StoryEditor

Malta desí Európanov. Na predaj má až 20-tisíc pasov

09.01.2014, 23:00
Ľuďom mimo únie sa brána do Európy otvorí za 650-tisíc eur. Doklady môžu kúpiť aj pre príbuzných.

Dvadsaťtisíc pasov Európskej únie. Toľko môže Malta (na snímke maltský premiér Joseph Muscat) predať cudzincom v rámci svojho programu, ktorý v Bruseli vyvoláva veľké pochybnosti. Malý ostrov v Stredomorí totiž ponúka občianstvo tým, čo sú zaň ochotní zaplatiť 650-tisíc eur.

Pôvodný plán hovoril o tom, že Malta predá maximálne 1800 pasov, kým sa program uzavrie. Najnovšie sa však ukazuje, že ich v skutočnosti bude podstatne viac. „Každý záujemca si k vlastnému pasu bude môcť kúpiť aj cestovné doklady pre svoje deti, manželov, rodičov, svokrovcov či starých rodičov. Tieto dodatočné pasy sa už budú predávať výrazne lacnejšie – od 25-tisíc do 50-tisíc eur,“ uvádza britská konzultačná spoločnosť Henley & Partners, ktorú si maltská vláda najala na realizáciu kontroverzného programu.

Desiatky miliónov za pasy

Maltská ekonomika, ktorej ročný rozpočet sa pohybuje okolo troch miliárd eur, by vďaka peniazom za pasy mohla každý rok získať desiatky miliónov eur navyše. Plán, ktorý vláda presadila napriek ostrému nesúhlasu opozície, však narazil na tvrdý odpor aj v Európe. Brusel sa obáva, že cez Maltu by si cestu do Európskej únie vydláždili nielen seriózni podnikatelia, ale aj pochybní biznismeni, či dokonca mafia.

Aj preto sa kontroverzným programom bude už na budúcotýždňovom plenárnom zasadnutí v Štrasburgu zaoberať Európsky parlament. „Malta je tradičnou križovatkou obchodných ciest. Je to dôveryhodná krajina s jasnou orientáciou na Európu a jej pas sa všeobecne považuje za bezpečný. Predaj pasov však môže zvýšiť riziko, že z Malty sa stane práčka špinavých peňazí,“ povedal pre HN bezpečnostný expert Ivo Samson.

Firma Henley & Partners zatiaľ neuviedla, koľko cudzincov a z ktorých krajín už prejavilo o maltský pas záujem.

Otvorená brána do sveta

Vláda premiéra Josepha Muscata pritom neustúpila ani požiadavkám opozície, aby sa pas udelil až po piatich rokoch trvalého pobytu na Malte. Občianstvo sa tak dá kúpiť prakticky okamžite. Maltský pas otvorí jeho držiteľovi brány do všetkých 28 krajín Európskej únie. Bude teda môcť žiť a pracovať aj na Slovensku. Okrem toho nový pas miništátika so 450-tisíc obyvateľmi umožní voľne cestovať do ďalších siedmich desiatok krajín, ktoré majú s EÚ bezvízový režim. Platí to napríklad o USA či Kanade.

Ak by aj Slovensko či ďalšia krajina chceli takémuto človeku zakázať vstup na svoje územie, nemajú šancu. „Kto vlastní maltský pas, má rovnaké práva, ako každý iný občan Európskej únie. Žiadny členský štát nemôže odmietať občanov inej krajiny EÚ. Išlo by o diskrimináciu,“ vysvetlil Samson.

Páky, ako zabrániť svojim členom udeľovať pasy ľuďom z tretích krajín, nemá ani samotný Brusel. „Jediné riešenie vidím v prevencii. Európska únia si musí rozmyslieť, ktoré krajiny prijme medzi seba, aby sa vyhla podobným rizikám,“ dodal Samson.

01 - Modified: 2005-11-28 09:41:43 - Feat.: 0 - Title: Juniorské mistrovství vyhrála Češka
01 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov 02 - Modified: 2024-04-15 10:00:00 - Feat.: - Title: VIDEO Umelá inteligencia ukázala, ako vyzerá peklo. Dnes v noci nezaspím, reagujú zdesení ľudia 03 - Modified: 2024-04-02 11:09:59 - Feat.: - Title: Aj obyčajní smrteľníci majú superschopnosti. Tieto sú najznámejšie, niektoré z nich dokážeš získať tréningom aj ty 04 - Modified: 2024-03-26 10:35:39 - Feat.: - Title: Strach z neúspechu 05 - Modified: 2024-03-24 09:00:00 - Feat.: - Title: Keď si voči strachu celkom bezmocný: Panický atak ťa môže paralyzovať. Čo robiť, keď príde záchvat
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 21:57