StoryEditor

Z hotelového raja je peklo pod Chopkom

09.10.2015, 00:00
Požiarom zničený hotel Junior v Jasnej čaká na asanáciu. V hre je aj jeho opätovná výstavba.

Biznis zanedbaného hotela kriesili niekoľko rokov. Neskôr sa zaradil k najziskovejším aktívam spoločnosti. Konkurenciu v Jasnej pritom ohuroval nadpriemernou obsadenosťou počas celého roka. Ničivý požiar však bývalý socialistický raj zrovnal so zemou. Hotely mládeže Slovakia tak z večera do rána stoja pred veľkým otáznikom.

Čo ďalej s obľúbeným hotelom junior? „Všetky aktuálne otázky bude riešiť predstavenstvo spoločnosti Hotely mládeže Slovakia,“ stručne odkázal predseda predstavenstva firmy Karol Klobušický pred včerajším rokovaním. Definitívne rozhodnutie predstavenstva firmy do uzávierky vydania HN známe nebolo.

Chcú ho znova postaviť

Do úvahy prichádza viacero možností. Ako prvá je pritom jeho opätovná výstavba. Stavba vyhorela do tla a konštrukcia má podľa odborníkov narušenú statiku. Mládežníci však budú musieť vyriešiť financovanie náročnej investície. Špekulácie o poistnom podvode odmietajú. Do obnovy hotela od jeho získania v roku 2008 firma každoročne investovala. Iba za rok 2013 do modernizácie vložila viac ako 71-tisíc eur. Požiar môže otvoriť dvere napríklad i novému investorovi.

Ak sa HMS rozhodne postaviť nový hotel, obec Demänovská Dolina jej vyhovie. „Stavebný úrad sídli u nás v obci. Ak spoločnosť vybaví všetky náležitosti, budeme jej nápomocní. Vždy sa snažíme občanom a podnikateľom vychádzať v ústrety,“ hovorí starostka obce Ľubomíra Klepáčová. Mimoriadnu situáciu v obci odvolali včera o druhej hodine popoludní.

  

Hotel bude chýbať

Asanácia zhoreného objektu sa ešte nezačala. „Najprv ho musí majiteľovi odovzdať polícia. S vedením spoločnosti mám naplánované pracovné stretnutie. Budeme na ňom konfrontovať svoje predstavy a hľadať riešenia,“ dodáva Klepáčová. Do Jasnej sa totiž v marci budúceho roka nasťahuje prestížne svetové podujatie – Svetový pohár v alpskom lyžovaní žien.

Firma okrem Hotela Junior Jasná prevádzkuje i Hotel Junior Piatrová neďaleko lyžiarskeho strediska Martinské hole. Tretí hotel, Kremná pri Starej Ľubovni, zíva už 9 rokov prázdnotou a postupne chátra. Dosiaľ nenašiel žiadneho investora a je mimo prevádzky. Ďalšie príjmy HMS pochádzajú z prenajímania piatich budov. Jej administratívne a obchodné priestory sa nachádzajú v Bratislave, Topoľčanoch, Starej Ľubovni a Humennom. Marek Nemec

Zlaté vajce v Nízkych Tatrách

V Demänovskej doline ťažko nájdete lukratívnejšie miesto pre hotel. V srdci top lyžiarskeho strediska Jasná, takmer na zjazdovke Biela púť. Po dokončení v roku 1988 Hotel Junior pripadol Socialistickému zväzu mládeže. Po revolúcii

ho do svojho portfólia získal Fond detí a mládeže, ktorý po roku 2000 daroval majetok Nadácii Intenda. Na podnikanie si pritom fond založil akciovku Hotely mládeže Slovenska. Spoločnosť s nehnuteľnosťami hospodárila za

veľmi nevýhodných podmienok. Hotel v Jasnej si prenajala spoločnosť Eurobuilding. Po ťahaniciach sa hotel v roku 2008 vrátil späť pod krídla HMS.

Mládežníci pod novým vedením postupnými investíciami premenili ubytovacie zariadenie s približne 240 lôžkami na zlaté vajce. Vo zimnej sezóne sa jeho vyťaženosť blížila k 100 percentám. V utorok ráno vypukol v hoteli požiar. Pred plameňmi z neho utieklo viac ako 130 osôb. Oheň si vyžiadal i jednu obeť. Škody sa odhadujú na viac ako 5 miliónov eur.

01 - Modified: 2007-10-08 12:42:17 - Feat.: 0 - Title: Rusko plánuje prísne protiinflačné opatrenia
01 - Modified: 2024-04-11 07:36:18 - Feat.: - Title: Návštevnosť hotelov a penziónov vo februári medziročne vzrástla, viac ako polovicu tvorili domáci hostia 02 - Modified: 2024-04-11 14:31:29 - Feat.: - Title: Zahraniční turisti sa húfne vrátili na Slovensko, na rekord nechýbalo veľa 03 - Modified: 2024-04-04 19:56:05 - Feat.: - Title: Taliansky parlament nepodporil vyslovenie nedôvery ministerke cestovného ruchu kvôli jej aktivitám 04 - Modified: 2024-03-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Na biznis a cestu z „týždňovky“. Linka Bratislava – Košice nemá primárne slúžiť turistom, tvrdí štát 05 - Modified: 2024-03-15 13:34:48 - Feat.: - Title: Najlepší rok v histórii tatranského kolosu. Zvládli nástrahy počasia, karty ešte zamiešajú vodné svety
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 20:04