StoryEditor

Slováci otáčajú trend. A vracajú sa späť do miest

07.08.2014, 10:05
Po boome z 90. rokov, keď sa ľudia z veľkých miest sťahovali do prímestských satelitov, je dnes situácia presne opačná. Podobný trend je aj v Česku.

Zlá vybavenosť v obciach, slabá infraštruktúra, chýbajúce školy. To sú niektoré z hlavných dôvodov, prečo sa Slováci sťahujú z predmestí späť do veľkých miest.

Po prechádzajúcom boome odchodu do satelitných mestečiek pri Bratislave, Košiciach či ďalších veľkých slovenských mestách tak v súčasnosti nastáva presne opačný trend. „Výrazne sa zhoršila doprava. Cestovanie každý deň do mesta začína byť pre ľudí otravné,“ vysvetlil pre HN dôvody tohto trendu Peter Bukov, analytik Capital Markets.

Slováci menia názor
Predmestia začali byť na Slovensku obľúbené v 90. rokoch. Čoraz viac ľudí, najmä tých majetnejších, sa sťahovalo z mesta na perifériu. „Najskôr vznikali v okolí Bratislavy, potom v krajských mestách a priemyselných centrách," konštatoval Imrich Béreš, predseda predstavenstva Prvej stavebnej sporiteľne.

Dnes sa však situácia obracia a ľudia, ktorí uprednostnili bývanie v obci pred veľkým mestom, menia názor. Prekážajú im zápchy na cestách, nedostatok občianskej vybavenosti, chýbajúce školy či parky. „Satelity dnes nespĺňajú kritériá, ktoré na začiatku sľubovali,“ tvrdí Béreš.

So slabou vybavenosťou obcí súhlasí aj Bukov. Podľa neho záujem ľudí o bývanie v obciach pri veľkých mestách pravdepodobne klesá. „Je to opačný trend, ako pred desiatimi rokmi, keď sa ľudia sťahovali preč z mesta," hovorí Bukov.
Ľudia tak pravdepodobne budú preferovať bývanie v centre mesta, odkiaľ majú všetko blízko. „Záujem o byty sa odzrkadľuje aj na ich cene," pripomína Bukov. Podľa jeho slov sa napríklad obyvatelia Bratislavy začínajú sťahovať za rakúske hranice. "Doprava z Kitsee alebo Bergu je prístupnejšia, ako z Pezinka alebo Senca," dodal. Niektorým Slovákom sa teda oplatí ísť bývať do iného štátu, ktorý má rozvinutejšiu a kvalitnejšiu dopravu.

Prepad satelitov aj v Česku
U našich západných susedov je situácia podobná ako u nás. Podľa Martina Sládka, realitného makléra Edoxreality v Prahe, satelitné mestečká sa v Česku stále rozrastajú, no záujem o bývanie v nich sa znižuje. „Veľa klientov zistilo, že bývanie na predmestí či dokonca v ešte väčšej vzdialenosti od mesta nesie mnoho vedľajších problémov," povedal Sládek pre HN.
Jedným z nich je napríklad vozenie detí do mesta, kde chodia do školy, škôlky, na krúžky a podobne. „Pokoj, lepší vzduch a ďalšie výhody bývania mimo mesta sú tým postavené na protiváhu stáleho dochádzania," vysvetlil Sládek dôvody výberu svojho bydliska.

Podľa neho však prichádza nový trend – rozširovanie miest, vďaka čomu sa niektoré predmestia stávajú ich súčasťou. „Potom rozhoduje najmä dostupnosť mestskou hromadnou dopravou o tom, či si ľudia na danom mieste kúpia nehnuteľnosť," popísal realitný maklér situáciu v Česku.

01 - Modified: 2006-09-07 16:16:59 - Feat.: 0 - Title: Spôsob zvládnutia fajčenia svedčí aj o kultúre firmy
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:54