StoryEditor

Egyptské nepokoje zastavili slovenský biznis

12.09.2013, 00:00
Nepokoje v Káhire, cítiť to aj na Slovensku. V bankových kontách našich podnikov.

Firma Istroenergo Group z Levíc pracovala v Egypte na projekte stavby elektrárne. Kvôli občianskym nepokojom museli projekt zastaviť. „Ide o zákazku v hodnote takmer 200 miliónov dolárov. Je to, samozrejme, strategický obchod. Teraz však musíme iba čakať, kedy sa situácia upokojí,“ hovorí projektový manažér Istroenerga Juraj Baráth. Hoci majú s partnermi v Egypte podpísanú zmluvu, nevedia, kedy sa projekt zrealizuje. Ak by do stavby elektrárne šli teraz, nemali by potrebné záruky.

Odberatelia tlačia na realizáciu
Príležitosť slušne si zarobiť vznikla levickej firme po tom, čo sa rozhodlo o stavbe rafinérie na juhovýchodnom pobreží Červeného mora. Slováci mali pre rafinériu postaviť elektráreň. Nepokoje plány zrušili, neznamená to však, že definitívne.

„Partneri pokračujú v developerskej časti projektu. Celý proces sa však spomalil. Ťažko povedať, ako dlho bude trvať, pokiaľ sa veci utrasú tak, aby sa stavba spustila. Rozhodne však máme záujem pokračovať,“ pokračuje Juraj Baráth. Ako dodáva, ešte v máji bol v arabskej krajine na rokovaniach. O tom, že sa projekt iba odkladá, nie ruší, ho presvedčila vôľa a tlaky záujemcov o odber ropy z plánovanej rafinérie. „Zatiaľ sa však zameriavame na iné projekty. Egyptský projekt jednoducho ostáva podpísaný na polícii,“ hovorí Juraj Baráth. Pre firmu to neznamená vážne problémy. V portfóliu totiž majú stavby v Turecku, Pakistane, Rusku či dokonca Argentíne.

Nevedia, do akého dňa sa zobudia
Výpadok zákaziek z Blízkeho východu pocítili silnejšie elektrotechnici SRS Light Design z Bratislavy. „Obchodovali sme prakticky so všetkými krajinami arabského sveta. Hlavný odbyt smeroval do Sýrie. Vývoz skončil, keď sa náš obchodný partner presídlil do Spojených arabských emirátov,“ hovorí riaditeľ SRS Light Design Ján Martinček. Elektrotechnický materiál vyvážali do arabských krajín aj SEZ Krompachy. Ako potvrdila Lucia Očvarová, manažérka zahraničného obchodu firmy, spolupráca sa skončila. Najmä pri veľkých projektoch je potrebné byť opatrný. Špeciálne v arabských krajinách, kde nie je stabilná politická situácia. „Ak investor cúvne, je to prirodzené. To, že majú garancie štátu, nemusí v prípade špeciálne Egypta, na druhý deň znamenať vôbec nič. Spätná arbitráž je v arabskom svete prakticky nemožná. Pozrime sa na to, ako dopadol ČEZ v Albánsku, kde pri tom ani nie je tak vážna situácia,“ dodáva bezpečnostný analytik Andor Šandor.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 11:03