StoryEditor

Slovensku hrozí miliardová diera

28.06.2013, 00:00
Financie. Štát hlási obrovský výpadok daní, v hre sú drastické škrty.

Takmer 350 miliónov eur v tomto roku, zatiaľ čo až miliarda eur v tom budúcom. Takýto výpadok na daniach a odvodoch bude musieť hasiť minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). A včera ho ukázal aj verejnosti. Pre ľudí to znamená jediné – treba sa pripraviť na ďalšie dramatické škrty. „Tieto čísla potvrdzujú len jeden fakt, že rok 2013 je druhým najhorším rokom ekonomiky našej modernej krajiny,“ povedal Kažimír.

V praxi Slovensko rastie najpomalšie od prepadu našej ekonomiky v roku 2009, firmy nemajú zákazky, mnohé z nich so svojím biznisom končia.

A práve na ne sa štát najviac spoliehal. Zjavne sa prerátal – dane zo zisku sa majú podľa odhadov prepadnúť najvýraznejšie zo všetkých príjmov štátu.

Podnikatelia si to vysvetľujú jednoducho – stalo sa to, na čo sme upozorňovali. „Už keď sa zvyšovali dane, sme hovorili, že firmy sa budú snažiť v medziach zákona vyhnúť ich plateniu,“ reagoval šéf Asociácie zamestnávateľských zväzov Rastislav Machunka.

A zjavne budú firmy v tejto daňovej taktike pokračovať aj v budúcom roku, keďže štátu by mala podľa odhadov chýbať dokopy miliarda eur.
Vláda tak musí chýbajúce milióny hľadať inde. Kažimír avizuje škrty na ministerstvách či platoch úradníkov. Na dvíhanie daní dal zatiaľ embargo.

Veľa daní však Kažimír ani nemá na výber. Zvyšovanie DPH dlhodobo odmieta, priame dane zvyšoval od začiatku tohto roka, a to práve pre firmy. Vyberie od nich síce o približne 206 miliónov viac ako vlani, ale pôvodne plánoval pre rozpočet oveľa vyšší výnos.

Môžu za to najmä nižšie zisky podnikov, a to od malých až po veľkých hráčov na trhu, rovnako aj horší výsledok za minulý rok. Firmy totiž priznali menej daní, než pôvodne rezort očakával. Podľa šéfa Podnikateľskej aliancie Slovenska Roberta Kičinu za to môže fakt, že biznisu sa pomaly prestávalo dariť už vlani, čo sa odrazilo aj na tohtoročných prognózach.

 

Výsledok za tento rok je pritom kľúčový. Musíme stlačiť deficit pod tri percentná, čo je náš záväzok voči Bruselu. Slovensko by tak podľa riaditeľa INEKO Petra Goliaša nemalo spomaľovať v ozdravovaní verejných financií a prioritou by malo byť dostať verejný dlh na dlhodobo udržateľnú úroveň. Štát má tak podľa neho priestor nájsť milióny napríklad na štátnych nákupoch, krátení dotácií na stavebné sporenie či adresnejších sociálnych dávkach.

Tie vláda pomaly vylučuje. Ako tvrdí premiér Robert Fico, našli by cez ne možno 20 až 30 miliónov eur.
Viac ako tohtoročná diera je problémom budúcoročný výpadok. S necelými 500 miliónmi už vláda počítala vo východiskách rozpočtu, teraz prišlo ďalších 611 eur mínus na daniach a odvodoch.

Nájsť takýto veľký balík peňazí môže byť bez zásahov napríklad do dávok problém. Podľa analytika INESS Radovana Ďuranu nie neriešiteľný. „Výdavky vlády dosahujú 27 miliárd eur  Jedna miliarda dosahuje 3,4 percenta. Ušetriť sa určite dá.“

01 - Modified: 2004-11-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Filmové podujatia na najbližšie dni 02 - Modified: 2004-11-10 22:16:02 - Feat.: 0 - Title: Bush chystá kontroverzné reformy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 21:02