StoryEditor

Košické sídlisko ide lákať turistov sosialistickým bytom

03.06.2013, 00:00

Sídlisko nebýva práve miestom, kde sa pri návšteve slovenských miest našinec vyberie. Byť v tomto smere výnimkou a unikátom chce byť najnovšie košické sídlisko Nad Jazerom. Pomôcť mu má najviac jazero, po ktorom je pomenované. No pre cudzincov chystá aj prekvapenia – socialistický byt.

Po lyžiach bazény
Na jazere už nejaký čas funguje vodný vlek pre vodných lyžiarov a wakeboardistov. Rovnomenná mestská časť sa teraz rozhodla vodné atrakcie rozšíriť. Pri brehu postaví tri plavecké bazény. Dva z toho detské. „Bazénmi, ale aj ďalšími aktivitami, chceme celú lokalitu zatraktívniť, a tým k nám pritiahnuť ľudí,“ hovorí mestský poslanec Nad Jazera Erik Cimbala.

Zacielené majú na návštevy ľudí z iných častí Košíc, ale aj turistov mimo mesta. Cimbala verí, že investície budú pre sídlisko ekonomickým impulzom. Má ísť najmä o nové bufety a iné služby, ktoré by pribudli k terajším. Sídlisko chce o návštevníkov zabojovať už toto leto ešte pred stavbou bazénov.

Z Bratislavy známa piesočná pláž spoločnosti Slovak Telekom mala byť tento rok prvýkrát v Košiciach podľa pôvodných plánov v Starom Meste. Sídlisku sa podarilo presadiť, že bude na brehu jazera. Riaditeľka destinačnej organizácie Košice Turizmus Iveta Niňajová hovorí, že sídlisko je už teraz súčasťou turistickej mapy Košíc. „Záujem o spomínaný wakeboard vzrastá u ľudí z celej republiky. Pri jazere vznikla aj lezecká stena. Nové aktivity sídlisko ešte viac zatraktívnia,“ myslí si.

Speňažiť socializmus
K tvrdeniu, že sídlisko je netypickou turistickou destináciou, Niňajová dodáva, že čo možno prekvapuje Slovákov, inak vidia cudzinci. „Tí, naopak, naše sídliská priťahujú kvôli možnosti vidieť v ich krajinách neznámu socialistickú architektúru. Tento záujem chceme posilniť vytvorením modelového bytu a expozície, ktorý ukáže socialistické bývanie a život bližšie,“ dodala.

Vzhľadom na pretlak podujatí v roku hlavného mesta kultúry byt príde na rad až budúci rok. Premenu sídliska Nad Jazerom i na turistickú lokalitu oceňujú tamojší podnikatelia. „Vidíme v tom možnosť nárastu klientov aj pre nás. Je to logické, ak tu bude chodiť viac nerezidentov, prinesie to viac hostí,“ hovorí manažér reštaurácie McDonald Tamás Major. Problém vidí v ceste, ktorá sídlisko spája s mestom.

„Jej stav a zápchy môžu mnohých odradiť, preto ruka v ruke s rozširovaním atrakcií treba vyriešiť aj tento problém,“ myslí si. Očakávania má aj DJ Peter z Music Pubu Pláž na brehu jazera. „Bezpochyby, tieto projekty môžu významne zvýšiť počet ľudí prichádzajúcich na diskotéku, a teda aj tržby,“ dodal.
Tomáš Tišťan

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 11:23