StoryEditor

Rusko vydalo hrozbu aj pre Slovensko, Maďari už plyn Ukrajine stopli

26.09.2014, 10:04
Neposielajte plyn na Ukrajinu, lebo vám obmedzíme jeho dodávky. Takéto varovanie dostali európske krajiny pred rokovaniami o plynovom spore.

Rusko hrozí európskym krajinám obmedzením dodávok plynu, ak budú časť z nich vyvážať na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra Reuters. "Uzatvorené kontrakty nepočítajú s reexportom," povedal ruský minister energetiky Alexander Novak v rozhovore pre nemecký denník Handelsblatt.

Táto správa sa tak týka aj Slovenska, ktoré pred mesiacom pustilo plyn na Ukrajinu cez reverzný tok. V uplynulých dňoch pritom Slovenský plynárenský priemysel zaznamenal nižšie objemy plynu z Ruska.

Prechodné riešenie
Komisár EÚ pre energetiku Günther Oettinger požaduje tesne pred začiatkom rokovaní o plynovom spore medzi Ruskom a Ukrajinou prechodné riešenie. Dúfa v uzavretie dohody, podľa ktorej by sa jednorazovou kúpou zabezpečil plyn na zimu až do apríla. Eskalácia ukrajinskej krízy môže podľa neho spôsobiť prerušenie dodávok plynu z Ruska. Plynové zásobníky v Európskej únii (EÚ) sú však už naplnené na 90 percent.

V Berlíne sa dnes budú konať obnovené rokovania na riešenie plynového sporu medzi Moskvou a Kyjevom. Stretnutie, na ktorom sa okrem Novaka zúčastní aj šéf Gazpromu Alexej Miller, ako aj ukrajinskí predstavitelia, sprostredkoval Oettinger.

Rusko zastavilo dodávky plynu Ukrajine v júni. Dôvodom sú dlhy Kyjeva a rozdielne názory oboch strán na férovú cenu plynu. Ukrajinská vláda obviňuje Rusko, že požaduje neprimerane vysokú cenu a plyn využíva ako politický nástroj na podporu proruských separatistov.

Maďarsko stoplo plyn
Maďarský prevádzkovateľ plynovodov FGSZ zastavil dodávky plynu na Ukrajinu. Dôvodom je snaha o pokrytie domáceho dopytu. Informoval o tom internetový portál standartnews.com s odvolaním sa na ruskú tlačovú agentúru ITAR TASS.

Firma FGSZ uviedla, že na neurčito pozastavuje dodávky plynu na Ukrajinu. Dôvodom rozhodnutia je narastajúci domáci dopyt po plyne, dodala maďarská spoločnosť. Dodávky na Ukrajinu boli prerušené vo štvrtok (25. 9.) popoludní.

Maďarsko podľa dohody dodáva Ukrajine 6,1 miliardy kubických metrov plynu ročne (16,6 milióna denne). Súčasťou dohody však je aj klauzula, že dodávky závisia od aktuálnych technických a obchodných podmienok.

Médiá hovoria o ruskom tlaku
Pozastavenie maďarských dodávok vyvolalo podráždené reakcie ukrajinských médií. Agentúra Unian špekuluje, že krok Budapešti je dôsledkom ruského nátlaku. O maďarských dodávkach na Ukrajinu vraj rokoval šéf ruského Gazpromu Alexej Miller začiatkom tohto týždňa s maďarským premiérom Viktorom Orbánom.

Podľa skorších správ ukrajinskej tlače Gazprom nedávno zámerne zvýšil ceny plynu pre maďarského zákazníka, aby zdražel reexport na Ukrajinu, ktorý je tak pre Kyjev nevýhodný.

 

01 - Modified: 2006-10-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Gory alebo veľhory. Dve cesty k jedným Tatrám
01 - Modified: 2024-04-23 17:36:05 - Feat.: - Title: Mnohé krajiny Európskej únie sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu. Zbrane si chcú nechať 02 - Modified: 2024-04-23 15:16:10 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci chcú rovnováhu pri obchode s agrokomoditami z Ukrajiny. Majú platiť prísne pravidlá 03 - Modified: 2024-04-23 16:48:10 - Feat.: - Title: Slovákom nie je osud Ukrajiny ľahostajný. Na muníciu vyzbierali 3,5 milióna eur, suma stále rastie 04 - Modified: 2024-04-23 11:33:18 - Feat.: - Title: Európsky parlament schválil predĺženie voľného obchodu s Ukrajinou. Budú však platiť isté obmedzenia 05 - Modified: 2024-04-23 11:15:40 - Feat.: - Title: Ukrajinský minister pôdohospodárstva je podozrivý z machinácií so štátnymi pozemkami
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 21:16