miliárd kubických metrov ročne,“ doplnil Chuguryan.

Pod dohľadom Bruselu

Fakt je, že aj po zvýšení kapacity by vojanský plynovod mohol pokryť len tretinu objemu plynu, ktorý Ukrajinci dovážajú z Ruska. Na slovenskom návrhu pritom podľa informácií HN spolupracovala aj Európska komisia. Zástupca Bruselu Klaus-Dieter Borchardt však po včerajšom rokovaní vyhlásil, že treba preštudovať aj ukrajinský návrh. Treba však podľa neho analyzovať právne riziká.

Eustream má s ruským Gazpromom dlhodobý kontrakt o preprave plynu do Európskej únie, ktorý má platiť až do roku 2028. Vďaka zmluve naša firma zarába na tranzite stovky miliónov eur ročne.

O dodávkach plynu z Ruska do EÚ včera rokovali aj eurokomisár pre energetiku Günther Oettinger a šéf Gazpromu Alexej Miller. Rusi na stretnutí v Štrasburgu zopakovali, že dodržia dlhodobé zmluvy s európskymi firmami.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 14:59