StoryEditor

Nórsko je ekonomický líder. A má stále potenciál

28.08.2013, 00:00

Je ich menej ako Slovákov, no aj tak vyprodukujú päťkrát viac. A v najbližších piatich rokoch sa tento rozdiel ešte zväčší. Nórsko je totiž podľa Bloombergu ekonomikou s najväčším potenciálom v Európe. Sú za tým najmä tri dôvody – prírodné bohatstvo, investície do inovácií a odstup od Európskej únie.

Využívanie možností
Za svoje bohatstvo vďačia Nóri z veľkej časti rope a zemnému plynu, ktoré im generujú obrovské finančné rezervy. Tie však vedia využívať. „V porovnaní napríklad s arabskými štátmi investuje Nórsko šikovne do rozvoja domáceho priemyslu a to do lodiarskeho, zbrojárskeho, IT či technológií súvisiacich s poľnohospodárstvom,“ konštatuje Karol Piovarcsy, šéf Saxo Bank Praha.

Do prírodného bohatstva sa dá zahrnúť aj samotná poloha krajiny. Vďaka nej si Oslo drží odstup od Európskej únie, keďže dokáže ľahšie vyvážať aj mimo Európy. „Chráni ju to pred prenikaním krízy. Pre ostatné európske krajiny z toho plynie ponaučenie, že by sa mali snažiť hľadať nové trhy pre svoje produkty po celom svete,“ vraví Jiří Cihlář, analytik spoločnosti Next Finance. Nóri navyše dokážu vyvážať aj elektrickú energiu, ktorú produkujú ich vodné elektrárne. „Rastú však aj v iných oblastiach. Darí sa aj stavebníctvu, ktoré je veľmi citlivé na výkyvy v ekonomike. To len potvrdzuje fakt, že európska recesia Nórsko nezasiahla,“ dodáva Cihlář.

Korupcia a byrokracia
Výhodnú polohu však nevyužíva len Nórsko, ale aj jeho susedia. Tí ho nasledujú aj v ďalších veciach. „Severské krajiny si držia prvenstvo vo viacerých faktoroch. V neexistujúcej korupcii, najnižšom stupni byrokracie a administratívnych prekážok a v neposlednom rade vo vysokej miere vzdelanosti, ktorá smeruje k inováciám. Vlády aktívne prispievajú svojim občanom na dosiahnutie najkvalitnejšieho vzdelania a kvalifikácie,“ tvrdí Piovarcsy. Súhlasí s ním aj Martin Baláž, analytik Slovenskej sporiteľne. „Veľmi nízka miera korupcie a fungujúce podnikateľské prostredie sú dôležitým faktorom, ktorý podporuje nové investície.“

Dobré skúsenosti s nórskym podnikateľským prostredím má aj Slovák Martin Baranovič, ktorý má v Osle cateringovú firmu. „Najpozitívnejšie hodnotím, že som za celý čas nepotreboval fyzicky navštíviť žiadny úrad, pretože je možné všetko vybaviť cez internet. Ďalším plusom je platenie faktúr. Aj tu síce niektorí neplatia načas, ale je tu zákonom stanovený limit pokút za omeškanie a nezaplatené faktúry vymáhajú špecializované firmy. K peniazom sa tak dá dostať ľahšie,“ vraví Baranovič.

V budúcnosti by však Nórsko mohlo o svoju pozíciu prísť. Na päty mu totiž šliape jeho sused. „Závislosť Nórska od ropného a plynového vývozu je obrovská. Väčší potenciál vidím vo Švédsku, ktorého ekonomika je hnaná najmä technologickým exportom a ťažko napodobniteľnými inováciami,“ myslí si Piovarcsy.

Predbehneme Česko
Dobrú pozíciu do budúcnosti má mať aj Slovensko, umiestnili sme sa na ôsmom mieste. V očakávanom ekonomickom raste patríme k lídrom, z európskej tridsiatky sú pred nami len tri krajiny z Pobaltia. Na horšiu pozíciu nás stiahla vysoká nezamestnanosť, ktorá by mala podľa prognóz klesnúť do roku 2018 len pod 13 percent. Pozitívom je, že do piatich rokov predbehneme v HDP na obyvateľa Česko. „Súvisí to s našou vyššou orientáciou na zahraničný obchod a tiež pomalším tempom konsolidácie verejných financií u našich susedov. Vďaka svojej otvorenosti sme však viac citliví na vývoj v zahraničných ekonomikách,“ dodáva Baláž.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 11:38