StoryEditor

Štát úplne ovládne ceny plynu. Kúpi celý SPP

04.09.2013, 13:41
Podľa Fica sa už Slováci nemusia obávať, že by od SPP prišli návrhy na zvýšenie cien plynu.

Štát definitívne získa materskú spoločnosť Slovenského plynárenského priemyslu. Po rokovaní vlády to dnes vyhlásil šéf kabinetu Robert Fico (Smer-SD). Stalo sa tak po niekoľkých mesiacoch.

Štát prevezme dlh
"Získanie 100-percentného vlastníctva matky SPP je bez ťarchy na štátny rozpočet s tým, že preberáme polovicu dlhu spoločnosti,“
povedal Fico. Pôvodne pritom štát odhadoval, že za tieto akcie štát zaplatí českému Energetickému a průmyslovému holdingu 60 miliónov eur. Spolumajiteľom Slovenského plynárenského priemyslu sa stal v januári tohto roka.

"Význam a úspech kroku, ktorý sme dnes urobili spočíva v tom, že štát získava totálnu kontrolu nad cenami plynu pre slovenské domácnosti a pre malý a stredný sektor," priblížil premiér.

Rokovania s Rusmi
Na niekoľko rokov je podľa neho garantované, že straty z predaja plynu pre domácnosti budú kompenzované z predaja získaného rezervného plynu. "Máme zároveň ambíciu rokovať s ruskou stranou, aby sa v ďalších rokoch strata znížila na polovicu, teda fungovanie bude podstatne efektívnejšie ako doteraz," doplnil Fico.

Štátu naďalej zostane väčšinový podiel aj vo zvyšných dvoch spoločnostiach - SPP - distribúcia a Eustream a.s. Avšak bez manažérskej kontroly, ktorá zostane v rukách českých finančníkov. Tí dostali podiel v SPP za 2,6 miliardy eur, odkúpili ho od pôvodných majiteľov, teda nemeckého E.ON Ruhrgas a francúzskeho Gas de France.

Český Energetický a průmyslový holding (EPH) rešpektuje rozhodnutie štátu o využití práva na prevzatie celého podielu v SPP. "SPP je spoločnosťou s mimoriadnou históriou, prestížou a silným trhovým postavením. Bolo nám cťou, že sme mohli v tejto spoločnosti pôsobiť," reagoval predseda predstavenstva EPH Daniel Křetínský.

Štát podľa neho preberá ich doterajší 49-% podiel v SPP za výhodných podmienok. "V rámci celkovej spolupráce medzi Slovenskou republikou a EPH považujeme za správne, že zodpovednosť za tvorbu cien plynu na Slovensku preberá štát. Naopak, v ostatných spoločnostiach skupiny SPP chceme spoluprácu so štátom naďalej dlhodobo rozvíjať," dodal.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 16:33