StoryEditor

Malatinský chce miliónový stimul pre Nemcov

18.03.2014, 23:00
Nemeckí strojári chcú zo Žiliny riadiť financie svojich firiem v strednej a východnej Európe.

Na Slovensku má vyrásť ďalšie centrum zdieľaných služieb. Tentoraz ani v Bratislave, ani v Košiciach, ale v Žiline. Nemecká strojárska firma Schaeffler chce odtiaľ poskytovať analytické a finančné služby pre svoje firmy v strednej a východnej Európe. Vznik 53 pracovných miest v najbližších troch rokoch zrejme podporí aj štát. Minister hospodárstva Tomáš Malatinský (nominant Smer-SD) totiž navrhuje firme schváliť stimul vo forme daňových úľav za milión eur.

Práca pre účtovníkov

Podľa konateľa spoločnosti Schaeffler Slovensko Ladislava Hozáka si v centre nájdu prácu najmä účtovníci a účtovníčky. „Pôjde o spracovanie faktúr. Vyžadovať budeme minimálne stredoškolské vzdelanie,“ konkretizuje Hozák.

HN už minulý mesiac upozornili, že firma Schaeffler plánuje v budúcnosti na Slovensku rozširovať výrobu aj vo svojich strojárskych závodoch INA v Kysuckom Novom Meste a v Skalici. Vďaka investíciám v hodnote 210 miliónov eur si má v nich do troch rokov nájsť prácu ďalších tisíc ľudí. Nemeckí strojári chcú totiž na Slovensku vyrábať nielen ložiská, ale aj ďalšie produkty pre automobilový priemysel. Sústrediť chcú u nás aj výskum a vývoj. Ešte v minulom roku v súvislosti s expanziou kysuckého podniku rezort hospodárstva schválil Nemcom daňové úľavy za 3,6 milióna eur. Tie momentálne čakajú na schválenie vládou.

Stávame sa veľmocou

Najnovšia investícia do centra zdieľaných služieb v Žiline iba potvrdzuje zvýšený záujem zahraničných investorov o umiestňovanie tohto typu investícií v našej krajine. Podobné investície len nedávno ohlásili aj firmy Holcim, T-Systems, IBM a Embraco. Podľa regionálneho manažéra personálnej agentúry Manpower Martina Miklánka sa tak Slovensko v počte pracovných miest v zdieľaných službách na jedného obyvateľa postupne stáva svetovou veľmocou. Podobne ako sa ňou stalo v automobilovom priemysle. „Veľmi sme sa v tejto oblasti zviditeľnili,“ hovorí Miklánek.

Lojálni a kvalitní Slováci

Slovensku podľa neho nahráva do karát v prvom rade kvalitná a lojálna pracovná sila. „Fluktuácia zamestnancov v zdieľaných centrách u nás nie je taká veľká ako v iných krajinách. Slováci sú navyše veľmi dobre jazykovo vybavení,“ hovorí Miklánek.

Práve toto majú byť dôvody, ktoré sú pre investorov v tomto type biznisu dôležitejšie ako výška štátnej podpory. V tej nedokážeme konkurovať napríklad Poľsku alebo Bulharsku. Podľa Miklánka nie je pre investorov najdôležitejšia ani cena práce. Platy v centrách zdieľaných služieb začínajú na 850 eurách.

01 - Modified: 2006-03-03 14:58:15 - Feat.: 0 - Title: Aerolínie vnímajú spojenie Viedne a Bratislavy negatívne
01 - Modified: 2023-11-20 09:59:46 - Feat.: - Title: Vláda schválila investičnú pomoc firme na výrobu žeriavov vo výške dva milióny eur 02 - Modified: 2023-11-20 09:47:10 - Feat.: - Title: Vláda schválila stimul vyše 17 miliónov pre automobilovú skupinu. Na východe Slovenska má vytvoriť 365 miest 03 - Modified: 2023-06-28 09:16:49 - Feat.: - Title: Vláda podáva Beljajevovi pomocnú ruku. Jeho strojárom pošle miliónový stimul 04 - Modified: 2023-02-03 07:54:26 - Feat.: - Title: Germanistka o nemeckej váhavosti: Obávajú sa aj jadrových zbraní či konfliktu s Ruskom 05 - Modified: 2022-04-27 14:38:14 - Feat.: - Title: Zdravotníctvo je v kríze dlhé roky. Takto zle na tom však ešte nebolo
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 01:31