StoryEditor

Záujem Slovákov o brigády vzrástol aj toto leto

06.07.2014, 11:58
Autor:
tasr, stltasr, stl

Administratíva, priemysel, poľnohospodárstvo či gastronómia. V týchto oblastiach môžu ľudia v súčasnosti nájsť najviac ponúk na letné brigády. Pri výške ponúkanej odmeny za vykonanú prácu pritom badať regionálne rozdiely. Vyplýva to z údajov personálnych agentúr a pracovných portálov. "Brigádnici pomáhajú firmám riešiť problém čerpania dovoleniek interných zamestnancov. Firmy hľadajú ľudí na pozície v oblasti služieb, cestovného ruchu aj maloobchodu," priblížil pre TASR regionálny manažér spoločnosti Manpower Martin Miklánek.

Záujem ľudí o brigády tradične rastie každé leto. "Tak, ako každý rok, aj toto leto prinieslo zvýšený záujem mladých a študentov o letnú brigádu. V tomto období zaznamenávame až 300-% nárast návštevnosti a záujemcov o brigádu," uviedol pre TASR konateľ spoločnosti Global Service Slovakia, ktorá prevádzkuje portál brigada.sk, Michal Mravčák.

Ľudia musia vynaložiť viac úsilia, aby si našli prácu. "Dopyt po brigádach je každoročne vyšší ako ponuka, a preto je získanie brigády otázkou veľkého šťastia. Získať brigádu bude opäť jednoduchšie od polovice augusta," priblížila riaditeľka pre stratégiu a rozvoj spoločnosti Index Nosluš Darina Mokráňová.

Rozdiel v pracovných ponukách pritom badať najmä v krajoch. Týka sa to platov i počtu inzerovaných pracovných ponúk. "Najväčší počet príležitostí ponúkajú predovšetkým krajské mestá, mimo nich ide najmä o sezónne práce. Možnosti na letné brigády tak vznikajú predovšetkým v centrách turistického ruchu prípadne v lokalitách, kde je vyšší dopyt po pomocných prácach súvisiacich so zberom úrody a podobne," doplnil manažér spoločnosti McROY Branislav Holík.

Z údajov personálnych spoločností vyplýva, že vyššie zárobky majú brigádnici v západnej časti Slovenska a menej zarobia brigádnici na východe Slovenska. "Aj pri brigádach evidujeme regionálne rozdiely, ktoré sú spôsobené odlišnými nákladmi firiem aj požiadavkami samotných brigádnikov. Rozdiel medzi Bratislavou a Košicami môže byť v odmene približne 20 %," doplnil Holík.

Priemerné mzdy, ktoré ponúkajú firmy brigádnikom, sa najčastejšie pohybujú od 2,5 po 4 eurá za hodinu. "Vo všeobecnosti však platí, že za dlhodobé brigády zarobia študenti na hodinu menej, za jednorazové brigády je mzda za hodinu o niečo vyššia," tvrdí Mokráňová.

Okrem finančnej odmeny v súčasnosti dostávajú brigádnici aj stravné lístky, alebo im zamestnávateľ prispieva na cestu za prácou. "Stravné lístky už väčšina firiem poskytuje aj brigádnikom ako štandard, tak isto občerstvenie na pracovisku, prípadne príspevok na cestovné," dodal Miklánek.

Personalisti sa tiež zhodujú v tom, že pre firmy je výhodnejšie zamestnať počas leta ľudí na dohodu. "Vzhľadom na odvodové zaťaženie práce na dohodu majú študenti výhodu a sú pre zamestnávateľov v celkovej cene práce lacnejší. Zároveň si každý študent môže uplatniť bezodvodovú položku vo výške 66 eur alebo 159 eur," tvrdí Mravčák.

01 - Modified: 2006-07-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zisk spoza mreží v USA rastie
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Čo čaká trh práce po spomalení inflácie? 02 - Modified: 2024-04-12 07:53:42 - Feat.: - Title: Zamestnanosť vo februári vzrástla v šiestich sledovaných odvetviach 03 - Modified: 2024-04-15 10:35:09 - Feat.: - Title: Mikloš v HNtelevízii: Fico blafuje. Plošný rez v štátnej správe je úplný nezmysel​ 04 - Modified: 2024-04-11 22:14:13 - Feat.: - Title: Ficov 30-percentný rez na ministerstvách by bol zásadným úsporným opatrením, analytik to však vníma skepticky 05 - Modified: 2024-04-09 15:30:00 - Feat.: - Title: Prečo sa Dankovi Ficovo plašenie páčiť nemusí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 03:52