StoryEditor

Už žiadne šprinty do lietadla. Posledný veľký dopravca začal prideľovať miesta

05.05.2015, 10:20
Autor:
redred

Jeden zo symbolov nízkonákladových leteckých spoločností v Európe končí. Chaotické nastupovanie do lietadla bez vopred prideleného miesta ruší od polovice mája aj Wizz Air. Doteraz bol posledným z veľkých hráčov na európskom nebi, ktorý nechával ľudí sadnúť si, kam chcú. Informoval o tom portál idnes.cz.

Obojsmerné kopírovanie

Býval to typický obrázok pri nástupoch do lietadiel pri nízkonákladových prepravcoch. Oznámenie o začatí nástupu do lietadla a šprint ku schodíkom pre nástup. Lacné aerolinky totiž kvôli úsporám nepoužívajú nástupné "prsty", ale nechávali ľudí nastupovať cez schodíky. Dôvodom boli čas aj peniaze.

Lenže časy sa menia a nízkonákladové aerolinky sa stále viac približujú službami a správaním klasickým dopravcom, ktorí naopak svoje služby často obmedzujú. Spôsob usadzovania cestujúcich v lietadlách je jedným z príkladov.

Už skôr voľné prideľovanie miest zrušil Ryanair či easyJet, niektoré nízkonákladovky ho ani nezaviedli. Teraz s ním končí Wizz Air, najväčšie aerolinky v Strednej Európe. Už včera s ním prvýkrát leteli s konkrétnymi "miestenkami" prví cestujúci na vybraných linkách, od 19. mája budú mať pridelené miesto pred nástupom do lietadla na všetkých linkách. Wizz Air lieta aj z Košíc a Bratislavy.

"Prideľovanie sedadiel je ďalším z mnohých opatrení, ktorými Wizz Air svojim zákazníkom neustále zlepšuje cestovateľské zážitky," uviedla firma v tlačovej správe.

Na miestach zarobia

Nejde ale zďaleka o "charitu". Neriadený nástup do lietadla viacerých cestujúcich od nízkonákladových prepravcov odrádzal. Navyše nový systém umožní firme na sedačkách prípadne zarobiť viac. "Miestenky" totiž buď bude generovať automaticky alebo za príplatok umožnia výber konkrétneho miesta.

Ceny sa líšia podľa umiestnenia v lietadle, najdrahšie sú predovšetkým miesta s väčším priestorom na nohy. "Nízkonákladoví dopravcovia zistili, že to je dobrý zdroj dodatočných príjmov. Veľa ľudí si rado priplatí za konkrétne miesto," povedal John Strickland, letecký analytik z firmy JLS Aviation.

Podľa Toma Shearera z poradenskej firmy IC Aviation je za prideľovaním miest aj snaha nízkonákladových prepravcov prilákať viac biznis cestujúcich.

Zmena k lepšiemu

"Som presvedčený, že doterajší spôsob znižoval komfort cestovania. Z tohto pohľadu je teda zmena pozitívna. Na druhej strane je tu rastúci trend príplatkov za konkrétne sedadlo v lietadle. Toto bude riešiť stále viac ľudí. V súčasnosti je to zhruba 15 percent cestujúcich a iste sa to bude najmä na diaľkových tratiach zvyšovať," hovorí Josef Trejbal, riaditeľ portálu letuška.cz.

Jedným z argumentov pre voľný výber sedačiek bola aj snaha čo najviac skrátiť čas lietadla na zemi a urýchliť otočku na letisku práve živelným nastupovaním.

Ukazuje sa však, že sa nakoniec nastupovanie s číslami sedačiek danými dopredu nie je problém časy na nástup dodržať. "Nezaznamenali sme žiadne problémy s tým, že by nástup trval dlhšie," hovorí hovorca Wizz Air Daniel DeCarvalho. "Keď sa pozriete na Ryanair a easyJet, nijako zásadne im to čas pobytu na letisku nepredĺžilo. Stále sú veľmi efektívne v tom, koľko času lietadlo strávi na zemi," dodal Shearer.

01 - Modified: 2007-05-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ceny budú pod lupou (TPK)
01 - Modified: 2024-04-15 10:30:00 - Feat.: - Title: Na dovolenku vďaka vlastným výkalom? Prvá továreň na svete premení ľudské exkrementy na letecké palivo 02 - Modified: 2024-03-07 07:00:00 - Feat.: - Title: Kanadský študent namiesto platenia nájmu do školy pravidelne lieta. Ušetrí tak obrovské množstvo peňazí 03 - Modified: 2024-02-27 09:30:00 - Feat.: - Title: Zlá správa pre slovenských turistov. Ryanair chce zdražiť letenky až o 10 percent, hrozí aj obmedzenie letných spojov 04 - Modified: 2024-02-03 10:30:00 - Feat.: - Title: S týmito aerolinkami nemusíš pred cestou stresovať. Prinášame zoznam najbezpečnejších letov na svete 05 - Modified: 2023-12-18 11:31:43 - Feat.: - Title: Namiesto garáže hangár a namiesto hlavnej cesty ranvej. Takto vyzerá mestská štvrť pre pilotov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 07:02